JAK SE STRAVOVAT VE ZKOUŠKOVÉM OBDOBÍ | Absolvent.cz

JAK SE STRAVOVAT VE ZKOUŠKOVÉM OBDOBÍ

Se učit, se učit, se učit! Zkouškové období je v plném proudu, na stole vám leží snad miliarda poznámek, které si musíte nalít do hlavy za rekordně krátkou dobu. Pohltil vás z toho stres, žaludek máte sevřený a v hlavě duto? Zastavte se a uvolněte, tohle zvládnete. Naplánujte si denní režim včetně rozumného stravování.

ZAČAROVANÝ KRUH JMÉNEM STRES

V malém nebo velkém množství, stres nás během zkoušky zastihne každého buď vědomě nebo podvědomě. Za tento stav jsou odpovědny stresové hormony, které zaplaví mozek a zablokují dráhy pro ukládání a vybavení si informací. Pokud jste tedy ve stresu, můžete mít tzv. okno. V takovém případě se vynervujete a stresové hormony se opět uvolní. Dostanete se tak do začarovaného kruhu, který končí špatným hodnocením.

Dalším efektem je, že se vám stáhne žaludek, který může začít odmítat stravu. Není tak od věci začít s učením včas.

JÍDLO A JEHO VLIV NA PAMĚŤ

Pamatujete známý pořad "Jste to, co jíte"? Jestli jste viděli alespoň jeden díl, už víte, že jídlo má na člověka obrovský vliv, na jeho fyzický i duševní stav, tedy i na jeho myšlení. Mozek totiž z jídla spotřebuje až 20 % energie, tj. cukr. Není ovšem cukr jako cukr. Ve zkratce můžeme říci, že cukry se dělí na jednoduché (nárůst energie je rychlý, ale účinek je krátkodobý, poté následuje hlad a únava) a složité (energie přichází postupně, efekt je dlouhodobý). Skladba jídelníčku během zkouškového má tudíž výrazný dopad na proces učení. Kolem a kolem, existují potraviny, které fungují blahodárně (IQ bohužel nezvyšují), ale jsou i takové, které nám spíše přitíží.

PRAVIDELNÝ REŽIM

Pojďme si veeeelmi obecně zkrátit princip stravování během zkouškového. Jestliže si semestr užíváte bujarým studentským životem, není dobré očekávat, že se z vás po prvním požití borůvek stane Sherlock Holmes. Tolik omývaná pravidelnost stravování má své důvody a žaludek je třeba na správný režim zaučit, aby fungoval, jak má. Nechte teď stranou složité rozbory zkušených výživových poradců a naučte se základní pravidlo pro období zkoušek. Chcete se toho co nejvíce nadrtit, ale nechcete, aby vás přepadal hlad nebo honila mlsná?

Najeďte před zkouškami na 3hodinové odstupy mezi pokrmy, upravte jídelníček a vydržte. Budete se cítit lépe, naučíte se více a předejdete kručení v břiše.

VÁŠ STŮL, VAŠE TERITORIUM

Jen málokomu se chce opravdu učit, a tak je každá záminka pro útěk od učení vítaná. Řeknete si: "pitný režim je důležitý". Jednou si připravíte kávu, podruhé zaběhnete pro minerálku, potřetí pro něco jiného. Proto si na začátku připravte pracovní plochu, od které nebudete po delší dobu odcházet, včetně občerstvení. Souvislé učení a pochopení textu je prvořadé, pokud se nesoustředíte a hledáte důvody proč odcházet od stolu, ztratíte tím svůj drahocenný čas.

SNÍDANĚ PRO KAŽDÝ DEN

Tento první denní pokrm má své přívržence, ale také odpůrce. Jedni považují snídani za skvělou motivaci proč vstát a nastartovat tak další den. Druhým stravování bezprostředně po probuzení zatěžuje žaludek a psychické pohodě nepřidávají ani potencionální střevní těžkosti, které mohou přijít v městské dopravě.

Vědecké studie, prováděné na dospělých i na dětech však prokázaly, že nasnídaní lidé během dne provedli méně chyb, než skupina ráno nenajezená.

Ruku na srdce. To, že vám zazvoní budík ještě neznamená, že opravdu vstanete. Snídaně je tak dalším důvodem, proč opustit pohodlí postele a jít si něco připravit.

TIP NA ZÁVĚR

Pokud jste se ve vší vážnosti pustili do efektivního učení, jezte spíše menší porce. Hora jídla, i když lehčího, nepůsobí na mozek ideálně. Sami jste určitě alespoň jednou zažili, že byste si po dobrém obědě "hodili šlofíčka". Připravte si raději menší porci na menší talíř, na kterém bude všeho vypadat hodně. Po požité dobrotě se jděte na chvilku projít na čerstvý vzduch, který okysličí mozek a připraví ho na další dávku informací. 

Zdroj: Stres a jeho vliv na naši paměť (Paměť a učení)

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.