14 ZPŮSOBŮ, JAK STUDENTI MOHOU ŽÍT EKOLOGICKY | Absolvent.cz

14 ZPŮSOBŮ, JAK STUDENTI MOHOU ŽÍT EKOLOGICKY

Být ohleduplný k naší krásné modré planetě stojí méně úsilí, než byste možná řekli. A ona ohleduplnost navíc šetří nejenom přírodu, ale také vaší peněženku. Co všechno můžete začít dělat jako student, aby se váš život stal „zelenější“?

Nemusíte ho od základů změnit. Klíčem k ekologičtějšímu způsobu žití jsou drobné změny, které může implementovat do svého každodenního života úplně každý.

A klidně už dnes.

Jdete do toho?

1.ZAPISUJTE SI POZNÁMKY ELEKTRONICKY

Zapomeňte na sešity. Žijeme v digitálním světě, tak na co plýtvat papírem? Bohatě si vystačíte s levným notebookem, kam bez problému uložíte všechny potřebné studijní podklady. Budete je mít přehledně „na jednom místě“ a nemusíte se trápit u přelouskávání svého škrabopisu. A navíc ušetříte za neustálé dokupování dalších a dalších sešitů.

2.NEPOUŽÍVEJTE SÁČKY JEDNORÁZOVĚ

Z obchodu se obvykle vracíme s několika igelitovými sáčky. V některých máme pečivo, v jiných třeba ovoce a zeleninu. A spousta lidí je po tom, co nákupem naplní ledničku, vyhodí do koše. Co takhle je raději skladovat a nosit s sebou na další nákupy, abyste se pokaždé nevrátili s novými?

3.NEPLÝTVEJTE LAHVEMI S BALENOU VODOU

Jestli jste zvyklí nakupovat balenou vodu, dělejte to s rozmyslem. Nemusíte si nutně koupit celé balení. Stačí vám jedna nebo dvě lahve a ty pak opakovaně naplňovat vodou.

Podle projektu The Water Project se odhaduje, že až 80 % PET lahví s balenou vodou se ve Spojených státech nikdy nerecykluje. Autoři projektu navíc říkají, že na skládkách v USA leží 2 000 000 tun vyhozených lahví na vodu.

A to možná ani netušíte, že na výrobu jedné takové PET lahve je třeba třikrát větší množství vody, než se do ní nakonec vejde. Další rada tedy zní: pokud to není nutné, nekupujte balenou vodu.

4.RECYKLUJTE

Recykluju, recykluješ, recyklujeme…

Tohle samozřejmě nemůžeme vynechat. Průzkumy dokazují, že stále více lidí v ČR recykluje. A je to dobře. Přidejte se k nim – nic to nestojí (maximálně budete muset koupit nějaký ten odpadkový koš navíc, ale i bez toho se dá obejít a nahradit jej například taškou) a i váš pokoj na koleji pak bude (ukli)ze(le)nější.

5.MÉNĚ KUPUJTE, VÍCE SI PŮJČUJTE

Kupujte si jenom to, co skutečně potřebujete. A pokud to jde a danou věc potřebujete pouze dočasně, pak si jí od někoho půjčte. Ušetříte tím peníze i planetu. A vlastnit málo věcí je osvobozující.

6.ŠETŘETE ELEKTŘINOU

Nezapomínejte vypínat světla v místnostech, ve kterých se nenacházíte. Stejně tak vypínejte elektroniku a spotřebiče, které zrovna nepoužíváte. Jestli nebydlíte na koleji, ale v bytě, účet za elektřinu bude o něco příjemnější (nebo o něco méně nepříjemný).

7.CESTUJTE ČASTĚJI PO VLASTNÍCH, NEBO NA KOLE

Máte sraz s kamarádem či kamarádkou tamhle za rohem? A vážně tam potřebujete jet autem či MHD? Když omezíte používání dopravních prostředků, nejenomže ušetříte nějaký ten drobák za jízdenku a ulevíte zatíženému ovzduší – ještě navíc uděláte dobrou věc pro své zdraví.

8.POUŽÍVEJTE ÚSPORNÉ ŽÁROVKY

I když jsou o něco dražší než ty běžné, mohou vydržet až pětkrát déle. A to je samo o sobě dost dobrý důvod na to, abyste si je pořídili.

9.ŠETŘETE ENERGIE

Nastavte termostaty o několik stupňů níže, nebo klimatizaci o několik stupňů výše. Asi si nevšimnete většího rozdílu, ale životní prostředí ano. A o to jde.

10.JEZTE MÉNĚ MASA

Znečišťování životního prostředí? Svůj podíl viny nese i produkce masa.

Chov hospodářských zvířat produkuje do životního prostředí velké množství skleníkových plynů. Podle zprávy Organizace spojených národů chov skotu generuje dokonce více skleníkových plynů než doprava.

Nemusí se z vás nutně stávat vegani. I když vynecháte maso ze svého jídelníčku jediný den týdnu, už tak uděláte přírodě velkou službu.

11.NEKUPUJTE (AEROSOLOVÉ) SPREJE

Jak je známo, používání produktů v postřikovačích mívají negativní vliv na životní prostředí. Proto se je snažte nahrazovat ekologičtější alternativou a vyhledávejte takové výrobky, které mají potvrzení o ekologické nezávadnosti.

12.SNIŽTE SPOTŘEBU VODY

Máte ve zvyku nechat puštěný cancour vody při čištění vody nebo holení? Tak s tím přestaňte. I zkrácení času na sprchování ušetří více vody. A to pak má na životní prostředí větší dopad, než si myslíte.

13.PODPORUJTE EKOLOGICKY ODPOVĚDNĚJŠÍ ZNAČKY

Zajímejte se o to, co kupujete. Pozorně si čtěte informace na etiketách jednotlivých výrobků a podporujte jen ty značky, které si zakládají na etické výrobě, šetrné k životnímu prostředí. Dobrou zprávou je, že jich v poslední době přibývá.

14.ODHLASTE SE Z NEVYŽÁDANÉ POŠTY

Spamy nám nelétají jenom do e-mailu. Ale také do poštovních schránek. Pokud se vám plní katalogy a tiskovinami, o které nestojíte, dejte o tom dodavatelům vědět. A když už vás nějaký ten katalog skutečně zajímá, najděte si ho raději on-line, než aby chodil k vám domů. Snížíte tím produkci papíru.

Jak sami vidíte, žít studentský život ekologicky je snadné. Tak na nic nečekejte a dejte zelené zelenou!

Zdroj: Fastweb (zkráceno a upraveno)

www.pixabay.com

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.