NAUČTE SE, JAK Z LETNÍCH PRÁZDNIN VYTĚŽIT MAXIMUM | Absolvent.cz

NAUČTE SE, JAK Z LETNÍCH PRÁZDNIN VYTĚŽIT MAXIMUM

Letní volno nemusí být jen o zaslouženém odpočinku. Nejdelší prázdniny v roce jsou i skvělou příležitostí k osobnímu rozvoji. Nemusíte se totiž potýkat s hromadou povinností, kterou jste zavaleni během celého roku. Využijte volný čas pro svůj profesní i osobnostní vývoj a zvyšte tím své šance na úspěch při budoucím hledání zaměstnání.

První polovina letních prázdnin je za námi. Opravdu jste ale tu kupu volného času strávili nejlépe, jak se dá?

Pokud máte pocit, že ne, nemějte výčitky. Ještě máte čas to dohonit.

Přečtěte si naše jednoduché tipy, jak to rychle a hravě napravit:

1.OSVOJTE SI NOVOU DOVEDNOST

Co se při studiu naučíš, jako když v kariéře najdeš…

Naučit se něco nového není nikdy na škodu. Nejlépe však uděláte, když si osvojíte dovednost, kterou pak využijete ve své kariéře. Díky tomu získáte náskok před svými vrstevníky – a zároveň možnými budoucími konkurenty na trhu práce.

Kirsti Burtonová, manažerka kariérních informací na Londýnské univerzitě Queen Mary, radí: „Když se rozhodnete osvojit si novou dovednost, zjistěte si požadavky na pracovní pozice, o které se hodláte v budoucnu ucházet. To vám umožní identifikovat konkrétní schopnosti a zkušenosti, které náboráři požadují.“

Můžete absolvovat formální kurz nebo si třeba přečíst odbornou publikaci. Jaká konkrétní dovednost se vám bude v dalších životních etapách hodit, to víte jenom vy. Za zvážení určitě také stojí návštěva letní jazykové školy.

2.ZÍSKEJTE PRACOVNÍ ZKUŠENOST(I)

Teorie nestačí. Využijte léto pro získání praxe.

Stáže a zaměstnání na částečný úvazek – zejména ty, které odpovídají vašim profesním preferencím – mají spoustu výhod.

Jednak budoucímu zaměstnavateli díky nim jasně prokážete odhodlání, které vám přihodí významné plusové body. Zároveň mu dáte jednoznačný důkaz o vašich schopnostech.

„Uspořádáním zahajovací akce pro místní charitu ukážete schopnost efektivního plánování,“ uvádí jako příklad Isabel Frazelová, zástupkyně vedoucího oblasti kariéry a zaměstnatelnosti na Královské univerzitě v Londýně.

A co víc, získáte taky příležitost k rozhození sítí a navázání známostí, které vám mohou pomoct při kariérním snažení.

„Většina zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají absolventy, očekává, že uchazeči už budou mít nějaké pracovní zkušenosti. A někdy dokonce očekávají, že se bude jednat o zkušenosti z oboru,“ upozorňuje Isabel.

Na druhé straně, stáže a práce na částečný úvazek vám také pomohou zjistit, která pracovní místa a odvětví vám nejvíce vyhovují.

Obecně se doporučuje, abyste se nechali zaměstnat v menší organizaci. Protože čím menší společnost, tím více úkolů budete muset plnit – na rozdíl od větších organizací, kde jste značně izolování a zaštiťujete pouze jednu agendu v jednom konkrétním oddělení – a tím více se naučíte.

Se získáním stáže či práce na částečný úvazek v daném oboru často pomáhají svým studentům i samotné univerzity, které mají dohody s konkrétními firmami. Zkuste se na té vaší poptat odpovědných pracovníků.

Jednoduše udělejte něco pro to, abyste k prvnímu pohovoru nepřišli se životopisem zejícím prázdnotou.

(Přečtěte si také článek, jak si v létě vydělat a najít si brigádu.)

3.ZAMĚŘTE SE NA SVÉ KONÍČKY

Rádi fotíte? Co takhle nabídnout nějaké charitativní instituci, že jim zdarma nafotíte jejich nejbližší akci?

Zaměstnavatelům dnes už nejde jenom o vaše profesní schopnosti. Neméně důležitá je pro ně i vaše osobnost.

„Organizace najímají lidi. Ne úspěchy uvedené na životopisu,“ vysvětluje trefně Isabel.

"Je možné spojit vaše zájmy s lovem zaměstnání," doplňuje Kirsti.

A tím se dostáváme k dobrovolnictví – dalšímu skvělému posilovači životopisů. Dobrovolné pracovní pozice jsou k dispozici především v oblastech sportu či kultury.

Nejenže získáte (další) zářez do svého CV a možnost osvojit si klíčové pracovní dovednosti, přenositelné do budoucího zaměstnání. Ještě tím navíc zaměstnavateli dovolíte více proniknout do svého nitra a poodhalíte mu svou povahu.

(O výhodách dobrovolnictví jsme se zmínili i v tomto článku.)

Samozřejmě nezapomeňte přes léto i relaxovat. Jestli však strávíte celé léto s nohama vyloženýma na stole, můžete později litovat, že jste svá studijní léta nevyužili na maximum.

A CO DÁL?

Chcete z prázdnin vytěžit maximum, ale brání vám v tom starý známý nepřítel jménem prokrastinace?

Přečtěte si, jak nad ním vyhrát nebo kdy může být užitečné nechat se jím porazit.

A rozhodně si nezapomeňte přečíst, jak se stanete lepším člověkem ještě TOHLE léto!

Zdroj: Prospects (upraveno)

          www.pixabay.com

Články ze stejné kategorie