Brigáda v McDonald's vám dá hodně do života i budoucí práce | Absolvent.cz

Brigáda v McDonald's vám dá hodně do života i budoucí práce

Na kariéře můžete pracovat už od patnácti, stačí jen chtít. Brigádou v jedné z restaurací McDonald's začínal i profesní příběh Karoliny Randáčkové. O čtyři roky později je nejen o několik pozic výše, ale především získala zkušenosti, které může uplatnit i při studiu a budoucí kariéře v jakémkoliv odvětví.

Karolino, co přesně obnáší vaše práce v McDonald's?

Jako Area Leader se vlastně učím vést směnu. Často vedu konkrétní úsek, například kuchyni, kde dávám pozor na dodržování bezpečnostních pravidel, nebo servis. Často komunikuji s kolegy i zákazníky A v červenci  budu absolvovat kurz na Shift Leadera, to bude znamenat, že už nebudu potřebovat dohled, ale budu v restauraci sama za sebe.

Jste teprve v maturitním ročníku a už se posouváte na vyšší pozice. Kdy jste nastoupila McDonald's?

 

V roce 2020 o prázdninách, hned od patnácti.

 

A jak vypadal ten kariérní postup?

Po nástupu vás čeká úvodní trénink, který například pro brigádníky trvá šest měsíců. Během této doby si vyzkoušíte všechna stanoviště a pozice.Jakmile absolvujete trénink, jste zkušenější a samostatnější. Pokud jste talentovaní a projevují se u vás schopnosti vést tým, můžete později postoupit na pozici Crew trenéra. Dalším krokem je právě Area Leader, což je práce, kterou dělám právě teď. A pak samozřejmě můžete postupovat výš a výš, to už je jenom na vašich schopnostech.

Plánujete dál studovat, nebo už budete po maturitě pracovat na plný úvazek?

Podala jsem si několik přihlášek na vysokou, tak uvidíme, jestli to vyjde. Kdyby to nevyšlo, pracovala bych na plný úvazek a za rok to zkusila znovu. Ale i kdybych se na vysokou dostala, určitě bych chtěla pokračovat v práci alespoň na částečný úvazek. Myslím, že by se to dalo zvládnout. Vybrala jsem si vysokou školu nedaleko, takže bych ani nemusela měnit pobočku.

 

Proč jste si v těch patnácti letech vybrala za první brigádu právě McDonald's?

 

Moje starší ségra tam taky pracovala, když chodila na gymnázium, a byla spokojená, takže jsem ji tak nějak následovala. Zároveň v Mekáči pracuje hodně lidí právě od nás ze školy a všichni jsou spokojení, občas po mně někdo dokonce chce přihlášku.

 

Proč si myslíte, že práce v McDonald's mladé lidi tak táhne?

Myslím, že důležitá je časová flexibilita a mladý, přátelský kolektiv, Ne každá brigáda se dá časově naplánovat podle školy a jen v některých dnech. 

 

Mluvila jste o tom, že máte v práci dobrou partu lidí. Trávíte spolu čas i mimo směny?

 

Ano, v podstatě všechen čas trávím s lidmi z práce, ať už právě během směn, nebo spolu někam vyrazíme ve volném čase, na kafe nebo na koncert. Díky tomu, že kvůli škole beru hlavně odpolední směny, se potkávám zejména s těmi, kteří to mají stejné a jsou i v podobném věku. I proto se mi tam tak líbí, trávím čas ve společnosti lidí, se kterými si rozumím. Pořádáme i společné akce v rámci McDonald's, jako třeba Trash Patrol neboli společné sbírání odpadků. Uděláme něco užitečného a navíc je to docela zábava. Nebo jsem se díky kamarádce z McDonald's dostala na natáčení klipu Přemka Forejta, což byla skvělá zkušenost.

 

A nakonec mi ještě prozraďte, co je podle vás největší přínos práce v McDonald's?

 

Kromě velké flexibility především spousta nových zkušeností a posun v komunikaci s lidmi. Díky tomu, že musím mluvit s různými typy lidí, umět najít řešení a být asertivní, se moje komunikační schopnosti opravdu znatelně zlepšily. Mladí lidé se toho naučí hodně jak do života, tak i do budoucí práce, ať už jde o jednání s lidmi, nebo praktické záležitosti, jako třeba znalost zákoníku práce, bezpečnostních postupů a podobně.

 

Karolina Randáčková

studuje maturitní ročník na Biskupském gymnáziu v Krupce, v McDonald's pracuje už od prvního ročníku. V současné době zastává pozici Area Leadera.


 

Články ze stejné kategorie