6 ZNAMENÍ, ŽE JE NA ČASE NAJÍT SI NOVOU PRÁCI | Absolvent.cz

6 ZNAMENÍ, ŽE JE NA ČASE NAJÍT SI NOVOU PRÁCI

S největší pravděpodobností se to (minimálně) jednou stane i vám. Přestanete být ve svém aktuálním zaměstnání spokojení. Někdy se může jednat o dočasné pocity nespokojenosti, kdy stojí za to se ještě kousnout a vydržet. Jindy je však třeba říct jednou provždy sbohem, jinak riskujete své duševní zdraví.

Mít stabilní příjem a teplé místečko uvnitř nadějné firmy je fajn. Ale co když na vaše zahřátí někde čeká o něco příjemnější flek?

ZMĚNA JE ŽIVOT

Nebojte se vrhnout znovu do divokých peřejí trhu práce. V sázce totiž není jenom váš osobní růst. Jestli zůstanete v zaměstnání, které vás dlouhodobě nenaplňuje, pak riskujete syndrom vyhoření.

Tam venku je dostatek nových příležitostí i výzev pro každého, kdo je odhodlaný ke změně.

Pokud vám následujících 7 bodů mluví z duše, pak je na čase zavřít za sebou dveře. A už nikdy se nevrátit.

1.Stagnujete

Cítíte, že už jste se dlouhou dobu nic nového nenaučili? Ani nemáte na obzoru žádné vyhlídky na povýšení, nebo jinou formu uznání své práce?

Nalijte si čistého vína. Dané společnosti už jednoduše nemáte co víc dát. A stejně tak už nemá ona co víc nabídnout vám. Uvolněte místo někomu novému, kdo se tam má hodně co naučit, a vy se vydejte vstříc novým pracovním zkušenostem, které vás posunou zas o kus dál.

2.Práce vás ničí

Pokud si vaše práce dlouhodobě vybírá nepřiměřenou daň na zdraví, je na čase se zastavit. Zdravotní problémy způsobené prací zahrnují stres, úzkosti, časté vyčerpání a deprese.

Je jasné, že některá zaměstnání jsou náročnější a stresovější než jiná. Ať už ovšem děláte cokoliv, pracovní a osobní život byste měli mít vždy v rovnováze. Žádná práce nestojí za to, abyste si kvůli ní zničili své zdraví!

3.Prokrastinujete

Chorobné odkládání povinností je dalším znamením, že v aktuálním zaměstnání už možná nemáte co dělát…

Jestliže se často přistihnete, jak zanedbáváte své pracovní povinnosti, pak se rozsvěcí pomyslné varovné světýlko. Něco je špatně.

Vaše práce vás musí zanechávat motivované. Jinak řečeno, pokud se do práce nutíte více než je zdrávo, pak se zbytečně neobviňujte: myšlenky na změnu zaměstnání jsou rozhodně na místě.

4.Neustále si stěžujete

Neobejde se posezení u kávy s přáteli či rodinou bez toho, aniž byste si zuřivě postěžovali na svou práci?

Samozřejmě že všichni řešíme v práci nějaké problémy. A je přirozené se o nich bavit. Ale jestli při každé příležitosti nezapomenete svým blízkým povyprávět o tom, jak svou práci nenávidíte, je nejvyšší čas zamyslet se, jak dlouho to ještě vydržíte.

5.Nedostáváte žádnou zpětnou vazbu

Pokud vám není poskytována žádná zpětná vazba, pozitivní ani negativní, jak můžete stavět na svých silných stránkách a pracovat na těch slabých?

Nejlepší manažeři jsou ti, kteří se zabývají kariérním rozvojem svých podřízených a pravidelně jim nabízejí rady a vedení. Když tomu tak není, dlužíte sami sobě, abyste je začali hledat jinde.

6.Máte pocit, že prostě musíte odejít

Věřte svým pocitům. Na rozdíl od myšlenek nelžou. Někdy můžete mít pocit, že musíte změnit zaměstnání, aniž byste pořádně tušili proč.

Na vině může být třeba i firemní kultura, nevyhovující kolegové nebo celkové pracovní prostředí. Na tom nezáleží. Buďte věrní sami sobě a nebojte se změn.

Rada na závěr? Doporučujeme, abyste si tento článek uložili do záložek a jednou za pár let si ho znovu přečetli. A možná se tak pro vás stane potřebným impulzem k ukončení jedné životní kapitoly a startu nové a lepší.

Přečtěte si také, co si o změně zaměstnání myslí odborník na efektivitu.

Zdroj: Jobs and Careers (zkráceno a upraveno)

          www.pixabay.com

Články ze stejné kategorie