ČSOB: Korporátní bankéř musí mít zdravé sebevědomí i jistou dávku pokory | Absolvent.cz

ČSOB: Korporátní bankéř musí mít zdravé sebevědomí i jistou dávku pokory

Pražská centrála ČSOB je takový vlastní ekosystém. Pracuje tu neuvěřitelných 3000 zaměstnanců a kromě kavárny a jídelny mají v budově k dispozici taky vlastní poštu. „Postupně to tu koncipují tak, abychom už ani nemuseli chodit domů,“ říká nám Šimon s humorem před samotným rozhovorem. Jaký je život uvnitř bankovního městečka?

„Program trainee umožní účastníkům vplout do byznysových vod nenásilnou a přirozenou cestou.“

Na úvod nám řekněte, jak jste se dozvěděl o pracovní nabídce ČSOB.

V roce 2014 jsem končil vysokou školu a začal hledat zaměstnání. Nabídku práce v ČSOB jsem zahlédl na internetovém pracovním portále, kde hledali absolventy na pozici trainee.

Byl o pozici velký zájem?

Později jsme se dozvěděli, že se hlásilo zhruba 400 lidí. Z toho vybrali 11 nebo 12 uchazečů. Byli jsme rozprostřeni po celé republice, 2 lidi šli do Prahy a zbytek do poboček.

Povězte nám více o trainee programu, kterým jste si prošel. Jak dlouho trvá a co všechno obnáší?

Je koncipovaný na 6 měsíců a rozdělen na 2 části. V prvních třech měsících jsme byli všichni přítomni na centrále, kde probíhala školení. Bylo to takové prodloužení vysoké školy – parta mladých lidí se střetávala v Praze a večer se chodilo za zábavou. Držíme to doteď.

Pozvolně jsme začali nastupovat na vybrané útvary a pracovali se seniorními pracovníky, kteří si nás k sobě vybrali. Čím dál více jsme se přitom pohybovali na pobočkách. Jak ubíhal program, tak se ubíralo školení a více jsme se zabývali praktickou částí.

Letos se program bude znovu otevírat. Je skvělý v tom, že nastoupíte do banky a rovnou jste ve skupině lidí, kde jsou všichni na stejné startovací čáře. Máte se proto vždy na koho obrátit. Umožní vplout do byznysových vod nenásilnou a přirozenou cestou.

Máte nějaké zvláštní benefity?

Speciálním benefitem pro bankéře je zdarma přístup do prémiového bankovnictví.

Co vás nejvíce baví na práci korporátního bankéře?

Vztah s klientem. Každý z nich je jiný, každá firma se zabývá jinou činností. Tím se mění i jejich potřeby. Člověk se pořád dozvídá něco nového. Protistrana je protřelá byznysem, zkušená. My zas máme expertízu v bankovních věcech, takže se hezky doplňujeme.

Bankéř má navíc poměrně velkou svobodu, takže si se svým časem nakládá, jak uzná za vhodné. Mám rád tu volnost a rád se obklopuji zkušenými lidmi. Musí se s ním ale naučit nakládat efektivně, aby měl dostatek času na klienty, školení, komunikaci s kolegy nebo systémem.

Kolik máte vy osobně na starosti klientů?

Je to zhruba 20 firem. Seniorní kolegové mají portfolio obsáhlejší. Mění se to s tím, jak rostete.

Jak funguje proces starosti o klienta? Počínaje jeho oslovením až po uzavření nějakého dealu.

V korporátním segmentu nikoho nenavoláváte, jak je tomu třeba u retailu. Dostanete základní portfolio firem a postupně získáváte další. Klient má většinou nějaký problém nebo plán, jako například změnu nastavení financování.

Je to o důvěře a dlouhodobém budování vztahu mezi ním a pracovníkem. Jako korporátní bankéř mám mnoho možností, jak pečovat o klienta, a také mu mohu nabídnout exkluzivní servis a poradentství.

Řekněte nám, jakým způsobem jste placený. Máte fix?

Korporátní bankéř funguje s ročním plánem – řekněme, že máte portfolio, které vydělává 50 milionů ročně a meziročně máte vyrůst o 5 %. Mám fix, který rozhodně není zanedbatelný. Když splníte nastavený plán, dostanete odpovídající odměnu.

Absolventy zajímá kariérní progres. Kam se můžete ze své současné pozice kariérně posunout?

Na pozici bankéře funguje systém odstupňování. Začínáte jako bankéř junior, pokračujete jako bankéř 1, 2, 3 a pak se stáváte seniorem. Nad vámi je už jenom ředitel pobočky. Standardně to ale u nás funguje tak, že se z bankéřů generují ředitelé poboček nebo vedoucí pracovníci na jiných útvarech.

Nabízí ČSOB možnost zahraniční stáže?

Ano. Vzhledem k tomu, že naší matkou je Belgie, fungujeme napříč Evropou. Máme ale pobočky i v New Yorku nebo Hong Kongu.

Jako příklad mohu uvést kolegu, který se mnou nastupoval na trainee pozici a na konci roku se vrátil z tříměsíční stáže v Belgii.

Jaké musí mít korporátní bankéř dovednosti, aby byl ve své práci úspěšný?

Musí mít zdravé sebevědomí i jistou dávku pokory. Taky komunikativní schopnosti a samozřejmě i znalosti z oboru, které se ale získávají postupně.

Šimon Chovítek

Vystudoval obor Ekonomická analýza na NF VŠE v Praze. Během studia spravedlivě dělil svůj čas mezi kamarády a školu. To málo, co zbylo, věnoval získávání drobných pracovních zkušeností. Jeho pracovní náplň se tak pohybovala od manuální práce, přes provoz vlastního e-shopu až po asistentskou pozici ve společnosti zaměřené na sportovní marketing. Má obdiv ke všem lidem, kteří se pustili do vlastního podnikání, a proto si na pozici korporátního bankéře užívá kontakt s profesionály napříč nejrůznějšími obory. Volný čas se snaží věnovat cestování a sportu.

Články ze stejné kategorie