101 LIDÍ, MYŠLENEK A VĚCÍ, KTERÉ MĚNÍ ZPŮSOB, JAK DNES PRACUJEME | Absolvent.cz

101 LIDÍ, MYŠLENEK A VĚCÍ, KTERÉ MĚNÍ ZPŮSOB, JAK DNES PRACUJEME

Chcete slyšet to nejpravdivější klišé na světě? Svět kolem nás se neustále mění. Teď. Teď. A zase. I teď. A zítra… bude něco opět o trochu jinak. Tohle jsou hlavní důvody, proč váš (pracovní) život vypadá tak, jak vypadá. Nebo teprve bude vypadat. Ale kdo ví, co bude další den…

Co všechno (z)mění způsob, jakým pracujete?

1.5G síť

Samořídící automobily, robotika, inteligentní města. Tomu všemu bude vévodit bezdrátová 5G síť. Představuje další krok k mobilnímu internetu, dostupnému všude a všem. Hudba budoucnosti? Je to blíž, než si patrně myslíte.

2.Kvocient přizpůsobitelnosti

V neustále se měnícím pracovním prostředí se zkratka AQ stává důležitějším prvkem úspěchu než staré známé IQ.

3.Algoritmická spravedlnost

Člověka dokáže rozpoznat více strojů než kdy předtím. Neúmyslně lidi však diskriminují na základě rasy či pohlaví. Naštěstí vznikají projekty, které chtějí do jejich algoritmů vnést více rovnosti.

4.Aplikace proti rozptylování

Svět kolem je plný nejrůznějších lákadel. Udržet pozornost je stále těžší. A právě od toho tu je celá řada aplikací, které vám pomohou s koncentrací a produktivitou.

5.Biohacking

Půst, mikrodávkování nebo výživové doplňky. Lidé objevují nové cesty, jak zvyšovat svou produktivitu.

6.Biometrické životopisy

Technologie, která monitoruje fyzický výkon, vzkvétá. A hledá si své místo v náborů zaměstnanců do fyzicky náročných povolání i v analýze výkonu.

7.Prodyšné kanceláře

Přehodnocení toho, jak mají být kancelářské budovy navrhovány, vybaveny a provozovány, může prospět našemu zdraví. A dokonce i produktivitě.

8.Vyhoření

Myšlenka, že můžeme tvrději pracovat a ve všem být lepší, vytvářející ohromný pocit vyčerpání a úzkosti z nesplnění těchto vysokých očekávání, se dotýká stále více lidí.

9.Města bez aut

Oslo je aktuálně posledním městem, v jehož centru nesmí jezdit žádné automobily. Přestože se tento zákaz nelíbil některým řidičům a majitelům dopravních firem, výhody jsou očividné.

10.Spolubydlení

Mileniálové nejsou fanoušci hypoték. Tradiční bydlení vyměňují za levnější a flexibilní sdílené bydlení.

11.Automatické najímaní. I vyhazování

Vaši žádost o zaměstnání dnes umí za náboráře vyřešit umělá inteligence. Otázkou je, zda je etické nechat vychytralý software skenovat vaše sociální média, analyzovat výrazy v obličeji a dokonce ho i nechat, aby vám dal padáka.

12.Crowdfunding

Crowdfunding měl původně sloužit pro podporu inovací a potřebných lidí. Nyní je důležitým – a kontroverzním – zdrojem příjmů osobností sociálních médií.

13.Hluboká práce

Tento pojem znamená schopnost plně se koncentrovat na aktuální pracovní úkol. V době neustále rozptylování představuje stále důležitější schopnost. Zároveň při ní ale ztrácíme možnost hluboce se zamyslet.

14.Digitální detox(ing)

Vzniklo celé nové odvětví, které hledá způsoby, jak lidi zbavit závislosti na sociálních sítích, smartphonech a dalších technologiích.

15.Digitální nomádi

Za poslední dobu vzniklo spoustu nových povolání, která lze vykonávat na dálku. A tak přišli na svět digitální nomádi.

16.Rozpoznávání obličeje

Naše tváře nám už odemykají telefony i přístupy k bankovním účtům. Dá se očekávat, že vstup do práce bude v budoucnu zajištěn stejnou technologií, namísto běžných kartiček.

17.Sledování rozmanitosti

Některé společnosti monitorují obsah s ohledem na vyváženost pohlaví a další metriky.

18.Elektrické skútry

Všude se objevují tiché dvojkolky a doufají, že vyřeší „výzvu poslední míle“ pro miliony zaměstnanců na světě.

19.Esencialismus

Marie Kondo nás naučila reorganizovat náš prostor – ale dá se její filozofie všímavého minimalismu aplikovat i na profesní život?

20.Flygskam

Švédské buzzword, které se překládá jako „hanba z létání“. Jde o povzbuzování lidí, aby nelétali letadlem za účelem snížení produkce emisí uhlíku a na (pracovní) cestu se vydali raději třeba vlakem.

21.E-rezidenství

Za malý poplatek se můžete stát digitálním Estoncem. Technologie umožňuje stále více lidem pružněji pracovat, budou proto národy soutěžit v přilákání e-obyvatel?

22.Udržitelný nerůst

Hospodářský růst vede k nadměrné spotřebě a změně klimatu. Vyznavači „nerůstu“ tvrdí, že zmenšení či zpomalení našich ekonomik může přinést řadu výhod.

23.Nerovnost párů

Když má dvojice děti, ženy věnují spoustu času domácnosti a rodině, zatímco muži tráví příliš mnoho času v práci, aby je dokázali zajistit. Vyvážení jejich rolí bude vyžadovat spoustu úsilí z mnoha zdrojů.

24.Hnutí FIRE

Extrémní změna životního stylu, která slibuje finanční nezávislost a možnost předčasně odejít do důchodu.

25.Čtyřdenní pracovní týden

Zaměstnanci chtějí kratší pracovní týdny. A zaměstnavatelé chtějí šťastnější, zdravější a produktivnější zaměstnance. Proto firmy po celém světě experimentují se čtyřdenním pracovním týdnem.

26.Fred Swaniker

Ghanský podnikatel a odborník na vedení lidí vytvořil vzdělávací model, který má do roku 2035 vytvořit miliony pracovních míst v Africe.

27.Volnonožectví

Samostatná výdělečná činnost je běžnější víc než kdy jindy. Být svým vlastním šéfem však něco stojí, jak mnoho takzvaných freelancerů, tedy lidí pracujících na volné noze, posléze zjišťuje.

28.Freddy Vega

Pouze polovina latinoameričanů chodí na univerzitu. Tak se jeden chlapík rozhodl založit on-line vzdělávací platformu, pomocí které jim pomáhá na cestě za dobrou kariérou.

29.Pracovní ghosting

Že nevíte, co je to ghosting? To je třeba to, když se s někým rozejdete bez uvedení důvodu a patřičné komunikace. Jako duch. Tyto vzorce chování jsou úzce spjaty s on-line seznamováním. A v poslední době se výrazně rozšířily i do pracovního života.

30.Trenéři štěstí

Pracovní stres je stále častější příčinou úzkostí a depresí. Proto řada společností zaměstnává profesionální kouče, kteří se starají o psychickou kondici zaměstnanců.

31.Hirune

V Japonsku, kde jsou časté úmrtí z přepracování, společnosti povzbuzují své zaměstnance, aby šli na „hirune“ – což se doslovně překládá jako „obědový spánek“.

32.Humanismus

Stále více pracovních úloh bude automatizováno s postupem umělé inteligence. To je důvod, proč vám učení filozofie může pomoci zůstat v zaměstnání.

33.Dohled nad prací

Některé společnosti už implementují řadu nových technologií určených ke sledování (výkonu) svých zaměstnanců. Jak daleko jsou firmy schopny zajít? A jaký vliv tyto technologie budou mít na blaho těch, které sledují?

34.Skryté lajky

Ekonomika sociálních médií a odvětví influencerů pohání lajky od fanoušků. Co se však stane, až nebudou vidět? O neviditelných lajcích uvažuje Instagram a je velká pravděpodobnost, že se přidají i další sociální média.

35.Úřední dny

Zmiňovali jsme práci na dálku. Ale možná se nakonec ukáže, že práce v kanceláři, alespoň občas, není zase tak špatná.

36.Agentury pro influencery

Fenomém influencerů zažívá takový boost, že už mají vlastní agenty. Zkrátka jako regulérní celebrity.

37.#MeToo

Také vývoj této známé celosvětové kampaně změnil a stále mění pracovní prostředí a způsob, jakým ho vnímáme. Raději své kolegyni tu novou sukni nechvalte.

38.#KuToo

Kampaň proti sexuálnímu obtěžování žen tak trochu paroduje jiná kampaň. Svět nám dal Japonku jménem Yumi Ishikawa – zpěvačku a aktivistku, jež se proslavila tweetováním o bolesti z vysokých podpatků, které musela nosit při práci.

39.Kkondae

A zase jsme zpátky v Asii, tentokrát v Koreji. Vymysleli tam nové slovo, které vyjadřuje napětí mezi generacemi – a které se stává běžnou součástí tamějšího moderního pracoviště.

40.Mariéme Jamme

Genderové předsudky jsme pořád nevymýtily. Proto chce britská podnikatelka s tímto jménem naučit kódovat do roku 2030 milion žen.

41.Mikropřestávky

Vědci zjistili, pravidelné miniaturiní pauzy během intenzivní práce – i když trvají jenom pár sekund – mohou přinést skvělé výsledky.

42.Masayoshi Son

Generální ředitel SoftBank – druhé největší společnosti v Japonsku – se stal nejambicióznějším a nejaktivnějším investorem Silicon Valley. A to může leccos změnit.

43.Libra

Stane se nová facebooková kryptoměna první skutečně globální měnou?

44.Mia Perdomo a Andrea de la Piedra

Zakladatelé společnosti Aequales, která řadí latinskoamerické společnosti podle genderové rovnosti, jsou na cestě ke změně parity.

45.Sdílení práce 2.0

Tento nový trend představuje způsob flexibilního uspořádání práce, ve kterém dva lidé pracují na částečný úvazek, aby splnili práci, kterou by jedna osoba zvládala na plný úvazek. Dodal obrovský impulz ženám, zejména matkám.

46.Leaveismus

Název vychází z anglického „leave“, tedy odejít. A jde o další způsob, jakým se zaměstnanci naučili reagovat na psychické vyčerpání: vzít si dovolenou a projít si doma úkoly, které v kanceláři nedokážete z nějakého důvodu dokončit.

47.JOMO

Slyšeli jste už výraz FOMO? Jde o zkratku anglického spojení „fear of missing out“, tedy strachu z toho, že něco propásnete. Jde o nový syndrom, na jehož vzniku mají významný podíl sociální sítě a týká se především mladých lidí.

Jako protiklad vznikl syndrom JOMO (joy of missing out), který symbolizuje radostné odpoutání od dusivé potřeby neustále u všeho být.

48.Karoshi (Károši)

Říká vám něco tohle japonské slovíčko? Jde o pojem, který v ostatních jazycích nemá obdoby. Protože v žádné jiné zemi neznají jev, který označuje – smrt z přepracování.

49.Dlouhověkostní ekonomika

Myšlenka na stáří prý potlačuje obchodní myšlení. Přijetí starších pracovníků vedle mladších generací by mohlo bojovat proti tomu, co ekonomici nazývají „demografickou časovanou bombou“.

50. Mikrodávkování

Někteří lidé věří, že malé množství psychedelik zvyšuje produktivitu a kreativitu. Objevují se nové vědecké důkazy, které to potvrzují.

51.Mikromřížky

Malé, snadno instalovatelné sítě mohou být odpovědí na nedostatek energie v rozvojovém světě a mohou podpořit ekonomiky zasažené výpadky energie.

52.Nanoinfluenceři

Známé osobnosti sociálních médií dokážou oslovit jedním příspěvkem i milionové davy. Vzniká však úplně nová skupina s menším počtem followerů či fanoušků, kteří ale mají autentičtější nebo přístupnější hlas. Takže pokud jste už slyšeli o mikroinfluencerech, tohle jsou jejich menší následovníci.

53.Kancelářské zemědělství

Jak pěstování potravin na pracovišti může vytvořit udržitelnější zážitek z práce v kanceláři.

54.Platová transparentnost

Znalost platů vašich kolegů bývalo tabu. Ale to se mění ve snaze odstranit mezery v odměňování mužů a žen či různých etnických skupin.

55.Analytika lidí

Proces najímání je plný nástrah, od elitářství k zaujatosti. Mohly by screeningové algoritmy vést k lepším výběrům?

56.Permalancování

Skotačení na volné noze se někdy promění v práci na plný úvazek – což je skvělé pro udržení pravidelného příjmu.

57.Využívání vášně

Práce pro „dobrý pocit“, „jedinečné zkušenosti“, „raketový osobní růst“ nebo „skvělé benefity“ – jinak řečeno, bez nároku na plat – je běžnější než kdy jindy.

58.Hlukové znečištění

Otevřená kancelářská prostředí jsou dnes normou. Ale neustálý hluk pracovníkům v open officech moc neprospívá. Zjistilo se, že kupodivu dokáže pomoci přidání dalšího zvuku.

59.Neurodiverzita

Naše mozky nefungují úplně stejným způsobem, ale nábor a kancelářský život jsou zaměřeny na normu. To by se mohlo změnit.

60.Portfolio kariér

V automatizované budoucnosti, kdy se trh práce změní k nepoznání, není kariérní žebřík v rámci jedné společnosti jedinou ani vyznávanou cestou k úspěchu tak, jak tomu bylo kdysi.

61.Přijetí nebinárních

Díky přijetí jednotlivců, kteří se neshodují se svým pohlavím, se události na pracovišti stávají trochu spravedlivějšími.

62.Pop-up kanceláře

O takzvaných pop-up obchodech jste už asi slyšeli. Teď se stejného trendu ujaly i kancelářské prostory.

63.100letá životnost

Lidé dnes díky moderní lékařské péči přežijí klidně jedno celé století. Jestli se tento fakt stane pro společnost a podnikání prokletím či požehnáním záleží na tom, jak moc se na to dokážeme připravit.

64.Automatické e-maily

Důvěřujeme umělé inteligenci natolik, že ji necháváme, aby za nás psala e-maily. Mění tento nástroj šetřící čas způsob, jakým spolu komunikujeme?

65.Čínská 996

Takhle se přezdívá běžnému čínskému pracovnímu rozvrhu – od 9 rána do 9 večera, 6x týdně. Není divu, že se proti němu čínští dělníci začínají bouřit.

66.Globotika

Kombinuje globalizaci a robotiku. Servisní pracovníky díky ní přemístíte rychleji než kdykoliv předtím.

67.Grit

Jde o teorii, která naznačuje, že tajemstvím úspěchu nejsou přirozené schopnosti ani vrozené dovednosti. Není to ani spousta praxe. Je to o umění nikdy se nevzdávat.

68.Skrytý handicap

Přibližně 700 milionů lidé na celém světě trpí dyslexií – poruchou čtení. Inovace v oblasti designu webových stránek a technologie, jako jsou inteligentní pera, jim však může zpřístupnit více pracovních příležitostí.

69.Pokorní vůdci

Šéfové rádi vedou. A čím dál častěji si uvědomují, že vnímání více perspektiv přináší prospěch jim i ostatním.

70.Workshopy proti zaujatosti

Časté stížnosti na diskriminaci vedly některé společnosti včetně policejních oddělení a univerzit, aby své zaměstnance proškolily v tom, jak předcházet zaujatosti.

71.Liz Johnson

Tato paralympijská plavkyně, která vyhrála několik medailí, bojuje za všechny handicapované. Její nezisková organizace pomáhá těmto lidem nacházet rovnoprávné pracovní příležitosti.

72.Koncept post-work

Futuristé a filozofové se zabývají automatizací z trochu jiného úhlu. Až za nás stroje dokážou vykonat všechnu práci, co si tady vlastně počneme? Jak by vypadal běžný den z pohledu člověka ve světě, kde nikdo nemusí chodit do práce? To jsou otázky, které si kladou.

73.Presenteeismus

Stále více lidí chodí do zaměstnání i přes zdravotní problémy – ať už fyzickými nebo psychickými.

74.Vzdálená pracovní síla

Některá města vám zaplatí už jen za to, že se do nich přestěhujete. A pak doufají, že noví obyvatelé v tomto městě začnou i pracovat – a posílí místní ekonomiku.

75.Reverzní mentoring

Když se staří učí od mladých. Dlouhou historii to fungovalo naopak. Tento odvěký postoj v poslední době přestává být vnímaný jako… Konečně lidé pochopili, že to může fungovat i opačně.

76.Satelitní internet

Zapojení externích kolegů může znamenat obrovský posun v globálních pracovních možnostech i výsledcích.

77. Inteligentní kanceláře

Připravte se na to, že jednou bude vaše kancelář plně automatizována, personalizována a centrálně ovládána.

78.Soft skills

Zaměstnanci potřebují dovednosti, které počítače a automatizované systémy neumí – jako je třeba kreativita, přizpůsobivost nebo přesvědčování. A přesně lidi s těmito dovednostmi firmy vyhledávají.

79.Super aplikace

V Asii jsou hodně populární appky, které dokážou téměř vše – přes objednání taxi až po placení. A to zásadně mění způsob, jakým lidé podnikají a žijí.

80.Playlisty pro podporu produktivity

Proč nám trvalo tak dlouho zjistit, že hudba může lidem pomoci k větší produktivitě?

81.Slack

Real-timová chatovací aplikace pomohla milionů lidí nakopnout jejich produktivitu a omezit používání e-mailu.

82.Volnější oblečení

Zapomeňte na obleky. Pohodlí na pracovišti dávají firmy stále větší význam. A tak i ty největší finanční instituce, kde byste dříve potkávali jednoho kravaťáka za druhým, dnes dovolují méně formální oděv. Komfort především.

83.Menší skupiny

Mění se i struktura firemní organizace. Společnosti upřednostňují menší, za to vysoce specializované pracovní týmy. Podpora individuality zaměstnanců totiž jejich zaměstnavatelům přináší více produktivity.

84.Boom e-commerce

V prachu rozpadajících se kamenných obchodů je v současnosti snadnější více než kdy předtím založit si svůj vlastní e-shop.

85.Hnutí „right-to-repair“ (právo na opravu)

Mnoho společností účelově ztěžuje opravu zařízení, která si od nich kupujete. A tak vzniklo hnutí naštvaných zákazníků, kteří to chtějí změnit.

86.Radikální upřímnost

Bez zpětné vazby se nikam neposunete. Nadřízení a zaměstnavatelé k ní začali přistupovat trochu jinak, než bývalo zvykem. Dá se říct, že při jejím poskytování kombinují tvrdý přístup, jaký byl obvyklý v 80. letech, a empatii, žádanou vlastností manažerů 21. století.

87.Koučové prokrastinace

O prokrastinaci se toho namluvilo už hodně. A ještě hodně namluví. S kouči se zároveň v posledních letech roztrhl pytel. Dnes už můžete mít vlastního kouče snad na cokoliv. Třeba i na obranu proti prokrastinaci – takového, který vám za poplatek pomůže soustředit se na práci.

88.Vzestup a rozdrcení

Tak lze přeložit myšlenkový koncept „rise and grind“, který je už více než jenom hashtagem na Instagramu. Jde o jakýsi čestný odznak, který nosí mnoho mladých lidí, aby ostatním ukázali, že dřou sedm dní v týdnu. Vyznavači tvrdé práce, kteří nevěří na vyhoření. Pro mnoho mileniálů totiž přesně takhle funguje – vstát, tvrdě dřít, spát, opakovat…

89.PCM (Platform co-operative movement)

Globální hnutí říká, že zaměstnaci gigantů, jako je například Uber nebo Deliveroo, si zaslouží lepší benefity. Tato celosvětová skupina aktivistů a podnikatelů tvrdí, že flexibilta nabízená pracovníkům podrývá zavedený vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. A tak vytváří alternativní modely spolupráce.

90.Superpráce

Termín „superjobs“ zavedla společnost Deloitte. Jde o to, že zaměstnanci dnes plní více pracovních rolí najednou. Spolu s tím roste význam soft skills. Pokud už nyní máte pocit, že děláte tři práce najednou, nejspíš to taky i zůstane.

91.Telepresence

Namísto toho, abychom vyráběli inteligentní roboty, kteří zvládnou vše sami, vyrábíme nespolehlivé stroje a najímáme lidi, aby je vedli na dálku.

92.Termostaty

Vědci se neustále snaží zjistit, jaká teplota je na pracovišti optimální, abychom byli co nejproduktivnější.

93.TikTok

Další videoplatforma, díky které se dá vydělat pořádný balík peněz.

94.Nevědomá předpojatost

Skryté úsudky vytváří pracoviště náchylnější k diskriminaci.

95.Neomezená dovolená

Nový benefit, se kterým přichází zaměstnavatelé po celém světě. A možná ten nejlákavější.

96.Bezdůchodci

Důchodci znovu vstupují do pracovního života. Někteří z nutnosti, jiní, protože jednoduše chtějí. Jde však uspokojit jejich potřebu zaměstnání?

97.Pracoviště pouze pro ženy

Pracovní prostory zaměřené výhradně na ženy jsou přímo reakcí na šíření privátních klubů či technologických inkubátorů pouze pro muže.

98.Společnost We

Globální coworkingový gigant vsází na to, že jste ochotní ještě více rozmazat hranici mezi pracovním a soukromým životem. Aby ne, když na tom závisí jejich budoucnost.

99.USWNT (US Women’s National Team)

Ženská fotbalová reprezentace Spojených států amerických má za sebou řadu rekordů. Přesto mají nižší platy i horší pracovní podmínky. Proto se nyní soudí.

100.Bez práce jsou koláče

Myšlenka univerzálního základního příjmu znovu nabyla popularity v kontextu s automatizací pracovních míst. Zmínil ji už spisovatel Thomas More před více než 500 lety ve své knize Utopie. Jde o to, že by každý měl mít nárok na určitý příjem, i přesto, že byste nechodili do práce. Systém, ve kterém si musíme vydělávat na živobytí, je v nás však natolik zakořeněný, že návrh platit lidem za to, že nic nedělají, vyznívá radikálně.

101.Neviditelná práce

Abychom skutečně porozuměli budoucnosti práce, někteří experti tvrdí, že musíme uznat skrytou stránku ekonomiky – za každým hlasovým příkazem, který dáte Siri; za každým vyhledáváním na Googlu a za každým videem na Youtube stojí totiž práce tisíců „neviditelných“ lidí.

Jak myslíte, že se pracovní život bude dále měnit? Dejte nám vědět do komentářů!

Zdroj: BBC (upraveno). www.pixabay.com

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.