6 TIPŮ, JAK SE LÉPE UPLATNIT NA TRHU PRÁCE | Absolvent.cz

6 TIPŮ, JAK SE LÉPE UPLATNIT NA TRHU PRÁCE

Jak se říká, konkurence nikdy nespí. A vy nikdy nevíte, kdy si budete muset hledat nové zaměstnání. Proto je třeba být proaktivní a jít pracovním příležitostem naproti. Začít můžete (nebo spíše měli byste) už při studiu.

Díky následujícím tipům se stanete pro zaměstnavatele slibnějším a zajímavějším. A nejenom to – pevněji v sobě zakotvíte pocit vlastní sebehodnoty.

A sebedůvěra? Základní stavební kámen úspěchu.

1. ROZHOĎTE (SOCIÁLNÍ) SÍTĚ

LinkedIn je největší světovou profesní sítí a nadále zůstává nejlepší platformou pro propagaci vašich dovedností. Potenciální zaměstnavatelé a náboráři tady pravidelně vyhledávají vhodné uchazeče pro své firmy. Pokud tam ještě stále nemáte svůj profil, děláte velkou chybu a měli byste ji okamžitě napravit.

Své profesní zkušenosti a dovednosti však můžete také sdílet na Facebooku, například v různých oborových skupinách. Protože i on se v poslední letech stal pro mnoho lidí skvělou platformou pro hledání práce.

2. PRAVIDELNĚ AKTUALIZUJTE SVŮJ ŽIVOTOPIS

Dobře zpracované a aktualizované CV výrazně zvýší šance, že vás nějaký zaměstnavatel pozve na pohovor.

Nedělejte si však iluze, že nad ním někdo bude trávit déle než 10 vteřin. Firmy se při výběrových řízeních musí obvykle probírat hromadou nejrůznějších životopisů, a proto i tady platí stejné pravidlo jako při následném osobním setkáníklíčový je první dojem.

3. ZKUSTE DOBROVOLNICTVÍ

Stáž v uznávané firmě, práce v neziskové organizaci nebo neplacená účast na zajímavém projektu z vás sice neudělá pracháče, ale může vám zajistit slušný náskok před ostatními.

Díky takovým zkušenostem se můžete naučit cenné dovednosti, jako je například práce v týmu, které pak ocení váš budoucí zaměstnavatel. Proto rozhodně mají i tyto zkušenosti své místo v životopisu a při budoucím hledání práce vám mohou přihrát významné plusové body.

4. OBLÉKEJTE SE PODLE TOHO, JAKÝ DOJEM CHCETE VZBUDIT

Víte, že vaše oblečení ovlivňuje způsob, jakým vás vnímají ostatní? Potvrdila to nedávná studie, kterou provedl Wall Street Journal.

Z toho plyne tip, jak si po vzoru českého rčení „šaty dělají člověka“ dopomoct k úspěchu. Chcete působit jako sebejistý profesionál? Oblečte se tak. Hlásíte se na reprezentativní pracovní funkci? Džíny a kožená bunda asi nebudou nejlepší nápad.

A navíc, když se vhodně obléknete, ovlivní to i vás samotné – budete se cítit sebejistěji.

5. NAUČTE SE NĚCO NOVÉHO

Zajděte si třeba na nějaký poučný kurz. Ideálně na takový, kde se naučíte dovednost, kterou může ocenit váš budoucí zaměstnavatel. Díky tomu zvýšíte své šance uspět na trhu práce.

Správné školení vás naplní sebedůvěrou a pomůže vyniknout nad ostatními kandidáty. Zaměstnavatelům tímto způsobem navíc ukážete vlastní iniciativu, kterou málokterý z nich neocení.

6. VYSTUPTE ZE SVÉ KOMFORTNÍ ZÓNY

Poslední bod berte jako takovou radu na závěr. Klišé? Možná. Jestli si ale chcete najít dobré zaměstnání a být ve svém oboru úspěšní, je třeba vždy dělat něco navíc. Protože jedině výzvy vás dotlačí k tomu, abyste na sobě (více) pracovali a zkusili vystoupat na svůj vrchol.

Nezapomeňte si také přečíst, jak správně nastartovat kariéru nebo jak mít dobrou práci v jakékoliv životní situaci.

Zdroj: Jobs and Careers Magazine (zkráceno a upraveno)

Články ze stejné kategorie