Home Credit: Díky Erasmu jsem si uvědomil, že chci v životě něčeho dosáhnout | Absolvent.cz

Home Credit: Díky Erasmu jsem si uvědomil, že chci v životě něčeho dosáhnout

Home Credit, jedna z mála ryze českých společností bez zahraničního vlastníka, úspěšně působí na zahraničních trzích. Talentovaným studentům pátých ročníků vysoké školy nabízí v rámci programu HC NET roční stáž pod vedením odborných mentorů na brněnské i pražské centrále a poté 2-3letou praxi v jedné ze zemí skupiny Home Credit v zahraničí.

Filipe, do programu HC NET jsi nastoupil jako jeden z prvních uchazečů. Jak ses o něm dozvěděl a co ti na něm přišlo nejvíc atraktivní?

U nás na škole byl takový mainstream jít prostřednictvím programu Erasmus studovat do zahraničí. Tato zkušenost mě natolik pozitivně ovlivnila, že jsem chtěl jít po škole do zahraničí znovu. Hledal jsem možnosti na internetu a objevil program HC NET.

Vzpomeneš si ještě, jak probíhalo výběrové řízení? Jaké jsi měl z něho pocity?

Poslal jsem životopis a následně mě pozvali k výběrovému řízení. Nejprve jsme psali dovednostní test, kde si ověřili naše analytické myšlení a jazykové dovednosti. Poté následovalo assessment centrum. V minulosti jsem jich už několik absolvoval, ale tohle bylo určitě nejpříjemnější. Na vše jsem se připravil celkem důkladně, i když si myslím, že nejdůležitější vlastností, která potom o úspěšnosti kandidáta rozhodne, je jeho přirozenost. Dá se říct, že v jednom z nejsložitějších období pro studenta, jsi musel rozdělit svůj čas mezi přípravu na státnice a práci. 

Jak jsi to zvládal a co tě motivovalo?

Byl to masakr, ale v práci mi vycházeli maximálně vstříc. Když se na to zpětně podívám, tak to stálo za to. Myslím si, že velké příležitosti nepřicházejí tak často, abych si je mohl dovolit ignorovat. Pracoval jsem na sobě a to mě bavilo. Velkou měrou tomu připěl i můj studijní pobyt v Portugalsku, kde jsem poznal spoustu inspirativních lidí. Do té doby jsem byl celkem líný. Po roční stáži v českém Home Creditu ti společnost nabídla práci na Filipínách.

Jak ses zvládl aklimatizovat?

Životopisy účastníků programu HC NET se rozesílají do zemí skupiny Home Credit. Ten můj se dostal právě na Filipíny, kde v tu chvíli zrovna hledali posilu do týmu finančních analytiků. Vše pak mělo rychlý spád a už jsem seděl v letadle. Firma vše zařídila, od letenek až po ubytování. První měsíc jsem bydlel v hotelu asi 5 minut chůze od mé kanceláře, kde už na mě mimochodem čekali a já jsem se pomalu dostával do pracovního procesu. Ve svých 25 letech ses dokázal vypracovat až na manažerskou pozici.

Jaké bylo vyjet po škole za prací s minimem zkušeností?

Na Filipíny jsem přijel hodně namotivovaný, ale na místě jsem prozřel. Bylo náročné pracovat v mezinárodním týmu, kde má každý jiné pracovní návyky. Možná i díky tomu jsem se vypracoval. Svou pílí jsem si získal důvěru nadřízeného, který mě vytáhl na současnou pozici. 

Kolik máš v týmu lidí a jak se ti s nimi pracuje?

Celkem je nás šest. Ze začátku to bylo náročné, než jsem zjistil, jak s každým individuálně jednat. Určitě na ně nefunguje vyvíjet nátlak nebo stres, který může být ve spolupráci překážkou. Mně se například osvědčil vzájemný respekt, pochvala nebo motivace na dobrý výsledek. Svým lidem vždy vysvětluji, proč je potřeba něco udělat a jaké to bude mít na výsledek pozitivní dopady.

Jak předcházíš tomu, že někdo nevykoná práci v termínu?

Celkem jednoduše, každý týden míváme pravidelné meetingy, kde si řekneme, na čem děláme, v jakém to je stavu a kdy to má být hotové. Dáváme si zpětnou vazbu a vzájemně radíme, co zlepšit. Někdy to je opravdu příjemné povídání i na několik hodin. Důležité je zaměstnat motivované lidi. Mé kolegy práce baví, všichni jsou velmi angažovaní, což se potom odráží pozitivně i na výsledcích Home Credit Phillipines.

Co na práci v Home Creditu nejvíce oceňuješ?

Že tady mohu spolupracovat se špičkovými odborníky. Že jsem jako čerstvý absolvent vysoké školy dostal možnost pracovat v zahraničí a to není běžné. Pokud je člověk aktivní a konstruktivní, dostane ve společnosti Home Credit šanci se dál rozvíjet. Toho si cením úplně nejvíc.

Filip Šebej pochází z Prešova, vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně, absolvoval studijní pobyt Erasmus v Portugalsku a nyní řídí tým finančních analytiků na Filipínách, kde se mimo jiné rád potápí, medituje, nebo cestuje s batohem na zádech.

Články ze stejné kategorie