JAK ZA PÁR KORUN PROCESTOVAT EVROPU | Absolvent.cz

JAK ZA PÁR KORUN PROCESTOVAT EVROPU

Toužíte cestovat a nemáte peněz nazbyt? I s málem se dá objevovat svět. Nemusíte létat letadlem, nemusíte si kupovat drahé jízdenky. Jde to i jinak.

PO VLASTNÍCH NOHÁCH NEBO NA KOLE

Pokud se uskromníte a se stanem na zádech půjdete pěšky nebo se povezete na kole, vyjde vás cestování na pár kaček. Příkladem takového cestování je český spisovatel a novinář Ladislav Zibura, který po svých doputoval z Českých Budějovic do španělského Santiaga de Compostela a o rok později do Říma. Od bulharsko-tureckých hranic došel převážně pěšky až do Jeruzaléma. Zážitky ze svých cest sepsal v cestopise 40 dní pěšky do Jeruzaléma.

AUTO - DOMEČEK NA KOLEČKÁCH

Autem už je to dražší. Bez tankování pohonných hmot auto nepojede.  Cestování v autě má jednu velkou výhodu. Slouží nejen jako dopravní prostředek, ale také jako noclehárna a spižírna. Vezete si sebou zásoby jídla, které se vám podařilo výhodně nakoupit ve slevách a akcích. Uveze plynový vařič, na kterém si občas můžete uvařit něco teplého do žaludku. Máte se kam schovat, když je venku špatné počasí.

TIPY PRO CESTOVÁNÍ AUTEM

Parkujte jen na neplacených parkovištích. Jezděte mimo dálnice a vyhýbejte se placeným úsekům Sice je to časově delší a více se projedete, ale ušetříte. Třeba v Portugalsku byste za dálnici zaplatili 60 euro.

JAK KOUPIT NEJLEVNĚJŠÍ LETENKU

Když si letenky zajistíte s dostatečným předstihem, můžete váš cesta do cílové destinace vyjít na pár kaček. Najít si velmi levnou letenku můžete velice snadno. Najeďte si na prodejce letenek, napři.kiwi.com

1. Tři měsíce před odletem si udělejte cenový průzkum, ať máte ponětí, v jakých cenových relacích se letenky pohybují

2. Naklikejte si letiště, ze kterých můžete odletět

3. Důležité – zadejte časový interval na kdykoliv. Upozornění na cenu (Až bude letenka k mání za vámi stanovenou cenu přijde vám upozornění na email)

4. Jakmile budete vědět datum a číslo letu, mrkněte na webovky příslušné letecké společnosti Je možné, že cena bude ještě o pár desítek korun levnější než od zprostředkovatele.

DRAHÉ A LEVNÉ DESTINACE

Při cestování s poloprázdnou peněženkou je také velmi důležitý výběr destinace. Pokud je vám jedno, kde se při svých putováních podíváte, dejte přednost levným zemím jako je třeba Rumunsko, Bulharsko nebo Ukrajina.

Velmi drahé jsou skandinávské země. Pro vaši představu v Norsku za ubytování pro dva v hotelu vyjde cca cca 1200-1500 NOK, což je téměř 4 000 Kč za noc, pivo v hospodě cca 100 NOK za půllitr (262 Kč)  a jídlo kolem 750 – 900 Kč.

Ale ani těmto zemím se nemusíte vyhýbat, pokud máte hluboko do kapsy. Jen se musíte na cestu důkladně připravit a být smíření s tím, že o jídle a pití v restauracích si můžete nechat jenom zdát.

UBYTOVÁNÍ S POHODLÍM

Pokud nejste velký dobrodruh a chcete větší pohodlí než jen karimatku a spacák, zkuste si u někoho v bytě pronajmout volný pokoj.  Tento typ ubytování se nejlépe hledá přes Airbnb. Obvykle to vyjde levněji než noc v hotelu. Oproti hostelu máte i soukromí.

ZAKLEPEJTE NA DVEŘE

Pokud je vám jedno, kde se vyspíte, můžete to zkusit úplně bez peněz jako jeden můj známý. Týden trávil tím, že v rámci jednoho projektu poznával krásy Českého ráje. Když měl hlad a žízeň, zastavil se někde u domu, slušně pozdravil, představil se a povyprávěl svůj příběh. Nikde ho neposlali pryč s prázdnou. Vždycky dostal slušně najíst a většinou ho nechali u sebe i přespat. I když to třeba bylo někdy jen v kůlně nebo na seníku. Setkal se s vlídností a pohostinností. Zkušenost k nezaplacení.

UBYTOVÁNÍ ZDARMA PRO ODVÁŽNÉ

Přes sociální síť pro cestovatele Couchsurfing si můžete domluvit přespání u někoho doma na gauči.  Kromě toho, že ušetříte za nocleh, dostane skvělou příležitost poznat cizince v jeho přirozeném prostředí a většinou získáte kamaráda, který vám se vším poradí. Většina hostitelů je štědrá, a tak není výjimkou, že nocležník dostane zadarmo i najíst.

JAK NA PAMÁTKY?

Hodně památek se již platí, ale ne do každé se musíte podívat. Vytipujte si jen svoje srdcová místa a ty si prohlédněte od shora až dolů i za cenu placení vstupného. Ostatní si prohlédněte zpovzdálí nebo si vytipujte ty, které jsou přístupné zadarmo. Skvělé je to ve Francii. Pro občany EU do 26 let je většina vstupů do historických památek zdarma.

Zjistěte si, zda je možno vstupenku pořídit se slevou, ptejte se na studentské slevy. Některá města nabízejí turistické slevové karty. Rozšířené jsou zejména ve Skandinávii. Zakoupením jednoho městského lístku si zároveň s velkou slevou pořídíte i lístky na MHD, vstupenky do muzeí i památek.

MÍSTNÍ PRŮVODCE

Chcete poznat všechna zajímavá zákoutí a pamětihodnosti a nechcete chodit s mapou v ruce? Některá města sdružují průvodcovské dobrovolníky, kteří vás po předchozí domluvě provedou městem zdarma nebo za kafe po prohlídce. Výhodou je zasvěcený výklad bez zbytečného bloudění. Zaručeně také dostanete užitečné informace, které se běžně v cestovních průvodcích neobjevují. Místní lidé znají místa, kde se dobře vaří, kde si můžete výhodně nakoupit, ukáží vám nejlepší místo na koupání, prozradí nejrůznější zajímavosti o městu.

Jednou z cest, jak se dostat k průvodci zadarmo je zadat do vyhledávače Google výraz free tour plus dopsat město, které si chcete s doprovodem projít.  Dostanete se na web, kde si vyberete z nabízených časů procházky, vyplníte svoje údaje. Pak se jen v daný čas stačí dostavit na místo srazu a můžete se kochat krásou města s odborným výkladem.

Tak co, už víte, kam vyrazíte?

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.