JAK PRACOVAT EFEKTIVNĚJI A LÉPE? PRACUJTE VE FLOW! | Absolvent.cz

JAK PRACOVAT EFEKTIVNĚJI A LÉPE? PRACUJTE VE FLOW!

Nejlepší způsob duševní práce je pracovat ve flow.

Vzpomínáte si, když jste se jako malé děti nemohly odtrhnout od toho, co jste právě dělaly? Máma na vás několikrát musela zavolat, abyste ji začali vnímat. Zná to každý. Když jsme ponořeni do něčeho, co nás baví, nevnímáme svět kolem sebe. Soustředíme se jen na to, co momentálně děláme. Jsme ve flow. Dětem je stav proudění, jak se také flow česky nazývá, vlastní. Žijí v přítomném okamžiku. Jsou tady a teď. Dospělí, zahlceni svými starostmi a neustálým přemíláním myšlenek se k tomuhle stavu vědomí musí dopracovat. 

ORIENTACE NA RADOST

Duševní stav naprostého soustředění definoval americký psycholog maďarského původu Mihaly Csikszentmihalyi, který je jedním z představitelů pozitivní psychologie. Oproti většinové psychologii, která se soustředí na negativní psychické jevy, se pozitivní psychologie zaměřuje na studium pozitivních emocí a kladných životních zkušeností. Pozornost obrací k aspektům života, které nám přinášejí radost. V dnešní době stresové, která je orientována na výkon, je to příjemná změna.

Jak poznáte, že jste ve flow? Práce vám přináší pocit spontánní radosti a naprostého uspokojení. Nepřemýšlíte nad tím, jak to dopadne, jaký bude konečný výsledek. Užíváte si činnost jako takovou. Jste tak zaujati tím, co děláte, že si neuvědomujete hlad, žízeň ani únavu. Na vlastní kůži tyto stavy zažíval slavný Michelangelo, když pracoval na výzdobě Sixtinské kaple. Maloval několik dní v kuse, bez jídla i spánku, dokud neomdlel únavou. 

JAK PŘESTAT VNÍMAT SVĚT KOLEM SEBE?

Když budete unavení či rozladění, do flow se nedostanete. Potřebujete k tomu chuť do práce a správnou motivaci. Musí se jednat o činnost, která není příliš jednoduchá. Stanovte si náročný, ale splnitelný cíl, při kterém vidíte okamžitě výsledky. U úkolu, který byste zvládli levou zadní, byste se brzy začali nudit. Místo, abyste se soustředili na výkon, začnete vnímat plynutí času a vaše koncentrace se rozplyne.

U činnosti, která je nad vaše síly, byste se naopak po chvilce cítili frustrovaní a demotivovaní.

Důležité je, aby vás nikdo a nic nevyrušoval. Ideální je vypnout všechny notifikace, ztišit vyzvánění na mobilu, zavřít se do pokoje či kanceláře a na dveře si pověsit cedulky s nápisem „nerušit“.

PROČ PRACOVAT VE STAVU PROUDĚNÍ?

Při maximální pohroužení do činnosti se ve stavu proudění uvolňuje obrovské množství mentální energie. Ve flow odvedete tolik práce, jako v žádném jiném rozpoložení. Věřte, že je to znát i na výsledku. Obraz, který namaluje umělec, který od něj bude neustále odbíhat a řešit další a další problémy nikdy nebude tak dokonalý, jako kdyby ho maloval ve flow.

Chcete pracovat efektivněji a lépe? Ponořte se do flow. Stojí to za to!

Články ze stejné kategorie