Hradecký pedagog mezi evropskou špičkou | Absolvent.cz

Hradecký pedagog mezi evropskou špičkou

Mnozí polemizují nad kvalitou českého školství a našich pedagogů. Rozhodně však není třeba házet flintu do žita, což dokládá i Zdeněk Pospíšil, který se probojoval mezi 10 nejlepších pedagogů v Evropě.

Nevládní organizace pro vzdělávání JA Europe (Junior Achievement Europe) letos poprvé ve své historii vyhlásila cenu pro učitele roku (JA Europe Teacher of the Year Award). A Zdeněk Pospíšil, který působí jako zástupce ředitelky OA, SOŠ a JŠ Hradec Králové patří mezi 1é nejlepších z celé Evropy. 

Virtuální vyhlášení soutěže proběhlo v půli července z litevského Vilniusu, v rámci průběhu největšího festivalu podnikavosti mladých lidí v Evropě – Gen-E 2021. Kromě hlavní soutěže o nejlepší studentskou firmu roku se letos prvně uskutečnilo také samostatné klání mezi 40 učiteli.  „Ocenění je věnováno pedagogům, kteří jsou pro své studenty inspirací. Dokáží je motivovat, pomáhají jim objevit jejich vnitřní potenciál a podněcují jejich víru, že dokáží ‚změnit svět‘. Zdeněk Pospíšil je právě takový, aktivně se podílí na rozvoji studentů nad rámec standardní výuky a pro nás byl jasným adeptem,“ uvedl Martin Smrž, ředitel nevládní organizace JA Czech, která kandidáta do první učitelské soutěže nominovala.

JA Czech je obecně prospěšná vzdělávací organizace založená Tomášem Baťou, která již od roku 1992 realizuje na českých školách ucelenou koncepci nadstandardního vzdělávání. Formuje podnikatelské myšlení a finanční gramotnost mladých lidí, propojuje je s lidmi z praxe a pomáhá nastartovat jejich úspěšnou profesní kariéru. Ve spolupráci se školami vytváří příznivé a motivující prostředí pro rozvoj osobních dovedností v rámci podnikatelského vzdělávání studentů i učitelů. Stěžejního projektu JA Studentská Firma, se závěrečným veletrhem JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU, se každoročně účastní tisíce středoškoláků.

Každá země na festivalu měla v soutěži učitelů jednoho zástupce. Vyhlášeni byli čtyři vítězové – dvě ženy (učitelky ze Švédska a Litvy) a dva muži (učitelé z Dánska a Rakouska). „Zbylá jména v TOP 10 včetně Zdeňka Pospíšila už byla vyhlášena bez bližšího pořadí, přesto považujeme umístění hradeckého učitele za skvělý úspěch," doplnil Martin Smrž.

Zdeněk Pospíšil je mezi studenty známý rozmanitými aktivitami, které pro ně chystá. Patří mezi ně například účast na mezinárodním veletrhu JA Firem v Hradci Králové nebo na veletrhu v Rakousku, projektové dny v terénu na konkrétní odborné téma nebo přijímací pohovory „na zkoušku“ s odborníkem z praxe. „Měl jsem štěstí, že hned na první škole, na které jsem začal pracovat, byl předmět studentská společnost, který mě velmi zaujal. Když jsem pak dvakrát přecházel na jinou školu, vždy jsem si tento oblíbený předmět přivedl s sebou. Program JA Studentská Firma využívám k výuce reálného podnikání 20 let, studenti si díky němu ujasní, zda chtějí po škole spíš podnikat nebo být zaměstnancem, naučí se prezentovat sami sebe, komunikovat mezi sebou, nést zodpovědnost za svá rozhodnutí a pracovat v týmu. Určitým předpokladem pro úspěchy v národních i mezinárodních soutěžích jsou skvělí studenti na naší obchodní akademii v Hradci, kteří například letos bodovali v národním finále JA Studentské Firmy roku,“ popsal 45letý Zdeněk Pospíšil.

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.

Jak zvládnout střední?

Jak se dostat z prváku až k maturitě? Je možné vyzrát na známky a večer usínat spánkem klidným, bez nočních můr o možném zkoušení další den? Stačí svaťák na přípravu na maturitu?