"Nebojím se přiložit ruku k dílu, všechno jde" | Absolvent.cz

"Nebojím se přiložit ruku k dílu, všechno jde"

Kaufland jistě každý dobře zná – je to jasný lídr na trhu s potravinami. Ne každý si však dokáže představit širokou škálu profesních příležitostí, které společnost nabízí. O tom, jak může vypadat cesta napříč různými pozicemi a kam až se můžete vypracovat, nám pověděl Vedoucí obchodního domu v Ústí nad Labem, Jiří Suchánek.

 Jakému studiu jste se věnoval?

Studoval jsem klasický klučičí obor, chtěl jsem jezdit v rychlých autech, takže se ze mě stal automechanik. Pak jsem si ale uvědomil, že chci ještě trochu víc a absolvoval jsem nástavbu jako provozní technik. Po maturitě jsem dokonce zvládl dva semestry na vysoké škole, obor Strojírenství v ekonomice. Pak ale zvítězila touha pracovat a vydělávat si sám.


 

Jak jste se dostal do Kauflandu?

S Kauflandem jsem v podstatě vyrostl, protože moje maminka tam pracovala jako pokladní, a i já jsem tam brigádničil už od svých 18 let. V noci jsem vybaloval zboží a ukládal ho do regálů. Byla to těžká práce, která ale položila základ mé snahy jednou to tam vést.  


 

Evidentně se podařilo!

Přesně tak! I když to nebylo lehké, dnes můžu se vztyčenou hlavou říct, že Kaufland v Ústí nad Labem patří mně (smích). Pracuji na pozici vedoucího obchodního domu, takže řídím lidi i zboží. Nabírám nové zaměstnance, rozvíjím je, motivuji, ale i kontroluji a podporuji. Mám několik přímých podřízených, kteří jsou také vedoucími a ty koučuji. Samozřejmě odpovídám za mnoho ekonomických ukazatelů a musím říct, že spoustu vás toho ve škole nenaučí. Nikde jsem se nesetkal s úkolem, jak snížit inventurní ztráty na konkrétních příkladech. A teď to řeším denně. Úkolem manažera je ale zároveň hledat zlepšení a být vizionářem.

 

 


Dá se tedy říct, že když se budu dobře učit ve škole, budu hned vedoucím obchodního domu?

No, to tak úplně neplatí  – pokud se budete dobře učit, máte za sebou pouze půlku cesty. Ten zbytek je praxe a tvrdá práce. Nicméně Kaufland je to správné místo, kde vám tuto šanci dají. Stejně jako mně. Začínal jsem tu jako brigádník, mladý kluk s nulovou zkušeností, ale velkými plány. Celkem jsem za svou kariéru v Kauflandu prošel až 11 pozicemi! Zní to neuvěřitelně, ale tolik kariérních výzev jsem opravdu dostal. Je potřeba vyzkoušet si práci na prodejní ploše a v různých odděleních, aby pak bylo snazší to vše vést. Neznám nic horšího než vedoucího, který nerozumí a nepozná práci svých podřízených. Takže jsem vděčný za to, že dnes mohu být vedoucím, který stojí pevně na půdě své prodejny.

 

Ale samotná praxe přece jenom nestačí? 

Máte pravdu, svět se vyvíjí a s ním se musíme učit i my, takže jsem na začátku svého povýšení do vedoucí pozice pravidelně absolvoval velké množství školení. Musel jsem se naučit nové pracovní postupy, zvládnout programy, které už vedoucí obchodního domu denně používá a zároveň jsem byl vděčný za školení leadershipu. Čekala mě těžká úloha, kdy jsem měl vést své vlastní kolegy.

 

 

Asi bude zbytečná má další otázka - co jste v té době považoval za nejtěžší úkol?

 Máte pravdu, byla to samotná pozice a situace, kdy se z kolegů stávají podřízení. Kdy už s nimi nemůžete zajít o přestávce jen tak poklábosit a postěžovat si na šéfa. Tím šéfem jste totiž vy (smích). Ale musím přiznat, že mi právě mí kolegové nejvíc pomohli. Podrželi mě a dodnes máme spolu nadstandardní vztahy.

 

Je potřeba je motivovat k lepším výsledkům, nebo stačí vaše přátelství?

Oba prvky jsou důležité. Jelikož jsem sportovec, tak rád soutěžím a vymýšlím různé soutěže i pro ně. I dospělí si rádi hrají! Ale pozor, já se taky rád zapojím. Výsledkem takové jedné hry bylo získání ocenění Řeznicko-uzenářské prodejny roku 2021.

 

Doporučil byste společnost Kaufland čerstvým absolventům?

Jednoznačně! Kde jinde by našli tak moderního a stabilního zaměstnavatele a kde jinde by dostali šanci kariérně růst? A je jedno jestli s vysokou školou nebo bez ní. U nás platí staré známé “s poctivou prací nejdál dojdeš”…a třeba i na pozici manažera.

 

Máte ještě nějaké kariérní cíle?
Rád bych se dostal na pozici regionálního vedoucího. Ale to se musím ještě trochu učit… :)

 

 

 

Jiří Suchánek (33)

Pochází z Litoměřic narodil se v historickém městě Terezín. Ve svém volném čase se rád věnuje sportu či výšlapům po horách. Je tatínkem 5leté holčičky, které se kromě své kariéry věnuje nejvíce. Práce ho baví a naplňuje – v Kauflandu se málokdy dostane do stereotypu a doufá, že se v rámci společnosti bude stále posouvat dál – tvrdí o sobě, že je workoholik. 

 

 

Články ze stejné kategorie