TOP 10 NEJKRÁSNĚJŠÍCH UNIVERZIT V EVROPĚ | Absolvent.cz

TOP 10 NEJKRÁSNĚJŠÍCH UNIVERZIT V EVROPĚ

Na některých vysokých školách byste chtěli studovat už jen kvůli tomu, jak vypadají. Pokochejte se výběrem těch nejpozoruhodnějších evropských zámků… vlastně univerzit!

Jestli se vám dělá úzko pokaždé, když si při příchodu na přednášku prohlížíte budovu své vzdělávací instituce, pak tento článek raději nečtěte.

Mohli byste totiž začít závidět všem studentům, kteří studují na následujících školách. Mají opravdu dlouhou historii a velká část z nich dokonce patří k nejstarším univerzitám na celém světě.

Wow!

1.BOLOŇSKÁ UNIVERZITA, ITÁLIE

Líbilo by se vám studovat na nejstarší univerzitě na světě? Tato škola byla podle historiků založena už v roce 1088.

Impozantní budova kombinuje gotické i renesanční prvky. Když jste studentem této školy a máte zrovna volno mezi přednáškami, můžete si čas zkrátit návštěvou několika univerzitních muzeí, kde najdete ukázky z oblasti přírodní historie, anatomie, porodnictví či fyziky a chemie. Nebo si vyjdete zarelaxovat do dvouhektarové botanické zahrady.

Zdroj: https://sma.unibo.it/it

2.UNIVERZITA V SALAMANCE, ŠPANĚLSKO

A co takhle studovat v zemi nespoutaného tance, špičkového fotbalu a půvabných snědých tmavovlásek? Na nejstarší univerzitě ve Španělsku a zároveň třetí nejstarší na světě? Tahle historická kráska byla založena roku 1134 a stala se první institucí nabízející vzdělání zahraničním studentům.

Je proslulá svou barokní architekturou a především také univerzitní knihovnou. Aby ne, když v ní najdete až 160 000 různých knižních svazků. Po škole navíc koluje legenda, že právě v knihovně se ukrývá tajemná žába. A tak knihovna den co den překypuje studenty – ne snad proto, že by všichni z nich byli tak pilní – ale protože věří této legendě, která říká, že ten, kdo tajemnou žábu zahlédne, snadno složí zkoušky.

Město Salamanca je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Zdroj: University of Salamanca

Knihovna. Není někde na té fotce žába? (Zdroj: Wikimedia, Antoine Taveneaux)

3.UNIVERZITA COIMBRA, PORTUGALSKO

Tentokrát hupsneme jenom o skok vedle. Do nejstarší portugalské univerzity, založenou v roce 1290. 

Zdroj: Wikipedie/Andreas Trepte

Leží na kopci, odkud nabízí pohled na celé město. Středem univerzity, kterému se přezdívá „univerzitní město“, je starý královský palác a sněhově bílá budova, která je domovem univerzitní hodinové věže (něco jako Pražský orloj) – jeden z nejznámějších symbolů univerzity. K pozoruhodným budovám, které náleží univerzitě, dále patří katedrála Santa Cruz nebo kaple Sao Miguel – mistrovsky vyzdobené dílo se stropem tak podmanivým, že budete chtít poslat přihlášku ke studiu ještě dnes.

Co takhle si něco zajímavého přečíst? (Zdroj: University of Combria)

4.ROSTOCKÁ UNIVERZITA, NĚMECKO

Dobrá zpráva. Nepotřebujete podnikat daleké cesty, abyste se setkali tváří v tvář s krásou historických univerzitních budov. Stačí se podívat i kousek za hranice. Asi vás nepřekvapí, že i tato univerzita patří v Německu k těm nejstarším.

Mnoho jejích budov je postaveno v gotickém stylu. Uprostřed univerzity je dominantní hlavní budova situovaná naproti parku a fontáně. Místní by vám patrně doporučili návštěvu nedaleké budovy zoologie, kde se můžete podívat na slavnou univerzitní sbírku taxidermie (moderní způsob preparovaní živočichů, pozn. red.). Oblíbeným studentským místem je tu městský přístav s písečnými plážemi lemujícími Baltské moře.

Zdroj: University of Rostock

Zdroj: www.pixabay.com

5.GDAŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA, POLSKO

Univerzitní kampus Technické univerzity v Gdaňsku se skládá z řady architektonických stylů.

Zdroj: Gdansk University of Technology

Hlavní budova (na obrázku výše) je navržena v nizozemském novorenesančním stylu a je jednou z nejznámějších budov univerzity. Fasáda má několik kamenných prvků, které naznačují účel budovy jako centrum pro učení. Kolem kampusu je mnoho symbolů a soch, například socha sovy (symbol poznání a moudrosti) u vrátnice, a lev, který drží erb města Gdaňsk.

Zdroj: Wikipedie, Asas077

6.AARHUSKÁ UNIVERZITA, DÁNSKO

Nachází se ve druhém největším dánském městě a vyznačuje se krásně zeleným kampusem s vlastním jezerem. 

Kdo by nechtěl mít rovnou před školou vlastní jezírko…

Tato univerzita je dokonalým příkladem toho, jak mohou umělé struktury a přírodní prostřední fungovat v dokonalé harmonii, což dokazuje hlavní budova (na obrázku níže). Pro univerzitu jsou význačné budovy ze žlutých cihel – a díky nim je hlavní budova považována za jedno z 12 nejvýznamnějších architektonických děl v dánské historii

Zdroj: Aarhus University

7.UNIVERZITA V UPPSALE, ŠVÉDSKO

Hlavní budovu univerzity navrhl architekt Herman Teodor Holmgren v románském stylu. Byla postavena v 80. letech 20. století.

Zdroj: Uppsala University

Interiér budovy je plný krásných designových detailů, jako jsou geometrické dlážděné podlahy, mramorové sochy, ozdobené kopule a propracované lustry. Hlavní budova se stále používá pro výuku i prestižní akademické akce. Vedle velkolepých budov má univerzita několik pozoruhodných zahrad. Areál je také domovem jediného švédského tropického deštného pralesa umístěného v jednom ze skleníků.

A nebo mít v areálu školy svůj malý deštný prales… (Zdroj: Youtube)

Zdroj: Flickr, Twigledite

8.UNIVERZITA GRENOBLE ALPES, FRANCIE

Víte, který kampus se pyšní tím, že jsou jeho součástí tři horská pásma? Ano, přesně tento. Univerzita se nachází ve francouzském městě Grenoble a rozléhá se hned vedle Alp.

Díky tomu si tu užijete skutečně dechberoucích výhledů. Škola je přitom známá tím, že aktivně motivuje studenty, aby trávili čas venku na čerstvém horském vzduchu. S pozemkem o 175 hektarů to není problém.

S takovým výhledem se přeplněná studentova hlava vyčistí jedna báseň, nemyslíte?

Zdroj: UGA

9.TRINITY COLLEGE V DUBLINU, IRSKO

Vznikla podle vzoru svých slavných kolegů, univerzit Oxford a Cambridge. Jde o nejstarší irskou univerzitu, založenou roku 1592.

Kombinace dlážděných chodníků, smaragdově zelených trávníků a architektonických skvostů činí z Trinity univerzitu snů. Nemůžete z ní odejít bez návštěvy Dlouhé místnosti ve Staré knihovně, která má centrální chodník lemovaný mramorovými motivy filosofů a spisovatelů. Univerzitní budovy byly použity v mnoha filmech.

Zdroj: TCD

Proč se této místnosti říká Dlouhá, asi netřeba vysvětlovat. (Zdroj: Wikipedie, Diliff)

10.MOSKEVSKÁ STÁTNÍ UNIVERZITA V LOMONOSOVĚ, RUSKO

V této univerzitě se ztratíte raz dva. Jde o tu největší v celé Matičce Rus. Najdete tu až 5 000 místností a chodby dosahují celkové rozlohy o 33 000 kilometrech.

Hlavní budova se tyčí do úctyhodné výšky 240 metrů a na špičce její 57 metrů vysoké věže stoupá pěticípá hvězda o váze 12 tun. Cesta do ní vede kolem průzračného jezera lemovaného malými fontánami. Pokud tu však nestudujete, dovnitř se jen tak nedostanete. Interiéry totiž nejsou přístupné široké veřejnosti, a tak si univerzita zachovává roucho tajemna.

Hlavní budova je opravdu vysoká. (Zdroj: Youtube)

Zdroj: Lomonosov Moscow State University

Tak co, už máte sbalené kufry?

Do které školy byste nejraději teď hned zaslali přihlášku? Dejte nám vědět do komentářů!

A jestli nad studiem v zahraničí vážně uvažujete, rozhodně si přečtěte 12 důvodů, proč byste to měli udělat.

A co by vás mohlo zajímat dál?

Zdroj: The World University Rankings/Times Higher Education (upraveno)

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.