Práce v ČEZ Distribuce je pro mě splněným snem | Absolvent.cz

Práce v ČEZ Distribuce je pro mě splněným snem

Zajímá vás energetika, elektrotechnika a jiné příbuzné obory? Toužíte pracovat v perspektivní firmě, a zároveň nechcete sedět celý den v kanceláři? Pak vás kariérní cesta možná zavede do města pod Ještědem. I my jsme zajeli do Liberce, abychom se od Jakuba Véle dozvěděli, jaké to je pracovat pro největšího distributora elektřiny v České republice.

Vysvětlete nám, jaká jsou ve společnosti ČEZ oddělení?

Co se týče ČEZ Distribuce, rozdělují se podle toho, o jaká se staráte zařízení. Máme tu oblast rozvoje, která má na starosti, jakým způsobem se bude vyvíjet firemní majetek, distribuce, a především novodobá zařízení, jako třeba nabíječky pro elektroautomobily. Pak je tu další oddělení, kam spadám i já, což je správa energetického majetku. Zde se spravuje vše, co vlastní oblast Distribuce, což zahrnuje od skříní až po vedení vysokého elektrického napětí.

A co další oddělení?

Máme oddělení připojování, to, jak napovídá název, se stará o nová připojení klienta, jak ze strany firem, tak jednotlivců. A pak tu jsou odbornější oddělení, třeba inženýring, který se věcmi zabývá více do hloubky. V praxi to vypadá, že my například zadáme rekonstrukci, oddělení rozvoje ji naplánuje a inženýring komunikuje přímo se stavbyvedoucím. Je zde také oddělení rozvodny a oddělení montérů, kde se pracuje přímo v terénu.

Měl jste jasnou vizi, kam se vydat po střední škole?

Ano, už dlouho jsem snil o práci v ČEZu. Proto jsem zároveň s přihláškou na vysokou školu odpověděl i na jejich inzerát. Když jsem zjistil, že mě vybrali, neváhal jsem a nastoupil do práce s rozhodnutím, že přitom budu studovat.

Proč právě ČEZ?

Spolupracoval se střední školou, kterou jsem studoval, a tím pádem se mi tato firma dostala do podvědomí. Pamatuju si, jak jsem jednou zahlédl jejich firemní auto a říkal si: „Jó, kdybych tam pracoval, to by bylo dobrý.“ (smích) Takže jsem si přání splnil a jsem spokojený.

Zvažoval jste i jiné zaměstnavatele?

Vybíral jsem si mezi atraktivními společnosti, mezi něž patřila například Škodovka. Ale nakonec jsem se rozhodl jít sem. Z dlouhodobého hlediska mi to přišlo lepší, protože si nejsem jistý, jestli automobilový průmysl bude stále na špici. Přece jen energetika tam bude pořád. 

Může se tu i člověk s maturitou dostat na manažerskou pozici?

S nynějším generálním ředitelem se teď začíná měnit celý systém firmy. Dokonce prohodil vyššímu managementu pozice, aby si vyzkoušel komunikovat i z jiné strany. Takže si myslím, že nastanou situace, kdy i lidé s maturitou dostanou šanci dostat se na vedoucí pozice.

Co konkrétně obnáší vaše práce?

Spoustu věcí. Mám pod sebou celý okres, což je Jablonec, včetně Frýdlantska. Schvaluji například nové stavby, musím se vyjádřit k tomu, zda na nějakém místě povolíme stavbu vedle našeho kabelu nebo pod naším vedením. Řešíme také případy černých staveb, kdy nám někdo zastaví naše kabely, a ty se pak nějak poruší. Což někdy může dojít až do situace, kdy se musí stavba odstranit a osobní komunikace je tak při mé práci někdy opravdu obtížná. Pak tu máme reklamace. Hlavně, když jsou kalamity a klienti si stěžují na časté výpadky a stává se, že chtějí i finanční náhradu. My musíme prověřit, zda na ni mají opravdu nárok. Spravujeme také revize aktuálních zařízení. I kvůli těm reklamacím, aby pak nevznikaly škody na majetku klientů. Chodí nám stavební povolení, která musíme kontrolovat a zjišťovat, jestli nás někdo neobešel. Mnoha vedení již potřebují rekonstrukci, kterou je potřeba nafotit a naplánovat. A na konec řešíme mnoho individuálních požadavků od klientů či starostů. 

Mladí lidé se často obávají korporátního prostředí. Jakou s ním máte zkušenost?

O tom jsem ani nepřemýšlel. Ačkoliv je firma velká, dokáže se ke svým zaměstnancům chovat jako rodinný podnik. 

Kdybyste měl ČEZ někomu doporučit jako zaměstnavatele, co byste zmínil jako jeho klady?

Nejvíce si cením toho, že je to všímavá firma. Ačkoli má hodně zaměstnanců, každý tu dokáže vyniknout a každého si všimnou. ČEZ navíc nabízí pozici s názvem Absolvent, kde se o zaměstnance hodně zajímají a pořádají pro ně různé přednášky nebo exkurze. A dokonce i soutěže, kdy se můžete například setkat s generálním ředitelem. ČEZ je perspektivní firma se zajímavou pracovní nabídkou. Není to takový ten nudný office. Rozhodně je to ideální zaměstnavatel pro každého, kdo nemá rád nudné vysedávání v kanclu od devíti do pěti.

-----------------------

JAKUB VÉLE (22)

odmaturoval a nyní stále ještě studuje na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Liberci v oboru Průmysl 4.0 – robotika. Již během střední školy vyzkoušel několik zaměstnavatelů, aby zjistil, co mu bude nejvíce vyhovovat. V současné době pracuje v Liberci pro ČEZ Distribuce v oddělení Správa energetického majetku. Ve svém volnu rád jezdí na kole, chodí po horách a hraje na kytaru.

 

Články ze stejné kategorie