8 TIPŮ, JAK SE PO PRÁZDNINÁCH HLADCE VRÁTIT KE STUDIU | Absolvent.cz

8 TIPŮ, JAK SE PO PRÁZDNINÁCH HLADCE VRÁTIT KE STUDIU

Prázdninové radovánky pomalu ale jistě končí. Nutnost okamžitě najet znovu do studijního režimu představuje po této nejdelší pauze v roce opravdovou výzvu. Co dělat, abyste se zase rychle a hladce zaběhli?

HOLA HOLA, ŠKOLA VOLÁ!

Tak a je to tady. Konec vášnivého lenošení, dobrodružného cestování i prohýřených nocí. Nový semestr klepe na dveře. Otevřete mu svěží a připravení, ať vás nic nepřekvapí.

Díky těmto 8 tipům se vrhnete do nového studijního roku s chutí:

1.Pečlivě si naplánujte rozvrh

Spousta předmětů může vypadat natolik zajímavě a inspirativně, až skoro zapomenete, že se od vás očekává, že dané studijní okruhy zvládnete a dokončíte do konce semestru všechny potřebné zkoušky. Proto přemýšlejte dopředu o tom, jaké z nich si vyberete a kolik jich jste vůbec schopni zvládnout. I tady platí, že méně je někdy více.

Využijte příležitosti prvního týdne: zajděte na přednášky, zeptejte se starších studentů a porovnejte si rozvrhy. Je lepší mít méně kreditů, než se ze zkoušek dočista zbláznit.

Malý tip: Jestli vaše univerzita nabízí i kurzy mimo váš studijní obor, zaregistrujte se na jeden z nich. Rozšíříte si obzory a můžete získat nové kontakty.

2.Mějte jasný plán

Každý má rád překvapení. Ale ty, které vám může naservírovat studijní program, se vám líbit asi úplně nebudou.

Úspěch přeje připraveným, proto si dopředu naplánujte všechny své povinnosti související se studiem – studentské projekty, referáty, prezentace a tak dále. K tomu si pečlivě zaznamenejte termíny, do kterých je třeba dané úkoly splnit.

Motivační tip: Zahrňte do svého plánu i odměny za odevzdané práce a splněné úkoly. Budete více motivovaní a studium bude o něco zábavnější.

3.Začněte číst dříve, než bude pozdě

Kolik jste toho o prázdniny přečetli? Přiznejte se…

Hromady povinného čtení děsí nejednoho studenta. Ale vás ne, protože jste si udělali strýčka a během prázdnin jste stihli přečíst první knihu ze seznamu. Že ne? Dobře, to je poněkud nepravděpodobný scénář.

Ale co začít číst už první týden semestru? Dodá vám to sebevědomí a s klidným výrazem pak budete sledovat panické záchvaty ostatních studentů, kteří budou povinnou četbu dohánět na konci semestru.

Další tip: Neobsahuje váš studijní program povinnou četbu nebo jí je jenom minimum? I tak byste si měli přečíst ještě před začátkem semestru nějakou knihu týkající se oboru, který studujete. Pomůže vám to nenásilně vstoupit do studijního režimu.

4.Najděte si nějaký vzor

Každý obor má svou hvězdu – uznávaného odborníka, ke kterému ostatní lidé z oboru vzhlíží. Mnoho z nich aktivně využívají sociální sítě nebo píšou vlastní blogy. A takové lidi rozhodně stojí za to sledovat.

Tímto způsobem se rychle dostanete k zajímavým informacím, které ostatním studentům mohou uniknout. A navíc získáte náskok, díky kterému snadněji zaplujete do studijních vod.

A zase jeden tip: Přidejte se i do oborových Facebookových skupin a snažte se být alespoň na dálku v kontaktu s lidmi, kteří úspěšně pracují ve vašem studijním oboru.

5.Udržujte si své sny a cíle na očích

V záplavě studijních povinností se vám někdy může stát, že ztratíte motivaci. A že zapomenete, proč jste si daný obor vůbec vybrali. Buďte o krok napřed – tentokrát ne před ostatními, ale sami před sebou – a zapište si své sny a cíle!

Jednoduše vezměte tužku a nějaký pěkný papír a na něm vytvořte motivační myšlenkovou mapu, která bude obsahovat vše, co se vám na vašich studiích líbí, co vás motivuje a čeho studiem chcete dosáhnout (například získat vysněnou práci, kterou je…). Pomůže vám to vstát z postele a jít na další přednášku nebo zkoušku.

I tady máme tip: Ne že se vám ten papír zatoulá někam do šuplíku. Vyvěste si ho pěkně na stěnu a každé ráno si myšlenkovou mapu projděte, abyste si připomněli, proč se tolik namáháte.

6.Potkejte se s ostatními studenty

Je čas poznat nové tváře…

Co takhle na začátku semestru uspořádat menší zahajovací večírek? Nebo jakékoliv setkání s vašimi vysokoškolskými kolegy? A mohli byste pozvat lidi, které jste zatím dosud ani nepoznali.

Je příjemné a motivující být obklopen lidmi, které už znáte, když přijdete na první přednášku. A co je nejdůležitější, dobrá posádka je základním předpokladem pro úspěšné absolvování semestru.

Tady taky: Pokud nejste zrovna ten typ, který nemá problém viset hodiny na Messengeru a telefonu, aby všechny pozval, vyřešte to jednoduše(ji) – založte událost na Facebooku. A je to.

7.Začněte den něčím příjemným

První dny jsou obvykle nejtěžší. Vstát z teplé postele a zamířit přímo na přednášku, navíc po tak dlouhé pauze, to představuje krutý vnitřní souboj. Proč však nezkusit jiný přístup a proměnit nepříjemnou povinnost v nejlepší část dne?

Přemýšlejte o něčem, co vám zpříjemní začátek dne. A bude vás motivovat k tomu, abyste budík odložili jenom dvakrát, ne pětkrát. Může jít o maličkost – třeba si na cestě do třídy dát dobrou kávu a čerstvý croissant z lokální pekárny.

Ano, další tip: Využijte posledních teplých dnů a zajděte si před přednáškou se spolužáky na společnou snídani do parku. Začátek semestru pak nebude tolik stresový a – vlastně bude celkem příjemný!

8.Nezapomínejte na (aktivní) odpočinek

Těžký je život studenta. Víme, víme. A proto si včas, tedy před začátkem semestru, najděte aktivitu, která vám bude pomáhat cítit se svěží i přes všechny studijní výzvy. Něco, při čem si zaručeně vyčistíte hlavu. Navštěvování studentské pivnice nebo baru tím však zrovna nemyslíme.

Závěrečný tip: Nejlepší radou je sport. Pravidelný pohyb vám zajistí dostatečnou hladinu endorfinu (hormonu štěstí) v mozku, takže ze studií nezešílíte. Jestli jste přes léto lenivěli, právě teď je čas si zakoupit permanentku do fitness centra. Poděkujete si později.

A na závěr nezbývá nic jiného, než vám všem statečným studentům popřát spoustu pevných nervů a sil do dalšího semestru!

Čeká vás poslední ročník? Přečtěte si, jak ho přežít.

A jestli se už zase děsíte okamžiku, kdy se vrátíte z rodinného hnízdečka na kolej, v tomto článku zjistíte, jak si to tam tentokrát výrazně ulehčit.

Zdroj: MUNI (upraveno), Pixabay

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.