13 tipů, díky kterým se stanete lepším člověkem ještě TOHLE léto | Absolvent.cz

13 tipů, díky kterým se stanete lepším člověkem ještě TOHLE léto

Konečně volno, co? Celý rok jste (ne)poctivě dřeli a zasloužená dovča je najednou tady. To ovšem neznamená, že je dobré na sobě přestat pracovat. A podlehnout odvěké civilizační chorobě – prokrastinaci. Vstupte do dalšího školní roku s lepší verzí svého já. Mějte navrch před těmi, kteří o prázdninách stagnují.

Váš budoucí pracovní (ne)úspěch je přímo úměrný úsilí, které věnujete osobnostnímu rozvoji. Možná vám to teď tak nepřipadá, ale zásadně rozhoduje o vaší budoucnosti. A zdaleka nejenom o té studijní, potažmo profesní.

Osobní znalosti a dovednosti ovlivňují vaše sebevědomí, chování v určitých situacích, zájmy i vztahy. Stojí za to na sobě pracovat konstantně. Právě díky tomu, že většina lidí vnímá léto jako příležitost ke všeobecné pasivitě, získáte před ostatními náskok. A nemusíte nutně celé volno strávit zamčení v knihovně.

Zkuste těhle pár jednoduchých tipů a sledujte svůj progres:

1. Ztraťte se v dobré knize

Je jedno, jestli to bude poutavý román, inspirativní autobiografie nebo zajímavá naučná literatura.

Čtením knih ještě nikdo nikdy nezhloupnul. Využijte momentálního klidu a přečtěte si něco, co ve vás nechá stopu.

2. Zůstaňte v obraze

Nepřestávejte nasávat informace. Tím nemyslíme sledování tweetů a instagramových fotek vašich oblíbených modelek, herců a bůhví koho. Ani hltání článků o tom, kdo teď s kým chodí, nebo kdo kolik vydělává.

A to nepíšeme jenom tak pro srandu. Právě přes léto narůstá naše aktivita na sociálních sítích a návštěvnost bulvárních plátků. Ve snaze ulevit svému dosud přehřátému mozku si do hlavy pouštíme spíše ty informace, které jsou snadněji stravitelnější.

Namísto toho dál sledujte důvěryhodná média, vzdělávejte se, rozšiřujte si obzory a zajímejte se o dění kolem sebe. Ve světě. I v oboru, který studejete.

3. Buďte si více vědomí sami sebe

Sledovat okolní dění nestačí. Všímejte si i toho, co se děje ve vás. Zapisujte si své myšlenky. Veďte si deník. Tvořte si názory. Přemýšlejte sami o sobě. Cokoliv.

Posílíte tím své sebevědomí a vaše životní směřování získá jasnější kontury.

4. Vyjadřujte se

Pocit sebevyjádření je důležitější, než si možná myslíte. Třeba už delší dobu uvažujete nad spuštěním vlastního blogu – jděte do toho. A pokud po blogu zrovna dvakrát netoužíte, začněte (více) sdílet své názory a životní postoje na sociálních sítích.

Nebo jenom buďte upřímnější a otevřenější v běžné lidské komunikaci. S přáteli, i neznámými lidmi.

5. Dejte se na dobrovolnictví

Máte rádi pejsky? Zajděte sem tam do útulku a nabídněte tam, že jich pár vyvenčíte. Zadarmo. Když třeba rádi hrajete fotbal, běžte vypomáhat s tréninkem místního klubu žáků. Jen tak. Pro dobrý pocit.

A jestli máte dobrou kondičku a dřímá ve vás kus odvahy k tomu, dobrovolných hasičů není nikdy dost.

Jednoduše se nabídněte jako dobrovolník nějaké organizaci v činnosti, kterou ve volném čase sami rádi děláte. Nebude to pro vás práce, ale zábava.

6. Děkujte

Rodičům. Přátelům. Servírce v restauraci. Prodavači v obchodě. Sami sobě. Prostě s tím slovem nešetřete.

Pocit vděčnosti nás učí vážit si dobrých věcí v životě a lépe se vyrovnávat s těmi, které nejsou až tak příjemné.

7. Odpojte se

Buďte nějaký čas off-line. Váš smartphone si tolik pozornosti nezaslouží. Ale vaši blízcí i vy sami ano.

Dejte si duševní refresh. Nic vám neuteče.

8. Cvičte

Nejenom mysl, ale i tělo. Pohyb nás sice dočasně vyčerpá, avšak jenom proto, aby nám tu ztracenou energii potom mnohonásobě vrátil. Nejde pouze o fyzické zdraví.

Pomáhá nám taky snižovat hladinu stresu a udržovat se i v dobré psychické kondici.

9. Naučtě se něco nového

Proč? Prostě PROTO. Jděte za svým tátou a poproste ho, ať vás naučí, jak umíchat maltu (třeba). Za mamkou, aby vám ukázala, jak uvařit vaše oblíbené jídlo. Je jedno co. Možná to ani nikdy v životě nevyužijete, ale na tom nesejde.

Každou nově naučenou činností se zdokonalujeme .

10. Ztrapněte se

Neumíte zpívat? Skvělé! Zajděte si s přáteli na karaoke a pořádně to rozjeďte! Ať jim klidně vykrvácí uši.

Asi si říkáte: Co je tohle za pitomou radu?

Vystupováním z komfortní zóny si přirozeně zvyšujete sebevědomí. A když se příště ocitnete znovu v podobně trapné situaci, možná zrudnete o něco méně. Navíc je uvolňující udělat si ze sebe srandu, ne?

11. Vyměňte špatný návyk za prospěšný

Jasně, tohle nejde ze dne na den. Ale za zkoušku to stojí.

Místo běžné ranní cigaretky si dejte deset kliků. Pohodu, klídek a tabáček nechte na později.

Za měsíc se možná přistihnete, že už téměř (nebo vůbec) nekouříte.

12. Poražte strach

Máte strach z výšek? Tak to je čas na skok s padákem!

Strach existuje jenom uvnitř naší hlavy. Neodbytně ho z ní vyžeňte jako nezvaného hosta, protože přesně tím je.  Méně strachu rovná se více svobody.

13. Dělejte si radost

Jezte jídla, která máte opravdu rádi. Sledujte své oblíbené filmy, i když jste je viděli už stokrát. Scházejte se s lidmi, se kterými se cítíte příjemně. Věnujte se činnostem, které vás baví. Nejenom o prázdninách.

Protože… o tom ten život je.

A spousta lidí to neumí.

Zdroj: Fastweb (zkráceno a upraveno)

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?