5 PŘÍPADŮ, KDY JE PROKRASTINACE UŽITEČNÁ | Absolvent.cz

5 PŘÍPADŮ, KDY JE PROKRASTINACE UŽITEČNÁ

Cítíte pocit viny, když prokrastinujete? Pak je tento článek přímo pro vás. Možná vám to teď přijde bláznivé, ale i odkládání povinností může být někdy ku prospěchu.

Buďte v klidu. Všichni někdy prokrastinují. Jenom ne všichni to přiznají.

PROKRASTINUJTE SMYSLUPLNĚ(JI)

Třeba vás alespoň trochu ukonejší následující zajímavost. Slavní a úspěšní novináři i spisovatelé přiznávají, že se celý den flákají a psát začínají až v době, kdy většina pracujících uléhá do postele. Takže téma prokrastinace se týká i těch nejúspěšnějších z nás, u kterých byste to možná ani nečekali. To jenom Elon Musk doteď neví, že takové slovo vůbec existuje.

Zbavte se pocitu viny a naučte se prokrastinovat smysluplně(ji). I když nepracujete na úkolech, na kterých byste zrovna měli, neznamená to, že své nicnedělání nemůžete proměnit v něco smysluplného.

Kdy se prokrastinace může vyplatit? Co dělat, aby se odkládání povinností nestalo jen promrhaným časem?

1.SEZNAMTE SE S NĚKÝM NOVÝM

Čeká vás zkouška, ale ať děláte, co děláte, nemůžete se přinutit k učení? Máme pro vás návrh. Co takhle zajít s ostatními studenty na kávu?

Utužíte své vysokoškolské vztahy a třeba vám pak někdo za ten příjemně strávený čas naposílá nějaké taháky.

2.UDĚLEJTE NĚCO PRO SVÉ ZDRAVÍ

Víte, co nejhoršího můžete udělat, když odkládáte své povinnosti? Ležet v posteli a vyčítat si to.

Zajděte se raději ven proběhnout nebo si udělejte návštěvu fitness centra. Uděláte dobrou službu svému zdraví a budete mít ze sebe dobrý pocit. A třeba vám to vlije novou energii do žil a až se vrátíte, s chutí se vrhnete do všeho odkládaného.

3.PŘEČTĚTE SI NĚCO ZAJÍMAVÉHO

Když vám učebnice zrovna nevoní, nemusíte kvůli tomu hned zavrhnout četbu jako takovou. Přečtěte si nějaký poučný článek. Třeba o tom, jak smysluplně prokrastinovat.

Zajímavá a obohacující četba není nikdy promarněný čas.

4.VZDĚLÁVEJTE SE

Teď nemáme na mysli, abyste se zabořili do učebnic, kterým se tak snaživě vyhýbáte.

Pusťte si třeba nějaký zajímavý dokument a rozšiřte si obzory i mimo obor, který studujete.

5.NAUČTE SE NĚCO NOVÉHO

Máte kupu povinností, nechuť se vrhnout na jejich splnění a hlad zároveň? Tak si najděte nějaký chutný recept, který chcete už dlouho ukuchtit a vylepšete své kuchařské dovednosti.

Dostali jste minulé Vánoce kytaru a od té doby se na ní jen práší v rohu místnosti? Teď přišel čas si zabrnkat a konečně se naučit svojí první táborovku.

Tímto článkem vás nechceme nabádat, abyste odkládali důležité povinnosti. Není však od věci přemýšlet nad tím, jak trávíme svůj čas. I když tedy zrovna neděláte to, co byste měli, snažte se ho trávit smysluplně – a vaše prokrastinace bude alespoň v něčem přínosná.

Jak nad to mrškou jménem prokrastinace jednou provždy zvítězit, to se dozvíte v tomto článku.

A dávejte si bacha, jestli vám nedává signál o přicházejícím syndromu vyhoření.

Zdroj: Fast web (upraveno)

Články ze stejné kategorie