3 TIPY, JAK SI NAJÍT PRÁCI POMOCÍ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ | Absolvent.cz

3 TIPY, JAK SI NAJÍT PRÁCI POMOCÍ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ

Sociální sítě už dávno neslouží jenom pro zábavu. Pokud je umíte chytře používat, můžete si díky nim najít své vysněné zaměstnání.

Tradiční on-line portály s přehledem volných pracovních pozic už dnes nepředstavují jedinou cestu, jak si na internetu najdete práci.

Sociální média vám pomohou vybudovat si dobrou profesní pověst a pracovní vztahy, které budou přínosem pro vaši kariéru.

Jak na to?

1.NEŘÍKEJTE A NEUKAZUJTE VŠE

Co tím myslíme? Zkrátka udržujte některé věci v soukromí.

Zaměstnavatelé a náboráři v současné době sociální sítě běžně využívají při hledání nových zaměstnanců.

Proto si dejte pozor, aby na vašem Facebookovém či jiném profilu nenašli nic, co by vám mohlo kariérně uškodit. A ohlídejte si všechno – zveřejněné fotografie, videa i osobní údaje.

Profilová fotka z toalety, na které sedíte na záchodové míse, vyplazujete jazyk a snažíte se působit dojmem pacienta psychiatrické léčebny, může vašim přátelům připadat vtipná. Ale potenciálního zaměstnavatele s největší pravděpodobností odradí, mírně řečeno.

Video z bujaré oslavy vašich posledních narozenin, kde se opilí válíte v kaluži vlastních zvratek, zatímco se vám vaši podnapilí přátelé smějí, taky raději smažte.

A napsat si do svých osobních informací, že jste „chorobný flákač“, „milovník thajského porna“ nebo „mistr světa v gaučinku“ asi také nebude to pravé ořechové.

Jednoduše přijměte fakt, že se na váš profil jednou pravděpodobně podívá zaměstnavatel, u kterého se budete ucházet o práci – a podle toho své profily na sociálních sítích uzpůsobte. A pokud si nevíte rady, pomůže vám jednoduchá otázka, na kterou se zeptejte sami sebe: jakým dojem chci vzbudit?

2.PŘEDVEĎTE SVŮJ TALENT

Sociální média vám pomohou vykřičet vaše dovednosti do světa.

Jste nadějný grafik nebo ilustrátor a máte ambici se touto prací živit? Jděte s kůží na trh a začněte své výtvory prezentovat na Instagramu. Možná jste vášnivý fotograf – i v tomto případě byste měli být na Instagramu jako doma. Nebo svou kreativitu ukažte na platformě Snapchat.

Píšete vlastní blog nebo přispíváte do magazínů? Sdílejte své články na Facebooku.

A při tom všem rozhodně nezapomínejte na profesní síť LinkedIn, kde náboráři ustavičně loví nadějné talenty napříč všemi obory.

Jednoduše používejte sociální sítě ve prospěch svého kariérního směřování. A možná se vám pak jednoho dne stane, že vás nějaký zaměstnavatel osloví sám od sebe.

3.SPOJTE SE

Navažte prostřednictvím sociálních sítí spojení s náboráři ve vašem odvětví.

Díky tomu se mnohem snadněji dostanete do jejich hledáčku. Také získáte příležitost s nimi promluvit a sdělit jim jasnou představu o pracovní pozici, kterou aktuálně hledáte. Tím pádem budete získávat pouze skutečně relevantní nabídky.

Stejným způsobem se můžete spojit nejenom s headhuntery, ale přímo se samotnými zaměstnavateli. Dovede vás to do popředí jejich pozornosti.

Sociální média vám poskytnou platformu, na které máte šanci udělat dobrý dojem ještě před prvním setkáním – a tím pozitivně ovlivnit jeho průběh.

A nezapomínejte ani na kolegy v oboru. Na Facebooku existuje množství skupin, které sdružují specialisty v konkrétním oboru. V těchto skupinách můžete získat cenné rady a vedení správným směrem. Zaměstnavatelé o těchto skupinách samozřejmě vědí a zveřejňují v nich pracovní nabídky – tudíž i to může být cesta, jak získat vytouženou práci.

Není pochyb o tom, že sociální sítě významně mění fungování trhu práce. Nebuďte včerejší a naskočte si i vy – dříve, než vám ujede vlak.

Zdroj: Jobs and Careers (upraveno)

www.pixabay.com

Články ze stejné kategorie