Máte zájem o stáž v zahraničí? Poradíme vám, jak ji získat | Absolvent.cz

Máte zájem o stáž v zahraničí? Poradíme vám, jak ji získat

Nevíte, kde a jak získat praxi? Je to snadné – přihlaste se na stáž! A proč to namísto u tuzemských firem nezkusit rovnou v zahraničí? Zlepšíte si své jazykové dovednosti a získáte řadu cenných zkušeností, které váš budoucí zaměstnavatel patřičně ocení.

Nedostatek praxe je na trhu práce velmi aktuální problém, který se nejčastěji dotýká čerstvých absolventů. Máte vystudováno, a tedy skvěle zvládnuté teoretické znalosti svého oboru, ale potenciální zaměstnavatel během výběrového řízení při pohledu do vašeho životopisu jen kroutí hlavou. Situace, kterou na vlastní kůži už prožil nejeden absolvent.

Situace, do které se vy nikdy dostat nemusíte.

Proč absolvovat stáž v zahraničí

Není pochyb o tom, že stáž je dobrý nápad. Představuje skvělý způsob, jak získat zaměstnavateli velmi často žádanou praxi.

Stáž v zahraničí může být ještě lepším nápadem. Vycestujete do světa, poznáte nová místa a domů se vrátíte plní nejen nových pracovních zkušeností, ale i zážitků. Můžete to klidně pojmout jako takovou dovču. To zní celkem fajn, ne?

Využijte agentur nebo programu EU

Pracovní stáže jsou placené i neplacené. Vždy záleží na daném zaměstnavateli a na podmínkách, které stanoví. Buďte v klidu, v zahraničí za stáž většinou dostanete zaplaceno.

Stáže mohou být krátkodobé, tedy v rozmezí několika týdnů, nebo dlouhodobé, které trvají třeba až půl roku.

Protože hledání zaměstnavatele nemusí být vždy snadné, existují společnosti, které stáže v zahraničí za poplatek zprostředkovávají. Příkladem může být firma IAESTE.

Pokud se obrátíte na některou z takových firem, nezapomeňte si nejprve zjistit, co všechno zahrnuje cena jejich služeb. Společnosti někdy pomohou s vyřízením víz, ale požadují, aby si uchazeč našel zaměstnavatele i ubytování v místě pobytu sám. Jindy vám obstarají jak pracovní místo, tak i ubytování, ale v takových případech bývá poplatek pochopitelně vyšší.

Využít můžete také služeb agentury CZECH-US, která spolupracuje s Národní agenturou pro evropské vzdělávací programy, financované z fondů programu Leonardo da Vince. V rámci těchto fondů získáte příspěvek na pokrytí pobytových a cestovních výloh.

Stáže nabízí většina velkých nadnárodních firem, neziskové organizace i instituce Evropské unie. Právě EU vám také může pomoct s hledáním stáže v zahraničí.

V rámci jejího programu Erasmus+ můžete získat stipendium v rozmezí 400 – 600 eur. Podmínkou stáže je práce na plný pracovní úvazek a to, aby stáž souvisela s oborem studia.

Tak co, jdete do toho?

Články ze stejné kategorie