ŠKODA AUTO: I když jsem žena, umím udržet tajemství pod kapotou | Absolvent.cz

ŠKODA AUTO: I když jsem žena, umím udržet tajemství pod kapotou

Selma Kunosic pochází z Bosny a Hercegoviny, ale již několik let žije v Česku. Aktuálně prochází Trainee programem ve ŠKODA AUTO, který si moc užívá, a i nadále by se ráda věnovala vývoji a moderním technologiím v automotive.

Přemýšlela jsi o návratu zpět do Bosny po ukončení studia?

Když jsem odjížděla studovat do Česka, říkala jsem sama sobě: „To zvládneš, je to jen na dva roky a pak se vrátíš zpět.“ Opouštěla jsem toho hodně. Ale pak jsem ve druhém ročníku objevila Trainee program ve Škodovce. Ten mě oslovil natolik, že jsem se nerozhodovala dlouho a poslala životopis. 

Jak vypadá přijímací řízení do takového Trainee programu?

No, přijímací řízení není nikdy sranda, ale jen papíry a stres. Pro cizince je toho navíc dvakrát tolik, zvlášť když pochází ze země mimo EU. Ale teď, když už je po všem, odpovím, že to bylo jednoduché. ŠKODA mě hodně podpořila a pomohla zařídit veškeré potřebné dokumenty. Samotný výběr do Trainee programu měl několik částí, online jazykové testy a psychodiagnostiku, následoval osobní pohovor s personalistou. A posledním kolem bylo assessment centrum, které pro mě bylo asi nejnáročnější, protože jsem nic podobného dříve neabsolvovala. Celkově to ale byla skvělá zkušenost a každému bych ji doporučila.

 

A jaký byl tvůj začátek v nové práci?

Nejlepší na Trainee programu je, že spolu se mnou nastoupilo dalších 18 úžasných mladých lidí. Navíc je všechno perfektně zorganizováno. První dva týdny byly naplánované na minutu přesně, prohlídky závodu a vývojového centra, následoval týden lean admin (trénink v reálném prostředí kanceláří a montáží) a pak týden přímo ve výrobě. Opravdu nezapomenutelný zážitek. I teď se účastníme různých školení, která nás rozvíjí po profesní i osobní stránce. Trainee program je založen na rotacích po firmě, takže máme možnost nahlédnout na danou problematiku z různých úhlů. Další obrovskou výhodou je, že poznáte lidi napříč celou firmou z různých oblastí a vidíte celý ten velký škodovácký svět v relativní komplexitě.

 

A co je vlastně konkrétní náplní tvé práce?

V současné době jsem v týmu zabývajícím se klimatizací, asistenčními a komfortními systémy. Má cílová pozice by měla souviset s vývojem klimatizace a vytápění, v současnosti se tedy snažím nasbírat co nejvíce vědomostí k tomuto tématu. Zároveň se účastním nejrůznějších testování a porovnávám výsledky měření. Například v září, hned první týden ve Škodovce, jsem byla členkou týmu zabývajícího se testováním klimatizace vozu ŠKODA KODIAQ, skvělý začátek, řekla bych.

 

Je pro tebe práce náročná? Kolik na sobě cítíš zodpovědnosti?

V tak velké firmě jako ŠKODA AUTO existuje určitý systém hierarchie, se kterým souvisí i zodpovědnost. Každý člen týmu ručí za svou práci, výsledek pak zaštiťuje koordinátor. Samozřejmě pracuji na opravdu důležitých projektech, takže vím, že má moje práce smysl i váhu. Ale naštěstí v mém týmu panuje tak přátelská atmosféra, že tlak na přenášení zodpovědnosti nijak nepociťujeme.

Jak vnímáš, když kolem tebe na ulici projede Škodovka? Cítíš to jako výsledek své práce?

Jedna z nejlepších věcí na práci v technickém vývoji Škodovky je, že auta, která běžně potkávám, jsme testovali před několika měsíci. Musíme být vždycky o krok napřed. Když potom vyjdu na ulici, musím se usmívat, je skvělé vědět, jak daný vůz bude vypadat třeba za půl roku.

A prozradíš, jak jsi na tom s volným časem a svými zájmy – v kombinaci s prací ve Škodovce?

Musím říct, že jsem se trochu bála, že mě práce úplně pohltí. Při studiu už jsem byla hodně unavená ze všech zkoušek i diplomové práce. Proto jsem nadšená, že tomu tak není, kolegové i práce mě nabíjejí energií, navíc máme skvělou partu s ostatními Trainees a vídáme se i po práci. Aktivit, které jsme chtěli podniknout, je tolik, že jsme si vytvořili dokonce „Trainee to-do list“, najdete tam třeba zimní koupel v Jizeře, zaběhnout maraton nebo přejet na kolech Šumavu… To nezní špatně, ne?

Selma Kunosic pochází ze slaného města Tuzla (Tuz=sůl), které se nachází v Bosně a Hercegovině. Studovala strojní inženýrství, v průběhu bakalářského studia jí bylo nabídnuto odjet do Česka a dokončit inženýrské studium na Technické univerzitě v Liberci. Ráda hraje na piano, tančí a čte - typické dívčí zájmy. Na druhou stranu - je závislá na běhu, autech a její největší vášní je fotbal.

 

Články ze stejné kategorie