SUPERPOTRAVINY ANEB CO JÍST VE ZKOUŠKOVÉM OBDOBÍ | Absolvent.cz

SUPERPOTRAVINY ANEB CO JÍST VE ZKOUŠKOVÉM OBDOBÍ

Lepodotemačesalačogaleokranieleipsonatrium- upotrimatosifioparaletemiokaraotekemekyčlepasifepatelistrionop! Pokud jste si zrovna vyfotili a zapamatovali jméno Mirečkova dědečka z filmu o Básnících, potom tleskáme a upřímně závidíme. Darem fotografické pamětí je vybaveno jen malé procento populace. Ti ostatní se musí na zkoušky tvrdě biflovat celé dny a noci. Co jíst a pít během zkouškového, abyste měli otevřenou mysl a dostatek energie do učení? Na druhu potravin opravdu záleží.

Sacharidy, esenciální mastné kyseliny, vitamíny, minerály a aminokyseliny. Pokud tyto pojmy (živiny) slyšíte poprvé, věřte, že právě tudy vede cesta k lepším výsledkům u zkoušek. Prvním krokem k efektivnímu studiu bude určitě provětrání ledničky. Vyhoďte všechny polotovary, sladkosti a naplňte ji ovocem, zeleninou a zdravými tuky. Zbytečně nenaberete na váze a nebude vás zbytečně honit mlsná.

SEZNAMTE SE, SUPERPOTRAVINY (BRAINFOOD)

Správné živiny jsou pro mozek zkrátka důležité. Zvláště při biflování na obtížný test byste měli více přemýšlet nad složením stravy. Výraz "Brainfood" je v dnešní době již zažitý a značí potraviny, které pomáhají mozku s regenerací, ochranou a výživou. Ve výsledku nám pomáhají s lepším soustředěním a pamětí. V jídelníčku by proto neměly chybět především borůvky, oříšky, avokádo, hořká čokoláda s min. 70 % kakaa, vejce, fazole a listová zelenina.

   

JÍDELNÍČEK

Jídelníček studenta je velmi komplexní a individuální záležitost. Každému mohou vyhovovat jiné potraviny a disponuje jiným studijním zázemím, včetně toho finančního. Na mnoha webových stránkách najdete ideální sestavy jídel na zkouškové období. Dovolili jsme si však sestavit jídelníček pro "typického žáka s průměrným finančním příjmem, časovými možnostmi a apetitem".

   

A ZASE TA SNÍDANĚ

První ranní jídlo je všeobecně nejdiskutovanější pokrm dne. Pravdou je, že není snad lepší motivace pro časné probuzení než zrovna dobrá snídaně. Lahodná ovesná kaše s ovocem, skořicí a oříšky dokáže nakopnout. Vedle nešlápnete ani s rychlovkou ve formě míchaných vajíček, které tělu dodají omega-3 mastné kyseliny. Ovšem pozor na bílé pečivo, uzeniny a sladkosti. To je zaručený recept, jak znova odpadnout zpět do postele.

KDYŽ OBĚD, TAK MASO

"K obědu musí být maso, jinak to není jídlo!", slýcháváme často. Bílkoviny jsou vskutku velmi důležitou potravinou na talíři. Nachází se v mase, mléčných výrobcích a luštěninách. Zvláště tady ale platí, všeho s mírou. Trávení bílkovin není pro tělo tak snadné, v důsledku toho dochází k odčerpávání kyslíku z mozku do žaludku. Pokud bez masa nemůžete existovat, volba v supermarketu by měla padnou na rybu, například lososa.

NÁPOJOVÝ LÍSTEK STUDENTA

Nedáte během zkouškového bez kávy ani ránu? Dobře. Dbejte však na to, že o to více byste měli doplňovat vodu. Naše tělo totiž tvoří z 65 % právě voda. Díky konzumaci kávy (kofeinu) dochází k odvodňování organizmu, tj. tělo začne odebírat vodu mozku. Dehydratace pak způsobuje únavu, nesoustředěnost, ospalost, bolest hlavy a v neposlední řadě sníženou výkonnost. Jestli je to možné, kávě se úplně vyhněte. V jiném případě doplňujte pitný režim dříve, než začnete pociťovat žízeň. Požití alkoholu má stejné účinky, raději na něj zapomeňte.

Konzumace theinu je ale jiný šálek kávy. Thein je složka obsažená v různých čajích (zjednodušeně se jedná o zdravější kofein, který se uvolňuje pomaleji). Máte-li problém s koncentrací, zkuste si připravit kvalitní bílý čaj (oolong, pu-erth). Jestli se z vás vytratila energie, pak sáhněte spíše po zelených čajích.

PÁR RAD NA ZÁVĚR

  • Snadno se říká, těžko se dělá. Každý z nás se musel jednou učit a ručičky šmátralky prostě potřebovaly něco uzobávat. V takových případech si připravte talíř nakrájeného ovoce, zeleniny nebo pár kostiček hořké čokolády, které jsou zdrojem energie - glukózy, tolik potřebné pro tkáň mozku.
  • Nejíst vůbec v den zkoušky se nevyplácí! Zkuste si v den D zabalit alespoň hrstku oříšku, které váš mozek nakopnou, ale žaludek příliš nezatíží.
  • Specializované obchody dnes nabízí mnoho bylinek, přírodních povzbuzovacích nápojů a antidepresiv, atd. Nezapomeňte, že na každého působí tyto přípravky jinak a je potřeba je nejdříve vyzkoušet, aby během stresujících dní nenapáchaly více škody než užitku.

Možná se teď mnozí z vás ptají, zda to opravdu myslíme vážně. Avokádo, oříšky, fazole,...to mám jako jíst? Nikdo po vás nechce, abyste se během zkouškového období stravovali jako veverka. Každý si na ten svůj režim musí přijít sám. Stačí jednou vyměnit steak za rybu, podruhé namixovat chutnou kaši místo chleba s paštikou. Uvidíte, že vám učení půjde snadněji.

Chcete se vyhnout stresu a dozvědět se o správném stravování během studia? Načtěte si článek JAK SE STRAVOVAT VE ZKOUŠKOVÉM OBDOBÍ, kde se dozvíte více.

Zdroj: Co jíst při učení. 7 superpotravin pro váš mozek Jídlo a jeho vliv na naši paměť (Paměť a učení)

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.