KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO | Absolvent.cz

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli? Nebo vám vedoucí snížil osobní ohodnocení, protože neodvádíte kvalitní práci? Tak v tomhle případě se o šikaně ze strany šéfa nedá mluvit.

O bossingu se dá mluvit v případě, že ten, kdo je v práci nad vámi, zneužívá svého postavení k zastrašování, manipulacím, shazování.

Jak šikana vypadá? Nadřízený se chová ke svým podřízeným neadekvátně.

JSI NULA

Ať uděláte, co uděláte, vždycky to bude špatně. Strategie jsou dvě, buď vám šéf bude dávat naprosto podřadné úkoly, protože bude tvrdit, že na nic jiného se nezmůžete. Nebo budete dostávat příkazy, u kterých je už dopředu jasné, že jsou nesplnitelné. Dostanete nereálný termín nebo takovou práci, u které je jasné, že vám chybí k jejímu zdárnému dokončení schopnosti či kompetence.

KAŽDÝ DEN NA PRANÝŘI

Kritika v práci není neobvyklá. Na rozdíl o konstruktivního hodnocení vaší práce dochází u bossingu k bezdůvodnému očerňování vaší osobnosti. Šéf o vás může šířit mezi kolegy pomluvy, které vás u ostatních mají zostudit a ponížit. Neobvyklé není veřejné ponižování před vašimi spolupracovníky.

Možná si říkáte, že něco takového zažíváte v práci taky. Pokud se bouřka přežene jen občas a jinak se dá se šéfem mluvit, většinou to podřízení ustojí. Pokud však dochází k soustavnému zašlapávání sebevědomí, jde už o zdraví.

NA ZÁCHOD JEN V 10:00H

Z vyprávění znám i případ, kdy šéfová určovala svým podřízeným, kdy smějí na toaletu. Rozhodovala o tom, kdo s kým si bude tykat, s kým vykat. Měla kontrolu nad tím, s kým se podřízení stýkají v soukromí. Možná si teď říkáte, že vám by se něco podobného nemohlo stát. Ale u obětí šikany je to podobné jako u domácího násilí, pohybují se v bludném kruhu, ze kterého nevidí cestu ven. Lidé se mohou cítit v pasti. Neumějí se bránit, výpověď však dávat nechtějí. Zvláště v odlehlejších krajích s vysokou nezaměstnaností, kdy je problém najít si nové místo.

PODLOMENÉ ZDRAVÍ

U obětí agresora vzrůstá neklid a stres, objevují se poruchy spánku, nezřídka se přidávají deprese. Člověk, který několik měsíců čelí nátlakům a šikaně se jednoho dne sesype a skončí u psychiatra. Člověk se cítí zahnán do kouta, neschopný jakékoliv obrany. Pokud zmobilizuje svoje poslední síly k tomu, aby situaci řešil na vyšších místech a jeho volání o pomoc není vyslyšeno, často přechází do naprosté apatie.

EXISTUJE ŘEŠENÍ?

Spousta lidí vyřeší šikanu tím, že raději podají výpověď. Tento postup doporučují i někteří psychologové. Čím déle totiž budete šikanu trpět, tím máte nižší pravděpodobnost, že se z ní dostanete. Ten, kdo v sobě najde sílu a postaví se za sebe, má dvě možnosti. Bossing nahlásí na místně příslušném inspektorátu práce, který je povinen podnět prošetřit. Další možností je obrátit se na soud. 

V každém případě je dobré mít v ruce nějaké důkazy. Ať už je to e-mailová korespondence, výpovědi kolegů, soupis nevhodného chování, sepsání urážek.

Články ze stejné kategorie

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?

JAK NEPODLEHNOUT TLAKU OKOLÍ

Slovo tlak. První, co nás pod tímto pojmem napadne je tlak krevní. Může být vysoký, nízký nebo v normě. Ať tak či onak, při jakékoliv odchylce od normálu nám při správném užívání pomohou léky.