50 MOUDER, KTERÁ SI MUSÍ PŘEČÍST KAŽDÝ STUDENT | Absolvent.cz

50 MOUDER, KTERÁ SI MUSÍ PŘEČÍST KAŽDÝ STUDENT

Studentský život s sebou přináší řadu výzev. Jestli na trnité cestě za vysněným titulem někdy tápete a ptáte se sami sebe, co můžete dělat lépe, následující řádky jsou přesně pro vás. A věřte, že vás pořádně chytí za srdce. Vyvedou vás ze slepých uliček a navrátí na tu správnou cestu.

Už jste slyšeli o člověku jménem Daniel Wang? Jde o autora knižního bestselleru The Happy Student: 5 Steps to Academic Fulfillment and Success (Šťastný student: 5 kroků k akademickému naplnění a úspěchu).

Jeho rady se staly natolik populární, že je dnes označován za experta v oblasti vzdělávání. Na svém blogu zveřejnil článek, ve kterém radí, jak dosáhnout naplňujícího studentského života. Nečekejte však prázdné motivační fráze, čerpá ze svých vlastních zkušeností. Má do toho přece jen co mluvit, protože sám studoval celých 16 let.

A my vám přinášíme exkluzivní překlad jeho oblíbeného článku.

Inspirujte se od experta. Protože inspirace není nikdy dost

1.Neberte rodiče jako samozřejmost. Mohou vás trápit. A taky můžete cítit, že vám nerozumí. Ale bezpodmínečně vás milují, takže si jich važte tak často, jak jenom můžete.

2.Když dostanete špatnou známku, není to konec světa. Za pár let si ani nebudete pamatovat většinu svých známek. Když nějakou dostanete, poučte se z chyb a lépe se připravte na příští zkoušku.

3.Používejte internet více jako nástroj pro vzdělávání než pro zábavu. Můžete se na něm bavit celé hodiny, ale také z vás může udělat mnohem vzdělanějšího člověka.

4.Stres je běžnou součástí života, avšak nikdy by se neměl stát způsobem, jakým žijete. To znamená, že je normální cítit se sem tam pod tlakem. Ovšem pokud se cítíte stresovaní a unavení téměř každý den, pak musíte přehodnotit svůj život, abyste zjistili, co začít dělat jinak.

5.Naučte se zodpovědně zacházet s penězi. Jako student jich asi moc nemáte. To je dobře, protože se díky tomu můžete naučit, jak je s rozumem utrácet, šetřit i investovat. Naučte se to, dokud jste ještě mladí!

6.Udělejte ze spánku svou prioritu. Spěte každý den 8 hodin a budete šťastnější a lepší studenti.

7.Požádejte o pomoc, když ji potřebujete. Říct si o pomoc není žádná ostuda. Ptejte se na rady svých učitelů a rodičů. I když to tak nemusí vždy vypadat, rádi vám pomohou.

8.Dělejte si poznámky. Váš mozek není dokonalé úložné zařízení. Když si budete zapisovat důležité informace a termíny, budete více organizovaní. A méně vystresovaní.

9.Pokud potřebujete motivaci ke studiu, jděte do knihovny. Když jste obklopeni lidmi, kteří studují, inspiruje vás to. Nepodceňujte vliv okolního prostředí na vaši motivaci.

10.Naučte se přijímat výzvy, spíše než se jim vyhýbat. Rozhodněte se, že výzvy uvidíte jako zábavné příležitosti k učení. I když nějakou výzvu nedokážete překonat, díky snaze vždy vyrostete.

11.Neobviňujte ostatní. Čím dříve přestanete obviňovat ostatní, tím dříve se naučíte převzít plnou odpovědnost za svůj život.

12.Přihlaste se na každý předmět. Když bude nějaký z nich nudný, berte to jako příležitost zlepšit svou schopnost soustředění. Pokud jde o téma, které už máte naučené, je to zase šance k přezkoumání informací.

13.Buďte vděční. Vděční studenti jsou šťastní studenti. Bez ohledu na to, v jaké situaci se zrovna nacházíte, vždy je něco, za co byste měli děkovat: škola, přátelé, rodina, zdraví, jídlo, příroda, technologie…

14.Nedělejte zkratky. Je lákavé krátit si cestu k úspěchu, ale zkuste těmto nutkáním odolávat. Čím více zkratek učiníte, tím méně se naučíte.

15.Buďte k sobě laskaví. Říkáte si někdy, že jste líní, oškliví, hloupí nebo nezodpovědní? A řekli byste to svému nejlepšímu kamarádovi? Staňte se svým nejlepším přítelem. Výzkumy prokázaly, že soucit k sobě samému je klíčovou součástí úspěchu.

16.Travte více času přemýšlením o jiných než o sobě. Jestli budete většinu času přemýšlet sami o sobě, stanete se nešťastnými studenty. Bez ohledu na to, kolik dobrého se ve vašem životě děje, budete v pokušení pokládat si negativistické otázky typu „Proč nemůžu být tak oblíbený jako on?“ nebo „Proč jsou moji rodiče tak přísní?“. Místo toho se zaměřte na pomoc ostatním a stanete se šťastnějším studentem.

17.Říkejte „ne“ bez pocitu viny. Vedení efektivního studentského života je hlavně o tom, jaké jsou vaše priority a hodnoty. Pokud existují aktivity nebo příležitosti, které s nimi nejsou v souladu, sebevědomě je odmítněte.

18.Nespoléhejte se na ostatní se záležitostmi, za které nesete odpovědnost vy sami. Nenechávejte ostatní, aby za vás řešili to, co byste měli zvládnout svépomocí.

19.Cvičte. Pravidelně. Cvičení je dobré pro vaše tělo i pro váš mozek. A nenalhávejte si, že na cvičení nemáte čas. Pravidelný pohyb z vás udělá zdravější a výkonnější studenty.

20.Nezkoušejte si věci zapamatovat – změňte postoj a namísto toho sami sobě znemožněte, abyste na ně zapomněli. Jednou z nejdůležitější vlastností dobrého studenta je spolehlivost. Používejte deník, nástěnku či počítačové aplikace, abyste nezapomínali na důležité povinnosti. Ať už je to odeslání domácího úkolu, přinesení učebnice do školy nebo cokoliv jiného.

21.Ptejte se během celého dne sami sebe, co je důležité právě teď. Často jednáme impulzivně a následná rozhodnutí nemusí být vždy v souladu s našimi dlouhodobými zájmy. Předejdete tomu díky otázce „Co je důležité právě teď?“. Odpověď bude obvykle jasná.

22.Hledejte dobro v každé situaci. Jednou jsem třeba četl o ženě, která byla hodně vyčerpaná, protože pracovala 14 hodin v kuse v jedné restauraci. „Jsem unavená, ale je skvělé, že jsem vynaložila tolik energie na něco smysluplného,“ řekla. S takovým přístupem v životě vždy zvítězíte.

23.Slavte úspěchy ostatních. Studentský život se může jevit jako závod či soutěž, ale není to tak. Přejte úspěch i ostatním studentům a nebuďte ukřivděni prohrou.

24.Nemusíte pokaždé všechno vyřešit. Život je neustálý proces učení a zrání – naučte se si ten proces užívat!

25.Stýkejte se s lidmi, kteří mají stejné nebo podobné hodnoty a cíle jako vy. Všichni jsme ovlivnění lidmi, kterými se obklopujeme. Proto se obklopujte těmi, kteří vás budou inspirovat, abyste se stali lepšími studenty i lidmi.

26.Žádné životní zkušenosti nejsou zbytečné. Život se děje pro vás, ne vám. Když začnete věřit, že se život děje pro vaše dobro, uvidíte všechny výzvy i problémy v pozitivním světle.

27.Neočekávejte, že se stanete vzdělanými pouhým docházením do učebny. Škola je klíčovou součástí vašeho vzdělávání, ale je to jen jedna část. Proč? Protože existuje mnoho dovedností, kterým se nenaučíte pouze formálním vzděláním. Například přesvědčování, vyjednávání nebo adaptivní myšlení. Mějte aktivní přístup k učení tohoto typu dovedností prostřednictvím čtení odborných knih, sledování naučných videí, on-line kurzů a samozřejmě také čerpejte z vlastních životních zkušeností.

28.Říkejte často „děkuji“ a „omlouvám se“. Ale neříkejte tato slova jenom proto, abyste je řekli. Když je budete mínit vážně, vybudujete si pevnější vztahy s přáteli i rodinou.

29.Nedělejte si starosti s tím, jak moc jste nebo nejste oblíbení. Popularita je přeceňovaná. Odpovědnost, laskavost, odvaha a štědrost ovšem nejsou – proto se zaměřte raději na ně.

30.Buďte zvědaví. Většinu svého života jsem se učil jenom ty informace, které se testovaly na zkoušce. Ale později, když jsem se stal zvědavým studentem, který se chtěl učit o všem, jsem si školu začal více užívat. A stejně tak jsem si začal více užívat i života, protože jsem si najednou uvědomoval, kolik je kolem nás krásy.

31.Každá volba, kterou učiníte, formuje váš charakter. Proto se rozhodujte moudře. Jako studenti uděláte každý den stovky drobných i významnějších rozhodnutí: co jíst, jak utratit své peníze, s kým se dát do řeči, jaké oblečení nosit a tak dále. Neberte tato rozhodnutí na lehkou váhu.

32.90 % úspěchu tvoří činy, ke kterým se většina nemá. Většina studentů není ochotna vypracovat další úkol, zkontrolovat esej ještě jednou nebo smazat rušivé aplikace v mobilu. Buďte studenty, kteří jsou na rozdíl od většiny ochotní tyto věci dělat. Pokud si osvojíte takový přístup, máte úspěch téměř zaručený.

33.Nikdy nejste příliš mladí na to, abyste nemohli mít vliv. Jako student jsem o sobě uvažoval jako o „dítěti“, které nemůže nic ovlivnit. Jen se ale podívejte na všechny ty teenagery, kteří do světa obrovsky přispívají. Nezáleží na tom, kolik vám je. Vězte, že i vy můžete něco změnit.

34.Předpokládejte u ostatních jenom to nejlepší. Hodně neshod vzniká tím, že u jiných lidí očekáváme to nejhorší. Předpokládáme, že jsou sobečtí a bezohlední. Ale zřídkakdy je to pravda. Když u ostatních budeme naopak předpokládat to nejlepší, lépe porozumíme jejich perspektivě. To vám zase umožní rychlejší řešení konfliktů.

35.Investujte do vztahů, na kterých vám nejvíce záleží. Vztahy se musí budovat a to vyžaduje čas. Klidně si vytvořte seznam lidí, kteří jsou pro vás v životě ti nejdůležitější. A vyvíjejte úmyslné usilí ke zlepšování vašeho vztahu.

36.Tráva není na druhé straně zelenější, tráva je zelenější tam, kde ji zaléváte (to je moje zkrácená verze citátu od Roberta Fulghuma). Zahoďte myšlenkové pochody typu „Kdybych šel do jiné školy…“, „Kdybych se narodil v jiném městě…“, „Kdybych vypadal lépe…“. Zalévejte svou zahrádku pozitivním přístupem a přijetím opatření namísto stěžování.

37.Všechno, co stojí za to, vyžaduje čas a úsilí. Jestli chcete jít v životě nějakou smysluplnou cestou, na jejímž konci je odměna, neexistují žádné zkratky.

38.Skládejte druhým upřímné komplimenty. A dělejte to tak často, jak jenom můžete. Ideálně každý den. Je to jednoduchý způsob, jak ocenit druhé a učinit jejich den trochu jasnějším.

39.Odpusťte ostatním i sobě. Když to uděláte, nebudete naplnění zlostí a rozhořčením. A váš život se stane klidnějším a radostnějším.

40.Abyste byli úspěšní, musíte se naučit, jak se vypořádat s negativními emocemi. Když se cítíte frustrovaní, naštvaní, zklamaní nebo smutní, budete s větší pravděpodobností dělat špatná rozhodnutí. Nemůžete se vyhnout všem negativním pocitům, ale můžete se naučit řídit je tak, aby vás nevykolejily.

41.Naučte se mít dobrý projev na veřejnosti. Neříkám, že by se každý měl stát profesionálním řečníkem. Avšak v průběhu svého života budete mít mnoho příležitostí mluvit na veřejnosti. Takže je lepší začít dříve než později (nebo nikdy).

42.Na postoji záleží více než na inteligenci nebo talentu. Inteligence a talent sice hrají roli ve vašem (ne)úspěchu při studiích i v životě. Ale na postoji záleží mnohem více.

43.Buďte přítomní. Když jsem byl student, trávil jsem příliš mnoho času přemýšlením o svých minulých chybách a obavách z budoucnosti. Žijte tady a teď, oceňte drobné radosti a soustřeďte se na 100 %, abyste viděli krásu toho, co se zrovna učíte. Ať jste kdekoliv, buďte tam doopravdy.

44.Prokažte rodičům úctu a uznání. Může to pro vás být těžké, obzvlášť jestli si myslíte, že vaši rodiče jsou neúnosní. I přesto vám radím, abyste to udělali. Za prvé, je to správná věc. Za druhé, když rodiče nezískají úctu a uznání od svých dětí, mají tendenci být ještě neúnosnější. Takže je to v nejlepším zájmu všech.

45.Vnímejte strach jako signál k postupu, nikoliv k ústupu. Mezi běžné obavy patří strach ze selhání či odmítnutí. Díky strachu však můžeme překonat sami sebe, proto ho berte jako příležitost k osobnímu růstu.

46.Nedívejte se na televizi. Studie ukazují, že přílišné sledování TV je spojené s depresí. Vysedávání před televizí vám sice neublíží, ale když se rozhodnete přestat jí věnovat pozornost, získáte více času na smysluplné a produktivní aktivity.

47.Dávejte v učebně pozor. Nebudete pak muset věnovat tolik času domácí přípravě. Máte potíže s udržením pozornosti? Tak na to jděte postupně. Nastavte si časovač nejprve na 10 minut, jako připomínku, že po tuto dobu musíte zůstat pozorní. Po uplynutí si můžete nechat rozptylovací minutku nebo dvě, než začnete další 10 minutovou „focus session“. A každý den zvyšte dobu soustředění o jednu minutu.

48.Když se potýkáte s nějakým problémem, zeptejte se sami sebe „Co můžu udělat právě teď, abych situaci zlepšil?“ Když se soustředíte pouze na jednu věc, kterou můžete udělat, nebudete se cítit přehlcení. A když se soustředíte na to, co můžete udělat v tuto danou chvíli, budete více motivováni k okamžitému jednání. No, a když se zaměříte na to, co vykonat pro zlepšení situace, budete téměř jistě schopni vymyslet alespoň jednu produktivní akci. Zeptejte se na tuto mocnou otázku, kdykoli budete čelit problému, a stanete se efektivnějšími studenty i osobami.

49.Vypadat úspěšně a být úspěšný jsou dvě rozdílné věci. Vypadat úspěšně je o prestiži, popularitě, stavu a úspěších. Být úspěšný je o účelu, vztazích, charakteru a přínosu. Ujistěte se, jestli pracujete na tom, abyste byli úspěšní – ne jen tak vypadali.

50.Zaměřte se na pokrok, ne na dokonalost. Neexistuje nic jako dokonalý student. Pokud usilujete o dosažení dokonalosti, budete zklamaní a můžete ztratit motivaci. Když se však zaměříte na progres, zjistíte, že zlepšování je odměnou samo o sobě.

Máte od nás zlatého bludišťáka za to, že jste tento výživný článek dočetli až do konce.

Jestli znáte další studenty, kteří potřebují vydatné sousto inspirace, nenechávejte si ho jen pro sebe a rozhodně jim tento článek také zašlete!

A když už jste dostatečně inspirovaní do začátku nového semestru, nezapomeňte si ještě přečíst 8 tipů, jak se po prázdninách hladce vrátit ke studiu.

Zdroj: Blog Daniela Wonga (upraveno), www.pixabay.com

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.