Chcete jen pracovat, nebo se i vypracovat? | Absolvent.cz

Chcete jen pracovat, nebo se i vypracovat?

Procházíme moderními kancelářemi, kde lidé v košilích soustředěně pracují na počítačích. V ten moment je snadné zapomenout, že jsme v prostorách potravinového řetězce, a to konkrétně na centrále Kauflandu. Naše kroky vedou do útulné kantýny, kde se dozvídáme, že Kaufland nejsou pouze prodejny s regály plnými potravin. Dokáže nabídnout mnohem víc než jen slevovou akci, například zajímavou kariérní příležitost a nadstandardní mzdové ohodnocení.

Věděl jste, co chcete dělat po střední škole?

Vždy jsem v sobě měl obchodní geny, a to po mém otci. Je to velice podnikavý člověk, který se začal věnovat zahraničnímu obchodu hned po skončení minulého režimu. V poměrně mladém věku mě hodně brával do zahraničí na obchodní schůzky. Vždycky mě posadil do rohu a řekl: „To je můj syn, tady bude sedět a poslouchat.“ Když jsem se pak rozhodoval, kam na střední školu, obchodní akademie pro mě byla jasnou volbou. Věděl jsem, že poté budu pokračovat studiem na vysoké škole a zůstanu v oboru.

Na základě čeho jste vybíral zaměstnavatele?

Rozhodnutí se váže k mé minulosti. Hned po střední škole jsem založil společnost, kterou jsem úspěšně vedl devět let. Pohyboval jsem se v oblasti sportovní výživy, kdy jsem zastupoval německou značku s potravinovými doplňky. Když se naskytla příležitost pracovat pro druhého největšího výrobce zmrzliny na světě, rozhodl jsem se byznys prodat. Měl jsem poté na starosti celé Slovensko, kde jsme dodávali zmrzliny známých značek na tradičním trhu, ale také do obchodních řetězců, včetně Kauflandu. Více jak deset let jsem se tedy pohyboval v potravinářském odvětví. Získával jsem zkušenosti s obchodem a současně během toho vystudoval vysoké školy. Práce v Kauflandu pro mě představovala zajímavou kariérní příležitost, protože spojuje všechny mé dosavadní zkušenosti a dovednosti.

Jaká oddělení existují v Kauflandu? A kde se lze uplatnit po maturitě?

Kaufland není pouze o prodejnách, kterých momentálně máme 133. Vlastníme také masozávod, dvě logistická centra a centrálu. Nabízíme díky tomu nespočet pracovních příležitostí – v marketingovém oddělení, řeznictví, hledáme i skladníky, IT specialisty či právníky. Lidé se středoškolským vzděláním se mohou uplatnit v oddělení nákupu, na referentských pozicích, v zákaznickém oddělení či logistice. Největší možnost uplatnění mají v provozu, a to od možnosti brigád nebo pozice asistenta prodeje. Postupem času se mohou vypracovat až na koordinátora prodejny nebo vedoucího oddělení. Kaufland rád kariérně posouvá své zaměstnance. Člověk se tu tak nemusí zastavit na jedné pozici.

Dokážete říct, jaké obory mají v Kauflandu největší uplatnění?

Jak už bylo řečeno, máme tu čtyři oblasti: logistiku, masozávod, centrálu a provoz. Myslím, že pro člověka, který tíhne k analýze a logistickým záležitostem, tak pro něj je logistické centrum zajímavá příležitost. Masozávod je úplně jiná disciplína, jde o práci s masem a výrobu širokého spektra masných výrobků. Na centrále zase najdou uplatnění lidé, kteří se zaměřují na marketing, práci s daty, personalistiku nebo management. Já se v současné době zapracovávám do provozu, což je oblast, kde se prolínají hned čtyři role: podnikatel, manažer, leader a analytik. Pomohou tak všechny školy zaměřené tímto směrem.

Jak moc klade Kaufland důraz na vzdělání, potažmo na vysokou školu? Může se i člověk se střední školou dostat na manažerskou pozici?

Pro nás jsou důležití uchazeči s vysokou školou i ti bez ní. V provozu Kauflandu máme lidi na nižších vedoucích pozicích, kteří mají pouze maturitu. Každý netouží po vrcholové manažerské pozici. Někdo si to ani neumí představit. Stačí mu příjemný zaměstnavatel, klidná pracovní náplň a možnost odcházet domů s čistou hlavou, a přitom si vydělat hezké peníze.

Jaké jsou šance se vypracovat?

Je hezké, že říkáte vypracovat, protože jste trefil jeden z našich claimů, který používáme v náborových inzerátech: „Chcete jen pracovat, nebo se i vypracovat?“. To platí nejvíce pro provoz. Slýcháme příběhy o brigádnících, ze kterých se stali asistenti prodeje, posléze koordinátoři nebo vedoucí oddělení. Pokud je člověk šikovný a nasbírá zkušenosti s vedením lidí, tak se v budoucnu může stát i vedoucím obchodního domu. Ale vše záleží na tom, kolik je tomu ochoten věnovat. Každopádně provoz je pro kariérní růst ideální.

V čem ještě Kaufland vyniká?

Určitě ve finančním ohodnocení. Kaufland se řadí mezi velice lukrativního zaměstnavatele, a to napříč všemi pozicemi – od brigádníka přes asistenty prodeje až po vrcholové manažerské pozice. Například řezník s praxí si u nás vydělá až 45 000 Kč. Účastníci trainee programu dostávají 50 000 Kč měsíčně a služební auto, momentálně se pro nás chystají vozy Audi a BMW. Po roce zapracování činí nástupní mzda vedoucího obchodního domu 70 000 Kč. K ní se poté vážou další navýšení a benefity. Málokterá firma je schopna nabídnout takové podmínky.

Která dovednost vám nejvíce pomáhá být úspěšný ve své profesi?

Obávám se, že vybrat pouze jednu dovednost není možné. Kdybych však měl mluvit o vlastnosti, jednalo by se o ochotuchtít. Pokud člověk opravdu chce, může toho v Kauflandu hodně dokázat.

--------------------------------

MARTIN WOJKOWSKÝ (31)

vystudoval inženýrský titul v oboru ekonomika a management na Akademii STING v Brně. V moravské metropoli žije necelé tři roky. Po střední škole založil firmu a podnikal v oblasti sportovní výživy. Poté pracoval ve zmrzlinářském průmyslu jako Business Development Manager. Momentálně se v rámci trainee programu v Kauflandu zapracovává na vedoucího obchodního domu. Volný čas tráví sportem a je milovníkem dobrého jídla a kávy.

 

Články ze stejné kategorie