Svět IT není jen pro muže. První programátorka i objevitelka Wi-Fi byly ženy | Absolvent.cz

Svět IT není jen pro muže. První programátorka i objevitelka Wi-Fi byly ženy

Podle statistik je počet žen v IT proti mužům stále ve velké menšině. Přitom zásadní objevy, bez kterých si svět IT už nedovedeme představit, učinily ženy. Základy programování, jak je známe dnes, vytvořila baronka ze staré Anglie. Všudypřítomná Wi-Fi je zase nápadem jedné z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna.

Holky se do IT neženou, čísla to dokazují

Práce v IT bývá dodnes spíš spojována s muži. Potvrzují to data Českého statistického úřadu. Podíl žen zaměstnaných v IT oborech byl v roce 2016 pouze 7 %.

Ani v porovnání s Evropou na tom Česká republika s uplatněním žen v IT není dobře. Podle Eurostatu je podíl českých studentek IT mezi evropskými státy na pátém místě a podíl žen přímo pracujících v IT až na předposledním.

  

Předposlední místo v podílu žen pracujících v IT v porovnání s Evropou není nejlepší vizitka pro počítačový svět Česka. Zdroj obrázku: http://www.personalista.com/pracovni-prostedi/podil-zen-v-it-neni-v-cesku-nikterak-slavny-je-to-ale-problem.html

Vzhledem k rozvoji moderních technologií a narovnávání rozdílů mezi pohlavími by se mohlo zdát, že podíl žen v IT bude spíše stoupat. Opak je pravdou. Počet žen pracujících v IT se v České republice od roku 1995 o polovinu snížil.

Přitom ženy a informační technologie, to není žádné vědeckofantastické zjevení. Některé zásadní historické objevy, které posunuly hranice možností IT technologií, pochází právě od žen.

Dcera slavného bouřliváka viktoriánské doby i hollywoodská hvězda přinesly světu IT zásadní objevy

Baronka Ada Lovelace se narodila v roce 1815, jako jediné legitimní dítě básníka George Gordona Byrona. Bouřlivák Byron ji opustil už měsíc po jejím narození. Ada žila sama se svojí matkou v Anglii, která ji podporovala při studiu matematiky. Ve viktoriánské době šlo o nevídaný úkaz. 

Navrhla způsob, jak naprogramovat Babbagelův mechanický počítač pomocí děrných štítků. Zavedla pojmy jako podmíněný a nepodmíněný skok, cyklus a podprogram. Svými objevy dala základ programování tak, jak je známe dnes.

Hraběnka z Lovelace objevila základy programování, Zdroj obrázku: https://alchetron.com/Ada-Lovelace-1138470-W

Hedy Lamarr, hollywoodská herečka, se proslavila jako první nahá dívka na filmovém plátně v legendárním filmu Extáze.

Jedna z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna však také vynalézala. Během druhé světové války se svým přítelem, skladatelem Georgem Antheilem, vynalezli technologii „přeskakující frekvence“, která znemožňovala německým ponorkám detekovat radiový signál a raketové trajektorie. 

Její objev se stal základním stavebním kamenem pro Bluetooth, GPS a Wi-Fi technologie, které využíváme dnes.

Známá scéna z filmu Extáze. Hedy Lamarr objevitelka Wi-Fi. Zdroj obrázku: https://cz.pinterest.com/dejather/hedy-lamarr/?lp=...

Nefunguje? A už jste to vypnula a zapnula?

Jedním z hlavních důvodů, proč se holky v IT dosud málo uplatily, jsou předsudky. Technické a IT obory ztělesňují racionalitu, čísla a matematiku, které jsou ve společnosti tradičně spojovány s mužstvím. Existuje předpoklad, že holky počítačům a jiným moderním technologiím prostě nemůžou porozumět. 

 

Jak by ženská mohla rozumět počítačům? Černá krabička jako internet ze seriálu IT crowd. Zdroj: http://twoje-seriale.pl

Práce v IT je z jiného úhlu pohledu pro ženy naopak velmi perspektivní obor. Typicky ženské vlastnosti, jako smysl pro detail, tvořivost a schopnost adaptability se pro tuto práci dobře hodí. Velkou výhodou je v tomto oboru také schopnost sociálního vnímání a odhadu potřeb druhých.

Ukazuje se, že v některých oborech IT začínají být ženy žádané. Podle průzkumů trhu vytváří programátorky produkty, které jsou zákazníky akceptovány ve větší míře než ty, které vytvořili muži. V herním vývojářství se počet žen ve srovnání se stavem před deseti lety zdvojnásobil.

Nemusíte být zrovna jedna z nekrásnějších hereček stříbrného plátna nebo baronka staré Anglie, aby se z vás staly úspěšné ajťačky. 

Jestli vás informační technologie zajímají, zkuste začít, třeba je právě teď vhodná doba.

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.