Potraviny vhodné při studiu | Absolvent.cz

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete. Dejte svému mozku kvalitní výživu a uvidíte jaké se začnou dít divy.

Všeho s mírou

Vaše by mělo z výživy získat všechny makroživiny a dostatek vlákniny. Strava by také měla obsahovat dostatečné množství ovoce a zeleniny, zdravých tuků, vhodný příjem jednoduchých cukrů a především dostatečný pitný režim.

Tuky

Tuky tvoří 60% lidského mozku a proto je důležité ve stravě volit ty správné. Existují 2 typy tuků – nasycené a nenasycené. Nasycené se vyskytují především v živočišných produktech (maso, mléčné výrobky, máslo) a nenasycené v rostlinných zdrojích (ořechy, semínka, rostlinné oleje atd.). Strava by měla obsahovat dostatek esenciálních mastných kyselin, které se řadí mezi nenasycené tuky a které si naše tělo neumí samo vyrobit. Každý z vás jistě už někdy slyšel o omega-3 a omega-6 a věřte tomu nebo ne, to jsou právě esenciální mastné kyseliny, které jsou zodpovědné za výkon a integritu mozku. Omega-3 mastné kyseliny obsahují například lněná semínka, avokádo, dýňová semínka, vlašské ořechy, losos, makrela, tuňák nebo vajíčka.

Bílkoviny

Věděli jste, že bílkoviny, nejsou jen základním kamenem pro tvorbu svalové hmoty, ale zlepšují také schopnost zpracování a uchování informací? Zbystřete, tohle se určitě bude hodit pokud se zrovna učíte na zkoušku. Bílkoviny také pomáhají udržet hladinu cukru v krvi na požadované hranici což vám pomůže s rozložením energie v průběhu dne. Bílkoviny můžeme najít v živočišných produktech (maso, mléčné výrobky), mořských plodech, luštěninách nebo tofu. A jak často bílkoviny jíst? Ideálně v každém jídle.

Sacharidy

Cukry jsou základní zdroj energie, ale není cukr jako cukr. Energie z komplexních sacharidů (batáty, brambory, celozrnné pečivo, těstoviny, pohanka, rýže, ovesné vločky atd.) se uvolňuje postupně a nedochází ke kolísání hladiny cukru v krvi. Naproti tomu jednoduché sacharidy (klasický, třtinový a ovocný cukr) tuto hladinu rozkolísají a to způsobí nepravidelné přívaly, ale i propady, energie.  S tím souvisí také špatné soustředění, ospalost, podrážděnost, nekvalitní spánek a špatná nálada.

Ideální situace?

Stálá hladina cukru v krvi je alfou i omegou úspěšného procesu studia. Měli byste proto volit především potraviny obsahující komplexní sacharidy a dostatek vlákniny. Důležitou roli však hraje také glykemický index (GI), který udává jak rychle po jídle vzroste hladina cukru v krvi (čím nižší index, tím pozvolnější růst hladiny cukru v krvi). Nezapomeňte však na to, že tepelná úprava nebo různé kombinace potravin ovlivňují jejich glykemický index – samotné ovoce má jiný GI než v kombinaci s jogurtem a oříšky.

Nedostatek tekutin zapříčiňuje bolesti hlavy a poruchy soustředění, proto je důležité dostatečně pít. Pokud ale spoléháte na litry kávy a energetických nápojů, děláte svých studijním snahám medvědí službu – přemíra kofeinu a cukru negativně ovlivňuje vaši schopnost koncentrace. Zaměřte se proto na pití vody nebo neslazených čajů.

 

Články ze stejné kategorie