TIPY HEADHUNTERKY: JAK SPRÁVNĚ NASTARTOVAT KARIÉRU | Absolvent.cz

TIPY HEADHUNTERKY: JAK SPRÁVNĚ NASTARTOVAT KARIÉRU

Ředitelku společnosti TechHunt Marii Novotnou baví pomáhat mladým lidem v jejich kariérním rozvoji. Proto kývla na nabídku Vysoké školy polytechnické v Jihlavě a připravila pro studenty seminář.

Koncem loňského listopadu se v učebně P9 sešli studenti posledních ročníků bakalářských oborů, které zaujalo  téma "Co nepodcenit u pohovoru". Na škole mají možnost vybrat si ze souboru seminářů zaměřených na kariérní poradenství. Dozví se tak spoustu užitečných rad nejen od svých přednášejících, ale i externistů z firem. Pro zkušenou headhunterku Marii Novotnou bylo klíčové předat jim co nejvíce praktických informací, a zároveň je upozornit na chyby, kterých by se mohli dopustit. Že její směr je správný, se potvrdilo hned na začátku, kdy vyšlo najevo, že většina mladých lidí nemá zkušenosti s hledáním práce.

SLEDOVAT A ZAJÍMAT SE

"Ptala jsem se, kde by se ohlíželi po volných pozicích a téměř všichni se spoléhají pouze na jeden informační kanál. Tím je nejznámější internetový vyhledávač práce u nás. A to je opravdu málo," upozorňuje Marie Novotná. Podle ní se vyplatí sledovat sociální sítě firem, které studenty z nějakých důvodů zaujaly. Řada z nich pořádá zdarma nebo za symbolickou cenu přednášky, během nichž se lze setkat se zástupci společnosti a dá se zjistit i něco víc o firemní kultuře. "Firmy mají velký zájem o aktivní mladé lidi a nikdy nevíte, zda vás během přednášky nenapadne otázka nebo řešení, které rozhodne o vaší budoucí kariéře," vybízí k odvaze Marie Novotná a dodává: "Inspirativní jsou i FuckUp Nights, což je série setkání, během kterých úspěšní podnikatelé a ředitelé mluví o svých začátcích i nezdarech." Podle headhunterky je dobré si uvědomit, že těžkostmi si prošel každý.

CV O VÁS HODNĚ PROZRADÍ

"Přednáška se přirozeně proměnila v rozhovor ve chvíli, kdy jsem zjistila, že jsem jedna z prvních, kdo je vybízí k sepsání životopisu. Nejvíce jsme řešili, zda má být součástí CV fotografie, a jestli je dobré uvádět zájmy a praxi," shrnuje Marie Novotná. Ani na jeden z bodů neexistuje univerzální odpověď. "Osobně doporučuji fotografii k životopisu přidat. Zvlášť adept o juniorní pozici se díky ní stane lépe zapamatovatelný. Nesmí však jít o fotku z pláže," upozorňuje se smíchem Marie Novotná. U zájmů je lepší zapomenout na otřepané fráze, jako je čtení, cestování a sport. Buďte konkrétní. Například zkušenost s prací vedoucího na táborech může firmu upozornit na fakt, že se nebojíte převzít zodpovědnost a vést kolektiv. Určitě se vyhněte lhaní. Vyplatí se přiznat nižší úroveň znalosti cizího jazyka a při pohovoru nabídnout možnost se dále vzdělávat, než po úspěšném přijetí čelit nepříjemné situaci na služební cestě. "Mladí lidé jsou často bez praxe, proto se mě jedna ze studentek ptala, zda má v životopisu zmínit brigádu. Radím ji uvést, pokud má nějakou souvislost s pozicí, na kterou se hlásí - například jste při škole pracovali ve firmě, kde se nyní zajímáte o vyšší pozici," vysvětluje Novotná. Je také důležité, aby byl životopis jasný a přehledný. Konkrétní důvody, proč se zajímáte o danou pozici, patří do motivačního dopisu. Zde je i místo pro případné vysvětlení, proč vás láká práce, která nemá nic společného s oborem, který jste studovali. Studenty překvapilo, když jim Marie Novotná řekla, že na sepsání motivačního dopisu a CV nemusí být sami: "I naše společnost nabízí možnost konzultace, protože si uvědomujeme, že pouhá maličkost může rozhodnout, zda vás personalista pozve na pohovor."                                                                                                                                          

ABY ZAMĚSTNAVATEL VYZKOUŠEL VAŠI POHOTOVOST, MŮŽE SE VÁS ZEPTAT NA COKOLI, TŘEBA PROČ JE POKLOP OD KANÁLU KULATÝ.

POHOVOR JE VÍC NEŽ ROZHOVOR

Většinou se vám firmy ozvou ve chvíli, kdy to nečekáte. A protože jste nejspíš odpověděli na více pracovních nabídek, můžete zbytečně zazmatkovat. Proto jeden z praktických tipů Marie Novotné, který v Jihlavě zazněl, je vytvořit si tabulku v Excelu. "Do ní si zapište všechny pozice, na které jste zareagovali. Ke každé si přidejte odkaz na inzerát a zároveň si jej zkopírujte do počítače pro případ, že by firma nabídku stáhla. Díky tomu se lépe připravíte na pohovor." Marie se často setkává s uchazeči o zaměstnání, kteří si před osobním setkáním pouze zběžně pročtou webové stránky společnosti a z průběhu pohovoru jsou pak zaskočeni. Nemusí totiž jít jen o klasický rozhovor. Součástí pohovoru můžou být i různé testy, úkoly i nečekané otázky. " Zažila jsem, že se mě budoucí zaměstnavatel zeptal, proč je poklop od kanálu kulatý. Zkoušel tak moji pohotovost a schopnost zareagovat. V tu chvíli nebylo nejdůležitější správné řešení, ale reakce samotná. Nejhorší by bylo, kdybych odpověď vzdala," vzpomíná headhunterka. Když pak dostanete prostor ptát se, využijte ho. "I kdybyste práci nakonec nezískali, z každého pohovoru si odnesete zkušenosti, které vás posunou v kariérní cestě zase o kus dál," rozloučila se Marie Novotná se studenty.

MARIE NOVOTNÁ (32) Pracovala v přední poradenské společnosti PwC Česká republika a v pivovaru Bernard. Během mateřské dovolené se zapojila do různých startupových projektů. Jedním z nich byla headhuntingová společnost TechHunt, kde v současné době působí na pozici ředitelky. Marie má malého syna. Ve volném čase ráda sportuje - především jako lektorka alpinningu, organizuje svatby a peče dorty pro rodinu a přátele.

 

Články ze stejné kategorie