Pfizer: Díky mé práci doputují léky včas na správné místo | Absolvent.cz

Pfizer: Díky mé práci doputují léky včas na správné místo

Komunikace v cizích jazycích na denní bázi, mezinárodní tým mladých lidí, pracovní stáž v zahraničí a široký přehled v oblasti léčiv. Nejen to obnáší práce na pozici Cash CollectionAnalyst pro americkou farmaceutickou společnost Pfizer. Více nám o ní prozradila Markéta Říhová.

Markéto, co pro tebe bylo hlavním kritériem pro výběr zaměstnání?

Po ukončení studia pro mě bylo nejdůležitější najít práci, kde budu moci využívat znalost cizích jazyků. Proto jsem se zajímala hlavně o pozice s angličtinou a francouzštinou. Nikdy jsem ale nepřemýšlela třeba o překladatelství nebo tlumočnictví. Poohlížela jsem se spíše po různých administrativních pozicích ve francouzských firmácha v mezinárodních korporacích.

Proč ses nakonec rozhodla zrovna pro společnost Pfizer?

Chtěla jsem pracovat přímo pro cílového klienta a s konkrétními produkty. Tím, že se Pfizer zabývá vývojem nových léčiv, má navíc člověk trochu pocit, že může pomoci lidem se zdravotními problémy, a být tak společensky odpovědný. Tahle práce má pro mě smysl – dělám to, co mě baví a co znám už z předchozího zaměstnání, kde jsem také pracovala v oblasti O2C (order to cash, pozn. red.). Zároveň ale získávámnové informace a zkušenosti z oblasti farmacie. Samozřejmě pak pro mě bylo motivací finanční ohodnocení a dobrá dostupnost pracoviště u metra Anděl. Zaujala mě také možnost zahraničního školení v Dublinu.

Jak zaškolování v Irsku probíhalo?

Jednalo se o tzv. KT - knowledge transfer - a trvala tři týdny. Část práce se tehdy transformovala z Dublinu sem do Prahy, takže jsme od našich zahraničních kolegů museli nasát co nejvíce informací o dílčíchprocesech. Také jsme se naučili způsob komunikace s klienty a práci s informačním systémem. Kromě toho jsme se s budoucími kolegy navzájem seznámili a byl to vlastně takový prodloužený teambuilding.

Co konkrétně obnáší práce na pozici Cash Collections?

Komunikuji s klienty ohledně faktur a detailů plateb, kontroluji objednávky. Komunikace probíhá telefonicky nebo e-mailem. Jsme vlastně první bod kontaktu klientů s Pfizerem.

Jak funguje tým, ve kterém pracuješ?

Náš francouzský tým se skládá ze čtyř žen.Mám ještě jednu českou kolegyni, pak Slovenku a nově k nám nastoupila paní z Madagaskaru.Stejného manažera sdílíme ještě s německým týmem. Fungujeme na tzv. rotačním systému pozic.To znamená, že každý týden dělá každá z nás jeden typ konkrétní činnosti, které dohromady tvoří celek O2C procesu. Každá tedy známe celý proces od A do Z. Jsem strašně ráda za to, že jsme ve francouzském týmu takové parťačky. Nejen, že si rozumíme po profesní stránce, ale jsme si blízké i lidsky, což oceňuji nejvíc.

Jak důležité jsou kompetence vašeho týmu v rámci chodu společnosti?

Tím, že jsme oddělení Cash Collections, se snažíme, aby nám klienti zaplatili požadovanou částku včas. To se samozřejmě odrazí na finančních výsledcích Pfizeru. Naše práce se ale týká i klientů samotných. Vedle případů,

kdy je potřeba jejich objednávku upravit, případně zablokovat, jsou tu i urgentní objednávky, kdy je pacient ohrožen na životě. Na nás pak je zkontrolovat, zda všechny specifikace sedí, a co nejrychleji jipustit. Je potřeba, aby se léky co nejdříve dostaly na to správné místo.

Co tě zaujalo na zdejší firemní kultuře? Je něco, co tě mile překvapilo?

Jsou tu takové drobnosti jako třeba „FruitMonday“, kdy každé pondělídostáváme čerstvé ovoce. Vyhovuje mi i to, že od pondělí do čtvrtka pracujeme 8,5 hodiny, takže v pátek odcházíme vždy o dvě hodiny dříve domů.Celkově tu panuje uvolněná a přátelská atmosféra.

Nejvíc ale oceňuju tzv. open door policy. Ať už máte jakýkoliv dotaz, problém nebo připomínku, můžete dojít za kýmkoliv a otevřeně si o dané situaci promluvit. Je jedno, jestli je to kolega na stejné úrovni jako vy, nebo nadřízený manažer. Všichni jsme tu velice otevření, takže člověk nemusí mít strach přijít s jakýmkoliv komentářem nebo prosbou.

Markéta Říhová vystudovala Gymnázium Pierra de Coubertina v Táboře a v roce 2012 získala bakalářský titul na Jihočeské univerzitě. Státnice složila z francouzštiny, základů práva, obchodu a sociální a regionální geografie. Během studií se zúčastnila programu Erasmus na Université de Bretagne de Sud ve Francii. Už od počátku studia Markéta získávala zkušenosti na brigádách a pracích na částečný úvazek - hlavně v oblasti finančního poradenství, obchodu a služeb. Markéta ve volném čase ráda cestuje, zajímá se o kulturu, hudbu a sport a stará se o své dva psy. 

 

Články ze stejné kategorie