Jak přežít poslední ročník na vysoké škole? | Absolvent.cz

Jak přežít poslední ročník na vysoké škole?

Složit hned několik náročných zkoušek, napsat nekonečně dlouhou diplomovou práci a jako třešničku na dortu si střihnout zdánlivě nezvládnutelné státnice. Poslední ročník na vysoké škole vás rozhodně bude stát spoustu nervů, kafe a nocí strávených nad skripty. Co vám usnadní ho přežít v co největší pohodě?

Plánujte. Pečlivě a realisticky

Správný time management je pro úspěšné zvládnutí studia naprostý základ. A v posledním ročníku to platí dvojnásob. Na zkoušku se přes noc nadopovaní energetickým nápojem možná nadrtíte. Diplomku ale za pár hodin prostě nenapíšete. Ani za týden. A když, tak vám ji oponent akorát omlátí o hlavu.

Zkuste si vzít k ruce velký papír a několik barevných tužek a načrtněte si na něj rozvrh na celý školní rok po jednotlivých měsících. Na každý z nich si stanovte (reálné) cíle, kterých se za každou cenu snažte držet. Do konce prosince to může být třeba hotová teoretická část diplomové práce. Do konce ledna pak zvládnutí posledních povinných zkoušek. Do konce února třeba rozplánování výzkumné části práce. A tak dále. Stejný plán si pak ve zkouškovém období a v době blížících deadlinů připravte i po jednotlivých týdnech a dnech.

„I když můj plán nejdřív vypadal děsivě a nezvládnutelně, postupně úkoly ubývaly a mě moc bavilo si jednotlivá políčka odškrtávat,“ vzpomíná na svou techniku time managementu Erika, dnes už úspěšná absolventka oboru Mediální studia na Univerzitě Karlově.

Materiály si dejte dohromady včas

Na většině oborů státnicové otázky v minulosti určitě někdo zpracoval. Sežeňte si tyto podklady v dostatečném předstihu a postupně si je projděte. Nicméně každý má jiný styl učení, a tak vám nemusí dané zpracování vyhovovat. Některé otázky si tedy i tak budete muset zpracovat znovu.

Nebudete jediní, a proto se i zde držte rozumného časového plánu. Počítejte s tím, že řada dalších studentů bude před blížícími se zkouškami také potřebovat nahlédnout do učebnic, a v knihovně je proto nemusíte najít. Sepište si tedy seznam doporučené literatury a vyrazte pro ni dříve, než bude pozdě. Nemusíte po celý rok skladovat doma tuny knížek, stačí si důležité pasáže okopírovat nebo naskenovat.

Nechejte si dostatečnou rezervu před finišem

Snažte se diplomovou práci dokončit dříve než jen pár dnů před deadlinem odevzdání. Počítejte s tím, že váš vedoucí ji musí pročíst a s největší pravděpodobností vám ji vrátí zpět s připomínkami k přepracování. Také korektura, svázání a nahrání do systému se může nečekaně protáhnout.

Žádné rozptylování

Zkuste na sebe být opravdu přísní a při závěrečném úseku studia využívejte systém práce-odměna. Najeďte na pravidelný režim a ač pozvání na párty, výlet nebo víkend s kamarády zní více než lákavě, dopřejte si tyto radosti až poté, co splníte stanovené cíle ve vašem plánu.

Na druhou stranu, ani odpočinek rozhodně nepodceňujte. Věnujte se i nadále svým koníčkům (i když v omezené míře), dopřejte si dostatek pohybu a dělejte pravidelně to, co vás těší. Skvěle si vyčistíte hlavu a načerpáte další energii, kterou při náročném studiu rozhodně budete potřebovat.

Práce počká

Pokud při škole chodíte také do zaměstnání, dejte svému nadřízenému v dostatečném časovém předstihu vědět, kdy vás čekají nejdůležitější zkoušky. Od starších spolužáků si zjistěte, jak dlouho se na ně zhruba připravovali. V tento časový úsek si vezměte v práci dovolenou nebo neplacené volno a vyřizujte opravdu jen ty nejdůležitější e-maily nebo telefonáty. Ostatní práce na vás počká, nebo ji za vás vezmou kolegové. Však jim to po státnicích rádi vynahradíte.

Sharing is caring

Máte pocit, že takové množství učení nemůžete zvládnout? A tolik stránek textu nestihnete napsat snad ani za celý svůj život? Věřte, že podobné pocity se honí hlavou u většiny vašich spolužáků. A tak spojte síly a dejte hlavy dohromady.

Nechejte si poradit od těch, co už to mají za sebou – rádi se s vámi podělí o to, na co se při studiu zaměřit více a co naopak není zas až tak důležité. Pomůžou vám také tipy na „špeky“, na které při zkoušce nachytává daný vyučující, a ze kterých materiálů se vyplatí čerpat.

Zkuste se také vzájemně zkoušet z nejdůležitějších pojmů, definic nebo rozdílech v jednotlivých myšlenkových směrech. Během zkouškového buďte v kontaktu a vzájemně se podporujte. O to větší pak bude vaše radost z konečného úspěchu. 

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.