ZAŽEŇTE JARNÍ ÚNAVU ANEB ČÍM SI DOBÍT BATERKY | Absolvent.cz

ZAŽEŇTE JARNÍ ÚNAVU ANEB ČÍM SI DOBÍT BATERKY

Nedostatek denního světla, vitamínů a málo pohybu na čerstvém vzduchu se po dlouhé zimě podepíše na většině z nás. Cítíme se unavení, bez nálady i energie. Někteří prožívají každoroční jarní splín s obrovskou vyčerpaností. Co můžete udělat proto, abyste se cítili lépe? Co vás nabije pozitivní energií?

DOBIJTE BATERKY V PŘÍRODĚ

Dny se prodlužují, otepluje se. Sluneční paprsky lákají k procházkám nebo práci na zahrádce. Kdykoliv můžete, vyrazte ven. Pohyb na čerstvém vzduchu dokáže zázraky. Pohybem rozproudíte krev, sluneční záření dodá vitamin D.

Nejradši byste zalezli pod deku? To můžete, ale až večer. Překonejte nechuť a běžte do přírody. Kochejte se prvními rozkvetlými sněženkami, zaposlouchejte se do cvrlikání ptáků, poslouchejte zurčení vody v potoce.

UDĚLEJTE SI RADOST

Odměňte se maličkostí. Kupte si něco nového na sebe. Dopřejte si masáž, zajděte si na dobrotu do cukrárny, stavte se na lahodnou kávu do cukrárny. Jděte na kosmetiku. Cokoliv, u čeho se odreagujete. 

ZVYŠTE PŘÍSUN VITAMÍNŮ

Zvyšte ve stravě podíl ovoce a zeleniny. Pokud nejste zastánce dovážených surovin, vypěstujte si na okenním parapetu pažitku nebo řeřichu. Nakličte fazole mungo či jiné luštěniny. Kromě vitamínu C dodáte tělu vitamíny skupiny B, betakaroten, železo a další potřebné minerály.

DEJTE SI DO TĚLA

Ve zdravém těle, zdravý duch. To platí doslova. Bez zdravého pohybu se nebudete cítit nikdy dobře. Nemusíte zdolávat skály ani denně trpět v posilovně, když vás to neláká. Najděte si pohyb, který souzní s vaší povahou. Někdo si nedovede představit život bez jógy, druhý potřebuje k životu běhání, jiný dlouhé procházky. Důležité je jen to, aby vás zvolená aktivita bavila.

ZMĚŇTE PROSTŘEDÍ

Někdy si člověk nejlépe odpočine, když změní prostředí. Vyjeďte si na prodloužený víkend nebo na několikadenní dovolenou.

BUĎTE MEZI LIDMI

Zanedbáváte své kamarády i rodinu? Nemáte na ně čas? Přestaňte se vymlouvat a jděte na návštěvu, domluvte si společnou akci. Čas strávený s lidmi, které máme rádi, dokáže zázraky. Važte si chvil, kterých s nimi můžete být. Nikdy nevíte, kolik společného času vám zbývá.

SAMI VÍTE, CO VÁM UDĚLÁ DOBŘE

Cítíte se slabí? Šetřete svou energii pouze na to nejdůležitější. To méně podstatné odložte na později, až budete silnější.

Potřebujete rozproudit krev po dlouhém zimním spánku? Vezměte si k srdci naše rady a buďte aktivní.

Především se soustřeďte sami na sebe. Vypusťte z hlavy, co si kdo o vás myslí a začněte poslouchat své tělo. To vám nejlépe napoví, co zrovna potřebuje.

PODĚLTE SE O TRÁPENÍ

Zkoušíte všechno možné a cítíte se stále pod psa? Je dobré svěřit se se svými problémy, probrat to s někým nezaujatým. Nemusíte všechno zvládat sami. Někdy pomůže pokec s kamarádem, jindy doporučení psychologa či psychiatra. Nestyďte se za to, že se necítíte ve své kůži a nechte si pomoci.

Život není od toho, abyste se cítili mizerně. Žijeme proto, abychom si užívali každého dne. Užívejte si jara, léta, podzimu i zimy. Každé roční období má své kouzlo.

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?