NAORDINUJTE SI DIGITÁLNÍ DETOX OD VIRTUÁLNÍCH SÍTÍ | Absolvent.cz

NAORDINUJTE SI DIGITÁLNÍ DETOX OD VIRTUÁLNÍCH SÍTÍ

Umíte si představit den bez chytrého telefonu a počítače? Většině lidí při této představě vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Nebýt 24 hodin on-line? Neexistuje. Obejít se bez telefonu? Nemožné. „Co kdyby někdo volal?“

ŽIVOT BEZ APLIKACÍ

Jen si představte, o co všechno byste byli ochuzeni. Co byste museli zvládnout jinak, než jste zvyklí. Žádné informace až pod nos. Žádná navigace v telefonu. Museli byste hledat v knihách, v telefonních seznamech, jízdních řádech, na úřadech nebo na informacích.

Představte si třeba cestování vlakem. Potřebujete se dostat z místa A do místa B. Spojení si zjistíte velmi rychle a snadno na internetu či v aplikaci. Ale bez telefonu a počítače? Museli byste na nádraží studovat jízdní řády a hlídat si návaznost spojů.

OTROCI ZÁVISLOSTI

Jsme závislí na vyspělých technologiích, které nás dokonale ovládly. Zpohodlněli jsme. Všechno si můžeme snadno najít a obstarat na internetu. Když budeme chtít, nemusíme vytáhnout paty z domu. Objednáme si donášku jídla, nakoupíme na e-shopu, pokecáme na chatu s kamarády, zabavíme se u počítačových her nebo stáhnutého filmu. Místo milostných hrátek s partnerem dáme přednost virtuálnímu sexu s anonymním člověkem.

DĚTSTVÍ NA SÍTI

Doba nepoznamenala jen dospělé. Rozhlédněte se venku kolem sebe. Ve velkých městech nejspíš nepostřehnete, že se z ulic vytratily hrající si děti. Na malých městech a vesnicích vás bijí do očí zahrady a hřiště bez dětí. Dříve děti přišly ze školy domů, odhodily tašky u dveří a utíkaly ven. Doma se zdržovaly minimálně. Měly kolem sebe spoustu kamarádů, stále měly co dělat. Většina dnešních dětí prožije den ve virtuálním světě nebo u počítačových her. Jaké budou jejich vzpomínky na dětství?

NÁŠ ZÁJEM SE SCVRKL NA POČÍTÁNÍ KLADNÝCH INTERAKCÍ NA SÍTI

V dnešní uspěchané době jsme si zvykli na to, že jsme skoro všichni neustále na příjmu. Díky sociálním sítím máme slušný přehled o tom, co kdo dělá, kdo s kým chodí, kam jezdí na dovolené a jaká jsou jeho děti zlatíčka.  Můžeme být ve spojení s celým světem. Všichni jsou našimi přáteli. Tetelíme se blahem, když nám u příspěvku přibývají lajky. Jsme naštvaní, když nikdo nereaguje na náš nový post. Bohužel nám uniká, že podstatný život nám protíká mezi prsty.

JAK Z TOHO VEN?

Naordinujte si pravidelný detox od virtuálních sítí, odpojte se od telefonu. Připravte se, na to, že to bude těžké. Nemusíte hned házet telefony do koše. Jen se s ním naučte lépe zacházet. Je to váš pomocník, ne přítel, ani milenec. Je to studená kovová krabička, která vám má sloužit. Přistupujte k mobilům a PC jako ke služebníkům. Nejspíš byste je nechtěli mít celý den za zadkem. Proto odkládejte aspoň večer své chytré plíšky z ruky. Odpočiňte si od cizích životů i zaručených veledůležitých zpráv a užívejte si reálného života. Povečeřte s rodinou, popovídejte si, užijte si svých koníčků. Když nebudete mít odvahu zmáčknout tlačítko „vypnout“, ztište aspoň zvonění.

SEJDE Z OČÍ, SEJDE Z MYSLI

  • Když nebudete mít odvahu zmáčknout tlačítko „vypnout“, ztište aspoň zvonění
  • Neberte si mobil do ložnice
  • Vypněte si notifikace
  • Schovávejte si mobil do šuplíku
  • E-maily vyřizujte jednou denně
  • Když s vámi někdo mluví, nekoukejte na monitor, ale dívejte se dotyčnému do očí

PROČ PODSTOUPIT DIGITÁLNÍ DETOX?

Zažijete příval energie, kterou získáte díky tomu, že se dáte do klidu. Neustále žít v napětí a ve stresu je totiž velmi vyčerpávající. Zdraví máme všichni jen jedno. I to duševní.

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?