innogy: Díky trainee programu jsem našel pozici, která mě baví | Absolvent.cz

innogy: Díky trainee programu jsem našel pozici, která mě baví

Společnost innogy, dříve RWE, je největším dodavatelem plynu a energie v České republice. Absolventům vysokých škol nabízí trainee program ušitý na míru. Jan Mouček tímto programem již prošel a nyní pracuje ve společnosti zhruba jeden rok jako analytik portfolia.

Honzo, proč ses po studiu na vysoké škole rozhodl absolvovat trainee program, místo toho, aby ses ucházel rovnou o zaměstnání?

Podle mě je to úplně ta nejlepší zkušenost. Mnoho studentů se během studií ještě hledá a přemýšlí, jaká profese by je vlastně bavila. Trainee program ve společnosti innogy je práce na plný úvazek s tím rozdílem, že běhěm několika měsíců absolvent na pozicích rotuje a pak se rozhodne, která mu sedla ze všech nejvíce a tam posléze ve své kariéře pokračuje.

Podle čeho sis vybral tu správnou pozici ty?

Vždycky jsem si myslel, že by mě bavila práce konzultanta, protože mám rád komunikaci s lidmi. Shodou okolností v innogy tuto pozici v rámci trainee programu zrovna nabízeli. Během několika týdnů mi ale bylo jasné, že to není pro mě. Uvědomil jsem si, že mi dělá větší radost práce u počítače s otevřenou excelovskou tabulkou.

Jak jsi to dále řešil?

Bývalí spolužáci ze školy pracovali na oddělení, kde jsem nyní. Je práce moc bavila a mě proto zajímalo, co konkrétně dělají. Díky možnosti rotace jsem přešel na pozici analytika, kde pracuji až do současnosti. V tomto jsem mezi ostatními trainees výjimka. Většina z nich zkouší několik pozic, ale já jsem se už po první rotaci na své původní pracovní místo nevrátil. Kolegové z předešlého týmu mě přesto v mém rozhodnutí podpořili.

Co je náplní tvé současné práce?

Zjednodušeně řečeno odpovídám za to, abychom nakoupili dostatečné množství zemního plynu a dostali ho v požadovaném množství k našim zákazníkům na Slovensko. Tak jednoduché to ale zase není. Za celým tím procesem se skrývají náročné modelové situace, které vyhodnocuji. Jsem v podstatě analytik a kontrolor v jedné osobě. I tady je velmi důležitá komunikace s lidmi. Jednou z našich firemních hodnot je spokojenost zákazníka a tomu se snažíme vycházet maximálně vstříc.

Jak tvá práce ovlivňuje výsledky společnosti?

Mým úkolem je mimo jiné kontrolovat, za jakou cenu plyn nakupujeme a následně prodáváme, což je samozřejmě velmi důležité pro celkové hospodaření společnosti.

 

Udělal jsi v práci něco, čemu se zpětně směješ?

Udělal jsem něco, čemu se nesměju. Ale takové situace člověka posunou kupředu. Hned týden po nástupu do společnosti jsem na pozici interního konzultanta dostal za úkol připravit slide do prezentace, který jsem totálně zvoral. Následovala velmi konstruktivní zpětná vazba od zkušenější kolegyně z týmu. Vzápětí jsem si uvědomil, jak hloupých chyb jsem se dopustil. Já sám bych byl v její situaci mnohem kritičtější. I přesto, že to hodnocení nebylo zrovna pozitivní, jsem neztratil motivaci v týmu dál fungovat. Vše proběhlo velmi profesionálně.

 

Je něco, co na firemní kultuře společnosti oceňuješ?

Rozhodně bych vypíchl, jak hezky se tady k sobě lidé chovají. Když někdo udělá chybu, tak to hned neznamená konec světa. Líbí se mi přátelská atmosféra a již zmiňovaná konstruktivní zpětná vazba, kterou si mezi sebou kolegové dávají.

 

Jaký z firemních benefitů je pro tebe zajímavý?

V innogy máme propracovaný Benefitní portál, do kterého se můžu připojit on-line, a čerpat tak všechny prostředky v částce 27 000 Kč za rok prostřednictvím nákupů v e-shopech nebo prostřednictvím poukázek, jako jsou například flexipasy apod. Využil jsem je na nějaké koncerty. Máme tady novou moderní kavárnu a jídelnu, kde vaří opravdu skvěle, za dobré ceny. Člověk tím zároveň ušetří spoustu času. Kvalita jídla je srovnatelná s okolními restauracemi. Oceňuji také, že nás vedení přizvalo k výběrovému řízení na dodovatele, které probíhalo formou ochutnávek jídla. Kolegové si také dost pochvalují místní posilovnu, ale tu já osobně nevyužívám. 

Jan Mouček vystudoval institut ekonomických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde získal magisterský titul. Během studií získával první pracovní zkušenosti v oblasti daňového a mzdového poradenství, ale také auditu. Absolvoval studijní pobyt Erasmus v Belgii. Mezi jeho koníčky patří golf, hraní deskových nebo počítačových her a sport.

Články ze stejné kategorie