PODNIKÁNÍ VS. ZAMĚSTNÁNÍ: JAKÉ JSOU HLAVNÍ VÝHODY A NEVÝHODY? | Absolvent.cz

PODNIKÁNÍ VS. ZAMĚSTNÁNÍ: JAKÉ JSOU HLAVNÍ VÝHODY A NEVÝHODY?

Mnoho lidí sní o vlastním podnikání. Chtějí budovat svou firmu nebo pracovat na volné noze. Jestli je to i váš případ, pak si nejprve ujasněte plusy a mínusy takového významného rozhodnutí. Podnikání totiž není pro každého.

Jako první si vezmeme na paškál právě podnikání. A abychom vás ze začátku moc nevyděsili, nejprve se zaměříme na jeho výhody. Jaké jsou hlavní motivace lidí, kteří se rozhodnou pro práci na vlastní pěst?

1. JSTE PÁNEM SVÉHO ČASU

Jediný, komu se jako podnikatel zodpovídate, jste vy sám. Případně vaši klienti. Slovo šéf už ve vašem slovníku přestává existovat. Pracovní dobu si určujete sami. Když vám není dobře, nemusíte se nikomu omlouvat, že nepřijdete do práce a rychle spěchat k lékaři pro doklad o pracovní neschopnosti, abyste neměli průšvih. A když už všeho máte po krk a chcete odjet na dovolenou, tak jednoduše odjedete. Nemusíte nikoho žádat o volno a přemýšlet, kolik vám ještě zbývá dní dovolené.

2. MŮŽETE SI VYDĚLAT HODNĚ PENĚZ

Vždyť víte, jak se to říká: peníze nesmrdí. Jsou voňavým příslibem, se kterým si lidé nadšeně vyřizují na úřadech udělení živnostenského oprávnění. Je jedno, v jakém oboru se rozhodnete podnikat. Jako podnikatel můžete dosáhnout na výdělky, o kterých většina zaměstnaných lidí jenom sní.

3. MÁTE SVOBODU ROZHODOVÁNÍ

Sami se rozhodujete, s kým budete pracovat. Kdo budou vaši kolegové a kdo vaši klienti. A na jakých projektech se budete podílet.

Jenže, jak to tak v životě bývá, nic není jenom růžové a zalité sluncem. I podnikání skýtá řadu nejrůznějších úskalí, kterých jsou zaměstnaní lidé ušetřeni. Tohle jsou nevýhody podnikání v porovnání se zaměstnáním:

1. VZDÁVÁTE SE FINANČNÍCH JISTOT

Když jste zaměstnaný (v seriózní firmě), víte přesně, který den v měsíci vám na účet přijde výplata a v jaké výši. A taky víte, že vám tam přijde každý měsíc. Jako podnikatel se však můžete potýkat s neplatiči nebo s pozdně proplacenými fakturami.

V začátcích podnikání, než si vybudujete stálý cashflow, navíc dopředu ani netušíte, kolik si za daný měsíc vyděláte. Nemusíte to tušit dokonce ani potom. A nedejbože, když omarodíte. To pak musíte mít pod polštářem ulitou dostatečnou finanční rezervu. V opačném případě byste dali půl království za nějakého zaměstnavatele, který by vám i přes vaši nečinnost poslal část výplaty, společně s Úřadem sociálního zabezpečení.

2. PŘICHÁZÍTE O ZAMĚSTNANECKÉ BENEFITY

Firmy se dnes předhání v benefitech, které nabízí potenciálním uchazečům o práci. Pravda, bez stravenek a poukázek na masáže to asi přežijete. Ale firemní auto nebo 13. plat – to by si nechal líbit kdejaký podnikatel.

3. MÁTE VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST

Když pracujete v určité společnosti a něco pokazíte, to nejhorší, co se vám může stát, je, že vás vyhodí. No co, příjemné to není, ale pořád si můžete najít jinou práci. Když se ale pracovním životem potloukáte na vlastní pěst, riskujete mnohem více. Poškození značky, nenávratnou ztrátu důvěry klientů, krach vlastního byznysu.

Když firmu jako její zaměstnanec připravíte svou chybou o nějaký výdělek, svět se taky nezhroutí. Maximálně si tak vyslechnete pár nelichotivých vět od svého nadřízeného, ale s výplatou i tak můžete počítat. Když podnikáte, na vaše chybí doplácí jedině vaše peněženka.

Jako zaměstnanec zodpovídáte pouze za určitou agendu. A za vaše chyby nese kromě vás zodpovědnost i konkrétní nadřízený. V momentě, kdy podnikáte, vše je na vaše triko. Pokud navíc někoho zaměstnáváte, pak máte zodpovědnost nejenom za svůj byznys, ale i za lidi, kteří vám s ním pomáhají.

4. MÁTE PRÁCE NAD HLAVU

Jako zaměstnanec většinou strávíte v práci 8 hodin denně a pak už se můžete věnovat svým koníčkům, rodině nebo jen tak odpočívat. Pokud ale chcete být v podnikání úspěšní, o takové pracovní době si nechte zdát. Je běžné, že podnikatelé pracují 10 hodin denně i déle. A volné víkendy nejsou pravidlem. Připravte se tedy na málo spánku a hodně stresu.

5. RISKUJETE

Podnikání je risk na všechny strany. Žádný byznys se neobejde bez investic, a tak neustále riskujete, že přijdete o peníze. A že další den skončíte s holým zadkem. Riskujete. Znovu. A znovu. A pak zase. Prostě pořád.

PODNIKÁNÍ VS. ZAMĚSTNÁNÍ: VOLBA JE NA VÁS

Je na každém, ať se rozhodne, co mu vyhovuje. Někdo nad sebou potřebuje dohled, aby svědomitě plnil pracovní úkoly, jiný nesnese jakoukoliv autoritu. Někdo je rád, že odpoledne odchází domů s čistou hlavou, další je workoholik a nevadí mu probdělé noci ani pracovní víkendy. Svoboda je sice lákavá, ale bere si svou daň. Proto se do podnikání nevrhejte bezhlavě, ale nejprve rozumně uvažte své limity a možnosti.

Články ze stejné kategorie