VYZKOUŠEJTE SI O PRÁZDNINÁCH DOBROVOLNICKOU PRÁCI | Absolvent.cz

VYZKOUŠEJTE SI O PRÁZDNINÁCH DOBROVOLNICKOU PRÁCI

Prázdniny jsou ideálním obdobím pro dobrovolnickou práci. Jako studenti většinou nemáte v létě žádné povinnosti. Můžete se sbalit a na pár dní či týdnů odjet tam, kde je to potřeba. Máte čas dělat užitečné věci, na které vám během školního roku nezbývá prostor. Proč se stát dobrovolníkem? Poznáte nové lidi, získáte cenné zkušenosti, a především pomůžete tam, kde je to potřeba.

DOBROVOLNICTVÍ NENÍ JEN O PRÁCI

Ač to tak nevypadá, být dobrovolníkem má spoustu výhod. Kromě toho, že vás nebude stát nic cesta za prací, budete mít zadarmo stravu a bydlení. Největší devizou však je, že uvedením dobrovolnické práce do životopisu rapidně zvýšíte svůj kredit. V hromadě nezáživných životopisů ten váš určitě nezapadne.

BEZ SPRÁVNÉ VNITŘNÍ MOTIVACE TO NEPŮJDE

Hezky vypadající životopis však není správná motivace pro dobrovolnickou práci. Dobrovolníci pracují bez nároku na odměnu, protože chtějí pomoci druhým nebo chtějí změnit či alespoň vylepšit svět kolem sebe. Hnacím motorem nejsou peníze, ale morální důvody.

Asi nejznámější dobrovolnickou organizací jsou u nás Sbory dobrovolných hasičů nebo Český červený kříž. Poslední dobou jsou také velmi rozšířené nejrůznější spolky na ochranu přírody.

DOBROVOLNÍK PRACUJE SRDCEM

Jak si vybrat do čeho a kam nasměřovat svou energii a chuť do práce? Záleží pouze na vás a na vašem srdci. Jděte tam, kam vás to táhne. Ekolog se bude cítit skvěle, když bude pracovat na projektech, které prospějí přírodě a její ochraně. Komunikativní člověk se sociálním cítěním odvede kus poctivé práce při práci s nemocnými lidmi. Člověk, který potřebuje ke svému životu dobrodružství a rád čelí výzvám, bude hledat uplatnění na zahraničních misích, které jsou zaměřeny na pomoc tamním obyvatelům. Dobrovolníci odjíždějí pracovat do zemí postižených válečnými konflikty. Budují novou infrastrukturu, lékaři ošetřují zraněné a nemocné. Jiní pomáhají při likvidaci škod po živelných pohromách. Další učí negramotné obyvatelstvo praktickým dovednostem, které jim zlepší kvalitu života.

KDE A KDO OCENÍ VAŠI POMOC?

Člověk, který chce být prospěšný má mnoho možností, jak se zapojit a pomáhat. Nemusí jezdit do rozvojových zemí nebo válečných zón. Nepotřebuje k tomu organizaci, která ho zaštítí.

Většinou se stačí podívat kolem sebe. Třeba máte vedle v domě souseda, který už nestačí udržovat zahradu a nemá nikoho, kdo by s nejnutnějšími pracemi pomohl. Nebo babička od vedle, kterou nikdo nenavštěvuje. Možná úplně stačí, že budete ke staré paní chodit na návštěvu a věnujete jí svůj čas a zájem. Nemusíte dělat velké, riskantní a náročné úkoly, abyste byli prospěšní. Dobrý skutek vykonáte i tak, že nabídnete svou nezištnou pomoc lidem, které potkáváte ve svém okolí

Zdroj: Pixabay

Články ze stejné kategorie