ČEZ: Absolventi našeho programu mají všude dveře otevřené | Absolvent.cz

ČEZ: Absolventi našeho programu mají všude dveře otevřené

Absolventský program ČEZ Potentials má poměrně dlouholetou tradici. Po celou dobu si přitom klade ambiciózní cíl: najít mladé talenty, především ty technické, a rozvíjet jejich nadání. Viktor Chaloupka je absolventem programu a v rozhovoru se s námi podělil o své zkušenosti. Jak mu ČEZ Potentials pomohl nastartovat jeho dnes velmi úspěšnou kariéru?

„NA ENERGETICE MĚ NEJVÍCE BAVÍ JEJÍ PESTROST.“

Vzpomenete si na svou první zkušenost se Skupinou ČEZ?

Na internetu jsem zahlédl inzerát na absolventský program „ČEZ Potentials“. Protože jsem studoval technickou univerzitu a dělal jsem ryze technickou profesi, velice mě zaujal. Chtěl jsem se tehdy z ryze technické profese posunout na technicko-manažerskou pozici, do projektového řízení a podobně. Cítil jsem, že tento program mi to může umožnit a v budoucnu se má očekávání naplnila.

Na jakou pozici jste tehdy nastoupil?

V rámci programu jsem nastoupil na pozici specialisty centrálního inženýringu v Jaderné elektrárně Temelín. Znamenalo to pro mě i to, že jsem se musel přestěhovat z Prahy do Českých Budějovic.

Můžete nám říct něco o absolventském programu ČEZ Potentials?

Program se otevírá každý rok. Poprvé se ho absolventi mohli zúčastnit před 13 lety. Jeho součástí je kromě vykonávání dané pracovní pozice školení, koučování, stáže nebo taky rotace absolventa v rámci celého ČEZu. Nejedná se o klasický model trainee programu. Uchazeči dostanou plnohodnotnou práci a mají svého mentora. Program není jenom pro techniky, ale hledáme taky třeba právníky nebo ekonomy. Trvá jeden rok a uvolňuje se pro něj 5-6 pozic, které se každoročně mění. Počet uchazečů se různí rok od roku, ale převis poptávky zůstává výrazný. Minulý rok jich bylo asi 120, ale už se nám přihlásilo i 300 lidí. Selekce uchazečů do programu je velmi náročná. Výběrové řízení má čtyři kola. Po výběru životopisů probíhá diagnostika a potom jsou uchazeči pozváni do assessment centra. Následuje pohovor s manažery. Až poté dojde k závěrečnému výběru.

Jaký je poměr mezi lidmi, kteří po absolventském programu zůstanou a těmi, co „utečou“ do jiné firmy?

Dalo by se říct, že 4 z 5 lidí zůstanou po skončení absolventského programu pracovat v ČEZu.

Proč je podle vás tento program zajímavý jako start kariéry pro čerstvého absolventa?

V porovnání s člověkem, který nastoupil do ČEZu mimo program ČEZ Potencials, jsou absolventi programu ve velké výhodě. Mají všude otevřené dveře, pravidelně se setkávají s TOP anagementem. V Jaderné elektrárně Temelín měli například možnost podívat se během odstávky na primární okruh. Přístup k nim je více privilegovaný.

Jak pokračovala vaše kariéra ve skupině ČEZ po absolvování programu?

V Temelíně jsem působil jeden rok. Přestěhoval jsem se zpátky do Prahy, kde zrovna startoval velký projekt výstavby a obnovy klasických elektráren, na kterém jsem v rámci ČEZu spolupracoval. Zhruba po roce jsem přestoupil do dceřiné společnosti Škoda Praha Invest, která realizovala výstavbu. Poté jsem působil na elektrárně v Ledvicích. Pak jsem dostal nabídku, kterou nešlo odmítnout. Začal jsem ve Škodě Praha Invest pracovat jako technický ředitel. Na této pozici jsem strávil zhruba pět let.

Potom jsem si od ČEZu potřeboval odpočinout, tak jsem na rok odešel. Během té doby jsem byl na volné noze. Ale po tom roce jsem se zase rád vrátil. (smích)

„DĚLÁME VĚCI, KTERÉ MAJÍ SMYSL“

Na jaké pozici pracujete v současné době? A co vše jste si ve Skupině ČEZ doposud vyzkoušel?

Začínal jsem na jaderné energetice, poté jsem se věnoval klasické energetice a teď už třetím rokem dělám obnovitelné zdroje. Nyní pracuji jako manažer útvaru Technická podpora OZE. Prakticky to znamená, že se podílíme na akvizičních projektech obnovitelných zdrojů v zahraničí.

Už mnoho let jste věrný energetice. Čím je dle vašeho názoru tento obor zajímavý pro současné absolventy?

Je to mix dvou faktorů. Energetika je pro mě zajímavý a smysluplný obor, který má širokou škálu oblastí, a právě její pestrost mě na ní baví. Dále pak čistě z pragmatického hlediska je to perspektivní obor, ve kterém můžete dostat dobré zaměstnání.

Skupina ČEZ vyvolává u mladých lidí různé asociace. Jak firmu vnímáte vy?

Samozřejmě pozitivně. Je to můj život, strávil jsem tu spoustu let. Děláme věci, které mívají smysl. Věřím, že i okolí vnímá ČEZ pozitivně, ačkoliv se o něm někdy říká, že je kontroverzní. Do svého týmu jsem před dvěma lety přijal absolventa v rámci programu ČEZ Potentials, šikovného a chytrého inženýra a jsem moc rád, že i po skončení programu zůstal u mě v týmu. Hodně se od něj učím. A právě skrze něj cítím, že pokud člověk přemýšlí v širších souvislostech, tak ČEZ nemůže vnímat špatně.

VIKTOR CHALOUPKA

vystudoval Strojní fakultu na ČVUT. Pracovní kariéru začal jako projektant v Energoprojektu Praha. Od roku 2006 pracuje ve Skupině ČEZ. Zkušenosti získal na jaderné elektrárně, dále se podílel na výstavbě klasických elektráren a nyní vede technický tým obnovitelných zdrojů. Viktor má rád cyklistiku, slunce a stará auta.

Články ze stejné kategorie