Co je dress code a k čemu je dobrý? | Absolvent.cz

Co je dress code a k čemu je dobrý?

Stále častěji slyšíme či čteme o tzv. dress code: dress code v práci, dress code v nějaké skupině, dress code na akci. Umíte-li anglicky, asi víte, že dress jsou šaty a code je kód. Šatový kód? Nějaká šifra? Třeba jako Da Vinci Code? Co to tedy je?

Dress code je anglické označení pravidel oblékání, zejména pro formální příležitosti (pojem je ale užíván i v širším významu pro jakoukoliv příležitost či akci). V češtině takto jednoznačný a jednoduchý pojem neexistuje, často se proto přebírá právě toto anglické označení.

V nejširším smyslu označuje dress code pravidla oblékání ve společnosti. Tato pravidla se samozřejmě liší mezi zeměmi, ale také mezi městy, městem a vesnicí, různými sociálními skupinami. Proměňují se také v čase. Z hlediska pracovního prostředí lze vnímat dva významy dress code: firemní dress code a dress code pro určité příležitosti (konference, plesy, pracovní obědy apod.).

Firemní dress code

Některé organizace či firmy vyžadují, aby jejich zaměstnanci chodili oblečeni určitým způsobem. V některých případech, například v nemocnicích, jsou to uniformy, které jsou jasně dané pro všechny zaměstnance. Jiné firmy nevyžadují uniformu, ale mohou vyžadovat dodržování určitých pravidel. Tato pravidla mohou mít psanou i nepsanou formu, mohou být také velmi striktní či mít pouze charakter doporučení. Nejjednodušší pravidlo může být formulováno například následovně: „Zaměstnanec je povinen chodit do práce čistě oblečený, upravený adekvátně příležitosti.“ Často se ale můžete setkat s detailnějšími pokyny, například:

  • zákaz džínových kalhot (např. pro recepční)
  • směrnice týkající se make-upu (nejčastěji omezení, ženám se ale může stát, že po nich zaměstnavatel bude vyžadovat make-up i přesto, že ho normálně nenosí)
  • minimální délka sukně
  • zákaz sportovní obuvi
  • určitý účes (krátké vlasy u mužů, zákaz dredů)
  • zakrytí případných tetování
  • zákaz viditelného piercingu

Dress code pro konkrétní příležitost

Dress code se samozřejmě liší také podle toho, jaký máme program: je asi poměrně logické, že si nepůjdu zahrát fotbal ve stejném oblečení, v jakém vyrazím na návštěvu ministra. Pravidla etikety nám mohou v některých případech pomoci – poradí například, jaká barva obleku se hodí na dopoledne a jaká na večer. Je ale mnoho příležitostí, u kterých budeme tápat – právě za tímto účelem se na pozvánky na společenské akce často uvádí, jaký dress code je očekáván. Názvy jednotlivých kategorií se mohou lišit v různých zemích – v případě pochybností je tedy dobré se poradit s kolegou či s internetem.

V evropských zemích a Severní Americe můžete očekávat zejména tyto typy dress code:

  • formální oblečení (formal wear), hodí se pro večerní akce, plesy a formální večeře
  • poloformální (semi-formal), hodí se pro ranní i večerní formálnější akce
  • neformální
  • business casual je typ formálnějšího oblečení ve firmách (s „bílým límečkem“)
  • smart casual je mírně formální oblečení, u mužů může zahrnovat například sako, košili, džíny a společenské boty
  • casual je synonymem pro neformální oblečení

K čemu je dress code dobrý?

Jako každý typ pravidel, i dress code může působit jako omezující. Mnohdy takový skutečně je – zejména na vyšších pozicích či ve státní správě. Některé instituce či firmy mohou mít pravidla velmi přísná, zejména pro zaměstnance, kteří jsou nejvíc na očích – pro recepční, jednatele, tiskové mluvčí apod.

Na druhou stranu je dress code také určitou pomocí. Zejména jste-li ve firmě nebo v určitém prostředí noví. Dress code (psaný či ústně sdělený) vám může pomoci se zorientovat v tom, co si máte vzít první den na sebe, abyste nebyli přehnaně neformální ani příliš formální. Díky dress codu třeba nebudete muset vyzvídat u kolegů nebo je skrytě pozorovat, abyste zjistili, co se v daném místě sluší a patří. Může vám ušetřit bezradné prohrabování skříně či zmatené pobíhání po obchodech. Jisté totiž je, že téměř v každém pracovním prostředí je nějaké oblečení očekáváno – a pro vás můžete být vlastně úlevou, když je takové očekávání formalizováno. Můžete si tak usnadnit nejeden trapný okamžik, kdy dorazíte v obleku mezi nové kolegy v džínech a mikinách s kapucí (anebo naopak). A podobně je to samozřejmě s událostmi typu konference, ples, pracovní oběd, slavnostní otevření nové pobočky atd.

Znát dress code firmy se vám vyplatí znát už před pracovním pohovorem. Na ten máte samozřejmě přijít slušně oblečení, ale i tady můžete přestřelit (oběma směry) a rázem si zničit tak důležitý první dojem. Dress code firmy pro vás také může být jedním z vodítek, zda pro danou firmu vůbec chcete pracovat – pokud nosíte dredy a nesnášíte kravaty, bude asi lepší hledat prostředí, kde se kravaty nevyžadují a dredy nikomu nevadí. Naopak, pokud se rádi oblékáte ve stylu business casual, asi se raději vyhnete firmě, kde se zaměstnanci nejčastěji oblékají do otrhaných džín a na „kravaťáky“ se dívají skrz prsty. Dress code je zkrátka součást kultury každé firmy či instituce a je dobré si vybrat takové prostředí, které vám bude vyhovovat i v tomto ohledu. 

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.