PROČ POUŽÍVAT MYŠLENKOVÉ MAPY | Absolvent.cz

PROČ POUŽÍVAT MYŠLENKOVÉ MAPY

Jak si snadněji zapamatovat učivo? Jak najít řešení zapeklitého problému? Jak probudit svou kreativitu? Řešením mohou být myšlenkové mapy.

MYŠLENKOVÉ MAPY JSOU TU OD NEPAMĚTI

Myšlenkové mapy zažívají boom. Jsou skvělým pomocníkem při učení i při kreativních činnostech. Pomůcku, která vám pomůže třídit myšlenky i ke snadnějšímu zapamatování představil světu v 70. letech minulého století Angličan Tony Buzan. Zpopularizoval techniku, kterou kdysi dávno využíval i slavný Leonardo da Vinci.

ROZKLAD CELKU NA STŘÍPKY I NACHÁZENÍ NOVÝCH CEST

Taky si někdy bezmyšlenkovitě čmáráte na papír, když jste na přednášce nebo s někým telefonujete? Sami sebe překvapíte tím, co jste dokázali na papír vyplodit. Na rozdíl od těchto nevědomých kreseb jsou myšlenkové mapy uvědomělým znázorněním vašich myšlenek. Kolem jedné základní myšlenky se rozvíjí témata a podtémata, která doplňují či rozšiřují prvotní ideu. Vizuální ztvárnění vašich myšlenek vám pomůže sjednat pořádek v chaosu, ukáže souvislosti i vzájemné vztahy, které byste neviděli.

ZAPOJTE DO PŘEMÝŠLENÍ OBĚ HEMISFÉRY

Když si informaci, kterou si chceme zapamatovat, pouze čteme, používáme převážně levou hemisféru. Jakmile však do procesu učení zahrneme i obrázky a různé barvy, dojde k většímu zapojení i pravé hemisféry. Probudili jsme v sobě kreativitu, která nám umožní objevovat nové myšlenky a nápady. Nejspíš proto bereme do ruky intuitivně tužku a papír, když jsme zamyšleni. Aniž bychom tušili, že si čmáráním pomáháme k vyšším mentálním výkonům.

JAK SI VYTVOŘIT MYŠLENKOVOU MAPU?

Stačí vám papír a pastelky. Do středu papíru si napište nebo namalujte klíčové slovo. Je to hlavní téma, kterému se chcete věnovat. Z tohoto ústředního bodu budou vycházet podtémata, která se větví na další a další části.

CHOBOTNICE NA PAPÍRU

Mapa by měla být schématická, jednotlivá spojení mezi tématy a podtématy vám umožní vidět souvislosti. Při tvorbě mapy nepoužívejte celé věty, snažte se pracovat s klíčovými slovy, jednoduchými hesly, které dokáží zachytit podstatu. Využívejte i symboly, kresby. Budete překvapeni množstvím informací či myšlenek, které začnete najednou sypat z rukávu.

PRAKTICKÉ VYCHYTÁVKY

Dodržujte hierarchii. Udržíte tím nad mapou kontrolu – nejdřív je příbor, nad ním je kuchyně, nad kuchyní dům. Lépe se vám budou nacházet další asociace a dříve objevíte, kterým směrem se vydat.

Hierarchii znázorněte i graficky. Větve, které jsou nejblíže hlavnímu slovu, jsou nejsilnější. Ty nejvzdálenější se stanou nejslabšími proutky.

Nepište slova do kroužku, ale k jednotlivým větvím.

Nic dalšího vás nenapadá? Zkuste nakreslit prázdnou větev. Nejspíš budete překvapeni tím, jak rychle se vám podaří najít další asociaci.

Došli jste z různých větví k jednomu slovu? Tohle slovo je pro vás klíčové. Proto tato slova neslučujte, ani nemažte, ale naopak zvýrazněte.

ON-LINE APLIKACE NA TVORBU MYŠLENKOVÝCH MAP

V dnešní době existuje nepřeberné množství nejrůznějších programů a aplikací, které vám pomohou se sestavením myšlenkovým map. Liší se nejen kvalitou, ale i cenou. Spoustu z nich si můžete vyzkoušet i zadarmo.

Pokud však chcete potenciál myšlenkových map využívat na maximum, je nejefektivnější pracovat jen s pastelkami a papírem.

Zdroj: www.pixabay.com

Články ze stejné kategorie