CHCI SI V LÉTĚ VYDĚLAT ANEB JAK SI NAJÍT BRIGÁDU | Absolvent.cz

CHCI SI V LÉTĚ VYDĚLAT ANEB JAK SI NAJÍT BRIGÁDU

Prázdniny jsou tu. Čas sladkého nicnedělání, cestování a sezónních přivýdělků. Pokud jste si ještě brigádu nedomluvili, je nejvyšší čas pustit se do hledání. Sehnat si práci nebylo nikdy tak lehké jako nyní. Nejvíc tomu nahrává velmi nízká nezaměstnanost. Většině firem chybí pracovníci. Dneska už neplatí, že se lidé o volná místa rvou. Je to naopak, podniky vynakládají nemalé prostředky k získávání lidí. Využijte toho.

JAK HLEDAT BRIGÁDU?

Poptejte se ve svém okolí, svých známých. Třeba budou o nějakém přivýdělku vědět. Největší sháňka je v tuto dobu po servírkách, číšnících. Plné ruce práce mají pokojské. Na zámcích, hradech a dalších turistických atrakcích jsou potřeba průvodci. Pokud máte vyřídilku a nebojíte se mluvit před skupinou lidí, poptejte se i v těchto kulturních zařízení. Turistická sezóna je v plném proudu, všude davy turistů. Ruce navíc se možná budou hodit. Šanci na úspěch máte velikou.

BRIGÁDA DÍKY INTERNETU

Nechce se vám obcházet firmy a ptát se, jestli by vás na léto nezaměstnali? Zkuste to na internetu. Není to nic těžkého. Zadejte do vyhledávače slovo „brigáda“. Abyste zúžili výběr, je dobré připsat i město či obec, ve kterém ji hledáte. Vyjedete vám spousta odkazů s nabídkami.  Zkuste využít i sílu sociálních sítí a zveřejněte informaci o tom, že hledáte brigádu na svých profilech. Abyste měli větší šanci brigádu získat, napište do postu, co umíte, jakou práci zvládnete. Prodejte se. Berte to jako svou vizitku, kterou možná předkládáte budoucímu chlebodárci.

ZKUSTE ZAHRANIČÍ

Pokud vás láká cestování a nebojíte se pobývat delší dobu v cizině, porozhlédněte se za našimi hranicemi. Nejčastěji se hledají brigádníci na sezónní práce do všech služeb spojených s cestovním ruchem a turistikou. Poptávka je i po lidech, kteří jsou ochotni pracovat na farmách. Nejčastěji potřebují zemědělci pomoc při sklizni ovoce a zeleniny. Prázdniny tak můžete strávit na čerstvém vzduchu třeba při sbírání hrušek nebo jablíček.

Výhody sezónních prací v cizině jsou výhodné hned z několika důvodů:

●        zpravidla vyděláte slušné peníze

●        zdokonalíte se v cizím jazyce

●        seznámíte se s novými lidmi

●        poznáte jinou kulturu

Do zahraničí můžete vycestovat na vlastní pěst nebo přes pracovní agenturu. Agentura vám zajistí vše potřebné, při individuální cestě je všechno na vás.

Na většinu sezónních prací hledají firmy více lidí, takže se nabízí příležitost k vycestování s partou kamarádů. Pokud se pak bude jednat o krátkodobou brigádu do 3 měsíců, ve většině zemí nebudete muset řešit vízum ani pracovní povolení.

KOLIK SI MŮŽETE VYDĚLAT?

Ve Velké Británii je výše minimální mzdy odstupňována podle věku. Pro nejmladší skupinu ve věku 18-20 let je 6,15 £/hodinu, od 21-24 let je to 7,70 £. Nad 25 let je minimum 8,21 £. Chcete více? Jeďte do Německa. Minimální mzda je stanovena na 9,19 €/hodinu, v Irsku je to dokonce 9,80 €/hodinu.

Nic jste nesehnali? Buďte sami aktivní. Peníze si můžete vydělat i sami. Bez cizí pomoci, bez zaměstnavatele. Ptáte se jak? Vyjděte do lesa a sbírejte borůvky, lidé vám utrhnou ruce.

Nemáte po ruce les? Projděte svoje staré oblečení a věci. Nafoťte, poutavě popište a zveřejněte svou nabídku na webech, které se zabývají prodejem použitých věcí.

Články ze stejné kategorie