PRACOVAT PRO JEDNU Z NEJVĚTŠÍCH BANK V ZEMI MŮŽU I PŘI ŠKOLE | Absolvent.cz

PRACOVAT PRO JEDNU Z NEJVĚTŠÍCH BANK V ZEMI MŮŽU I PŘI ŠKOLE

Během studia na Vysoké škole ekonomické v Praze si Natálie Havelková uvědomila, že chce více proniknout do bankovního prostředí prostřednictvím stáže nebo trainee programu. Když na internetu objevila nabídku MONETA Money Bank, čtvrté největší banky v České republice se silnou pozicí v digitálním bankovnictví, rozhodla se zkusit své štěstí.

Jaká nabídka vás zaujala natolik, že jste na ni zareagovala?

MONETA hledala v rámci trainee programu datového analytika do divize bankovnictví pro živnostníky a firmy. Inzerát jsem objevila v listopadu 2017, kdy už jsem měla hotové bakalářské studium v oboru Statistika a ekonometrie a navázala na něj magisterským studiem. Přála jsem si prakticky poznat práci s daty ve finanční instituci a pochopit základní procesy, díky kterým v bance vše funguje, a to jak po byznysové, tak po technické stránce. Jsem opravdu ráda, že jsem dostala šanci pracovat právě v bance, která má přes milion klientů a stává se digitálním lídrem na českém bankovním trhu.

Bylo něco, co vás na začátku překvapilo?

Poté, co jsem zaslala životopis a ozvali se mi z HR s pozvánkou na pohovor, jsem se bála, že budu muset odpovídat na náročné otázky z oblasti bankovnictví. Proto mě překvapilo, ale velmi mile, že tomu tak nebylo. Stačil jim můj zájem, základy ze školy, komunikativní znalost angličtiny, a hlavně chuť se učit. Pohovor vedli lidé, o kterých jsem od začátku věděla, že jde o mé potenciální kolegy. Působili na mě velmi sympaticky, proto jsem měla radost, když mi na konci řekli, že mě chtějí.

Co jste během trainee programu ocenila?

Přišlo mi skvělé, že MONETA se chová téměř stejně ke kmenovým zaměstnancům a lidem v trainee programu. Od začátku jsem měla možnost zúčastnit se všech důležitých schůzek. Dostala jsem služební notebook, telefon s tarifem, 25 dní dovolené a mnoho benefitů, jako například kartu Multisport. Zároveň jsem měla podporu při procesu učení od svého "buddyho", což byl současně můj nadřízený a kolega, který mi vysvětlil spoustu věcí a seznámil mě s mnoha lidmi.

Jak jste se coby nováček cítila v instituci, ve které pracuje 3 200 zaměstnanců?

MONETA každému, kdo do trainee programu nastoupil, vydala v interním zpravodaji článek, aby nás představila celé bance a pomohla nám se začleněním. V rámci programu jsem si také mohla navolit několik školení. Vybrala jsem si workshop Efektivní komunikace, Pozitivní myšlení a kurz databázového jazyka SQL, který jsem ze školy neznala. V polovině trainee programu nás čekala výzva, kdy jsme měli před vysoce postavenými manažery plnit nejrůznější úkoly a prezentovat svoji dosavadní práci na oddělení. Asi nejvíc mě však během programu inspirovaly tři schůzky u kulatého stolu, kdy nám vždy jeden člen představenstva vyprávěl svůj kariérní příběh. Chtěli nám ukázat, že každý může postoupit dál.

Vy jste důkazem, že změna je možná...

Ano. Původní plán byl, že trainee program dokončím v říjnu 2018. Už v květnu jsem však dostala nabídku na stálé místo v reportingovém týmu na financích. Předčasně jsem proto trainee program ukončila, ale na semináře a školení s ním související jsem mohla chodit dál.

Co je dnes obsahem vaší práce?

V našem týmu připravujeme reporty pro byznysové oddělení, a to nejen roční, ale i čtvrtletní, měsíční či denní. Hodně podkladů a reportů dostávám v angličtině. Pořád se učím a hodně mi pomáhá, že banka má dobře nastavené systémy komunikace a funguje podle agilních principů, díky čemuž snadněji probíhá práce na projektech napříč odděleními.

A neodsunula jste kvůli práci studium na vysoké škole?

Ne. Zvládám obojí. V tomto ohledu mi MONETA vychází neuvěřitelně vstříc. Od začátku pracuji 30 hodin týdně, abych měla dostatek času na učení a přednášky. Pokud to situace dovolí, můžu pracovat i z domova. Navíc si každý student může před státnicemi vybrat pět dní volna nad rámec dovolené. Už teď se ale těším, až školu dokončím a začnu pracovat naplno. Pořád si však chci udržet tzv. work-life balanc, abych se mohla věnovat svým koníčkům a cvičení a vyvážila tak sedavé zaměstnání a měla energii posouvat se dál.

NATÁLIE HAVELKOVÁ (25) Pochází z Děčína. Na Vysoké škole ekonomické v Praze získala bakalářský titul v oboru Statistika a ekonometrie. Tento rok dokončuje magisterské studium v oboru Statistika. Během studií pracovala na několik projektech pro firmu Scio. V listopadu 2017 nastoupila v rámci trainee programu do MONETA Money Bank jako datový analytik pro bankovnictví pro živnostníky a firmy. V květnu 2018 dostala nabídku na stálou pozici datového analytika reportingu. Mezi její koníčky patří škola i práce. Často a ráda poslouchá hudbu, od 4 let hraje na klavír, cestuje, dívá se na filmy Tima Burtona a chodí na lekce Les Mills.

Články ze stejné kategorie