Život na volné noze – svoboda, nebo závod s nejistotou? | Absolvent.cz

Život na volné noze – svoboda, nebo závod s nejistotou?

Pro naše prarodiče ještě nepředstavitelná záležitost, v dnešním světě obvyklá věc: stejně jako v dalších vyspělých zemích, i v Česku stoupá počet lidí, kteří pracují tzv. na volné noze. I u nás se někdy používá anglický termín „freelancer“. Toto označení skrývá mnoho podob podnikání a v zásadě zahrnuje všechny lidi, kteří pracují přímo na svoje jméno jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) anebo ty, kteří mají malou firmu (nejčastěji společnost s ručeným omezením, zkráceně s. r. o.). V praxi to znamená, že člověk na volné noze není nikde zaměstnán, většinou nemá přímé zaměstnance (nebo jen několik) a za odvedenou práci vystavuje faktury. Za popularitou práce na volné noze stojí mnoho faktorů, významnou roli hrají přirozeně technologie (snadná práce z domova), ale také snižování jistoty práce v zaměstnaneckém poměru.

Výhoda takové práce je, jak již pojmenování napovídá, zejména volnost. Na volné noze si určujete sami objem práce a do značné míry i pracovní rozvrh. Můžete tedy ubrat na pracovním tempu anebo si „napracovat“ a vydělat si víc peněz. S odběrateli služeb se přímo domlouváte na pracovním rozvrhu a termínech, nemusíte tedy pracovat od devíti do pěti bez šance na změnu. Zároveň se vám ale snadno může stát, že budete někdy pracovat víc hodin za den a někdy budete pracovat o víkendu. S volností totiž přichází také zodpovědnost a nutnost sebeorganizace.

Právě to jsou nutné předpoklady pro život na volné noze – a ne každý je splňuje. Před tím, než se rozhodnete, zda budete někde zaměstnáni, nebo se vydáte „na volnou nohu“, se tedy musíte dobře zamyslet nad tím, jací jste, co umíte a jak jste organizačně schopní. A také, zda potřebujete jistotu, anebo jste ochotni trochu riskovat.

Zaměstnanec

Jako zaměstnanec s pracovní smlouvou budete mít jistotu pravidelného výdělku. Plat je totiž stanoven ve smlouvě a zaměstnavatel ho nemůže jen tak měnit, maximálně může změnit část osobního ohodnocení. Vždy ale máte určitou minimální částku jistou. Zaměstnavatel za vás automaticky také odvádí daně, zdravotní a sociální pojištění, vy sami se nemusíte o nic starat – na účet vám přijde až tzv. čistá mzda, tedy mzda po odečtení všeho uvedeného.

Zároveň máte danou výpovědní lhůtu – až na výjimečné případy tedy nemůžete přijít o práci ze dne na den. Máte tedy čas se na změnu zaměstnání připravit, hledat něco jiného. Nezanedbatelnou položkou je pak placená dovolená – ze zákona minimálně čtyři týdne v roce, kdy máte volno, ale dostáváte stejný plat, jako kdybyste byli v práci.

Na druhou stranu máte daný objem pracovních hodin, který je stále stejný, nelze jej měnit z týdne na týden, z měsíce na měsíc. Někdy je práce hodně a přesčasy se zpravidla neproplácejí. Na kratší návštěvu u lékaře si zpravidla můžete zajít v pracovní době, na delší zákroky či vyšetření si už dovolenou musíte vybrat, případně nastoupíte na nemocenskou, během které ale dostáváte jen menší část mzdy. Mnoho zaměstnavatelů dnes již ale také nabízí tzv. sickdays – placené dny, které vám mohou pokrýt krátké pracovní neschopnosti (celkem logicky je ale jejich množství omezené). Pokud potřebujete v pracovní době vyzvednout děti ze školy, dovézt maminku k doktorovi anebo kontrolovat řemeslníky, musíte si většinou vzít dovolenou či neplacené volno. Možnosti práce z domova jsou u nás stále poměrně omezené, i když stále více firem i dalších institucí tuto možnost zavádí jako vítaný zaměstnanecký benefit.  Budete-li chtít odjet na dva měsíce na dovolenou, zaměstnavatel nemusí neplacené volno umožnit. V neposlední řadě, musíte poslouchat svého nadřízeného a sledovat firemní hierarchii.

Freelancer

Největší výhodou života na volné noze je to, že si sami určujete pracovní dobu a objem práce, a to velice flexibilně – jeden týden můžete pracovat hodně, další minimálně. Potřebujete-li každou středu ve 12:30 vyzvednout dítě ze školy a dovézt ho na kroužek, můžete si práci naplánovat tak, aby to šlo. Výměnou za to ale budete nejspíš muset někdy pracovat do večera či o víkendu. Kromě schopnosti zorganizovat si práci musíte být také schopni dodržovat termíny bez kontroly shora a musíte umět si nastavit ideální množství práce (abyste měli dost peněz, ale abyste se neuhnali).  Musíte být také schopni zvládnout příslušnou administrativu – daňové přiznání a příslušné odvody si musíte zajistit sami, stejně jako pomůcky, školení apod. (které si hradíte z vlastních vydělaných peněz a musíte s nimi proto ve svém rozpočtu počítat).

Největší nevýhodou je nejistota příjmů. Pokud jste živnostník, může se vám v extrémním případě stát, že některý týden či měsíc nebudete mít dost práce, abyste se uživili. Když pojedete na dovolenou, vaše příjmy se budou rovnat nule, protože jednoduše nepracujete. Musíte tedy mít finanční rezervu či si rozvrh nastavit tak, aby takové výpadky v příjmech zvládl. A hlavně – nesmíte být „stresař“, který každý večer před spaním přemýšlí nad tím, zda se uživí. Na volné noze musíte být opatrní, ale musíte být také v klidu – jinak se vám flexibilita snadno zvrhne v žaludeční vředy a tik v oku.

Celkově se dá říct, že práce v „klasickém“ zaměstnaneckém poměru je jistější, zejména z hlediska finančního. Práce na volné noze je vhodná pro klidnější typy, kteří mají znalosti a zkušenosti, které mohou dobře prodat. Nutné jsou samozřejmě také kontakty pro získání zakázek. Jistě můžete začít podnikat již na vysoké škole, ale celkově je na začátku kariéry spíše vhodnější volit pozici zaměstnance – po načerpání zkušeností pak můžete zvažovat, zda nebude spokojenější jako freelancer.  

Užitečné odkazy:

Živnostenské podnikání na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu: https://www.mpo.cz//cz/podnikani/zivnostenske-podn...

Druhy pracovních smluv na stránkách Centra pro integraci cizinců: http://www.cicpraha.org/cs/pracovni-poradenstvi/pr...

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.