Soběstačná domácnost, auta bez řidiče či virtuální roboti. To je budoucnost informačních technologií | Absolvent.cz

Soběstačná domácnost, auta bez řidiče či virtuální roboti. To je budoucnost informačních technologií

IT odborníků je na pracovním trhu stále málo a poptávka po nich roste. S technologickým vývojem informačních technologií vznikají nové směry a specializace. Zaměstnavatelé tak už nehledají jen „odborníka na IT”, ale specializovaného experta na určitou oblast IT. Zároveň všestranného pracovníka, který zvládne i jiná odvětví. V jakých oborech tedy najdou ajťáci v budoucnu uplatnění?

Do operačních systémů budoucnosti se zamilujete

Odborníci se shodují, že jedním z hlavních trendů pro další roky je tak zvaný „internet věcí” (anglicky Internet of Things, zkratka IoT). Podle studie Gartner bude v roce 2020 existovat více než 26 miliard zařízení zapojených do internetu věcí.  

Internet věcí znamená propojení jednotlivých zařízení internetem, bez aktivní účasti člověka. Zařízení jako domácí spotřebiče, chytré hodinky, různé senzory a čidla nebo třeba i automobily si spolu vyměňují informace a spolupracují. Obsloužíte je pomocí svého chytrého telefonu nebo centrální jednotky. Zařízení se mezi sebou domluví a pak samostatně fungují. Čidla ovládají vytápění domu, roboti obslouží rybičky v akváriu a lednička sama nahlásí potraviny, které máte koupit.

Operační systémy na obsluhu domácností mohou být v budoucnu tak propracované, že z elektronické hospodyně se v budoucnu může stát virtuální společnice. Do ní se pak můžete, stejně jako ve filmu ONA, i zamilovat. 

Bohužel, elektronické vztahy nebývají moc stálé. Zdroj obrázku

S vývojem internetu věcí také přímo souvisí vývoj tak zvaných Wearables. Česky řečeno elektronika či technologie, která je „nositelná”. Prostě počítač tak malý, že ho můžete pořád nosit s sebou. Je vložený do chytrých hodinek, brýlí, sportovních náramků, bot se senzory, ale také do chytrých materiálů, které se dokáží přizpůsobit člověku nebo vnějším podmínkám.

Hodinky absolutně na všechno. Zdroj obrázku

Odborníci, kteří budou umět programovat Wearables, propojovat je mezi sebou a hledat jejich praktické využití, budou na trhu v budoucích letech velmi žádaní.

Nebojte se robotů, práci vám usnadní, ale nevezmou

Skeptici tvrdí, že s příchodem robotů do dalších oborů přijde mnoho lidí o práci. Předpovědi říkají, že v první fázi by opravdu mělo pracovních míst ubývat, ale časem vzroste poptávka po pracovnících s vyšší kvalifikací, kteří se budou o chod strojů starat.

Ale ani robot bez člověka nemůže existovat. Na trhu práce bude poptávka po specialistech na automatizaci a robotizaci. Podle prognózy by do roku 2020, v souvislosti se zaváděním umělé inteligence do dalších oborů, mělo vzniknout 2,3 milionu nových míst. Naopak jen 1,8 milionu pracovních míst její vinou zanikne. 

Budoucnost umělé inteligence jsou stroje, které se sami postupně učí dalším dovednostem. Zdroj obrázku

Bot, to je virtuální robot s budoucností

Vývoj různých aplikací je stále na vzestupu. Budoucnost však patří především botům a chatbotům. Bot, zkrácenina slova robot, je počítačový program pro automatizovanou činnost na internetu. Chatbot je tedy automatizovaný systém pro komunikaci se zákazníky na internetu.

U chatbotu si například můžete bez problémů objednat letenku, nebo vám na e-shopu poradí při nakupování. 

Na Rohlík.cz se vám rohlíkobot Kája umluví za zpožděnou dodávku potravin. Zdroj obrázku

Předpovědi říkají, že více než polovina organizací bude do tvorby botů a chatbotů investovat víc než do vývoje tradičních mobilních aplikací. Z toho vyplývá, že bude velká poptávka po specialistech na vývoj a programování komunikačních aplikací.

IT oddělení ve sklepě? To je minulost

Trendem budoucnosti v oboru IT je také propojování obchodu s informačními technologiemi. Souvisí to s rozvojem sociálních sítí a celkovou orientací zákazníků na internetový obchod.

V budoucnu doje k velké obměně IT oddělení. Ajťák zavřený za dveřmi ve sklepě, zvedající telefon se slovy: „A už jste to vypnul a zapnul”, bude minulostí.

Zdroj obrázku

Odhad je, že roku 2021 bude 40 % ajťáků zastávat více rolí. Bude přibývat specialistů, kteří budou současně odborníky na rozvoj technologií a zároveň budou rozumět zákonitostem marketingu a obchodu.  

Poptávka bude po odbornících na informační technologie, zaměřených jak na specializované obory, tak na marketing. Absolventi IT mají dlouhodobě velkou perspektivu uplatnění ve svém oboru. Chytněte však včas svoji příležitost za ten správný konec a zaměřte se na obory, které frčí.

 

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.