Ve výtahu či pod mostem, i tam si lidé zařídili kanceláře | Absolvent.cz

Ve výtahu či pod mostem, i tam si lidé zařídili kanceláře

Kanceláře jsou stále ještě pro mnoho zaměstnanců nejobvyklejším pracovním místem. Na to, jak vypadají ty dnešní, by ale asi pracovníci z dvacátých let minulého století koukali dost překvapeně. Jsou v nich posilovny, místnosti na spaní nebo barevné domečky místo zasedaček. Ale kancelář najdete třeba i pod mostem nebo v parku. Jaké jsou moderní trendy pracovního prostředí?

První „trendy” kancelář byla ve výtahu

Vznik úplně prvních kanceláří souvisí se vznikem prvních profesí, které pracovaly s papíry. Kupci, obchodníci či účetní potřebovali oddělený prostor na skladování účetních knih nebo jiných dokumentů. První moderní velké kanceláře, dnes bychom je nazvali prababičkami open space, vznikaly už na přelomu 19. a 20. století. Jejich vznik souvisel s vědecko-technickou revolucí. Za úplně první open space je považována účtárna v automobilce Ford, která vznikla někdy kolem roku 1900. Zakladatel pásové výroby prostě převedl tento způsob práce i do kanceláře.

V České republice byl známým průkopníkem nových technologií a přístupů k práci Tomáš Baťa. Nejen, že převzal od Forda vzor open space, ale byl i originálním inovátorem. Baťova netradiční „výtahová” kancelář, která sloužila pro porady s vedoucími na různých patrech a přijímání významných návštěv firmy, je dnes už legendou.

Legenda mezi kancelářemi. Zdroj

Nudu a šeď kanceláří 70. a 80. let 20. století začíná v devadesátých letech narušovat nový přístup k pracovnímu prostředí. A hlavně rozvoj kreativity designerů kanceláří po roce 2000. Změna pohledu na uspořádání, vzhled, a dokonce funkčnost kanceláří, souvisí se změnou přístupu zaměstnavatelů k zaměstnancům. Je brán daleko větší ohled na to, aby se zaměstnanec cítil v práci dobře a mohl střídat odpočinek s výkonem.  

Hrát si s autodráhou nebo se vyspat, i tak můžete strávit pracovní den

V dnešních kancelářích se setkáte s opravdu netradičními a nečekanými pracovními prostory. Velmi neobvyklý design, vytvořený za účelem kreativního rozčlenění prostoru, mají třeba kanceláře švédské společnosti Fabricville v Gothenburgu inspirované švédskými tradičními chaloupkami.

Místo kanceláře, barevná chaloupka. Zdroj

Uspořádání a vzhled jiných kanceláří má zase podporovat kreativitu či výkonnost zaměstnanců. Kancelář s autodráhou, která byla představena na výstavě v Pittsburghu v Pensylvánii, má podporovat soutěživost zaměstnanců.

Další kreativní kancelář, od návrháře Eldinga Oscarsona ze Stockholmu, je rozdělena zdmi poskládanými ze samých časopisů a má rozvíjet tvořivost svých obyvatel.

Zdroj Zdroj
Soutěživost s autodráhou a tvořivost za zdmi z časopisů. I tak můžou vypadat kanceláře. 

Ve snaze vyjít vstříc zaměstnancům, hledají zaměstnavatelé, jak prostorově podpořit jejich aktivní i pasivní odpočinek. V kancelářích tak najdete posilovny, horolezecké stěny či místnosti, kde si můžete zdřímnout.

V Taros Nova si uprostřed práce i zalezete. V Kentico Software můžete v pracovní době spát.
Zdroj

Co třeba nepracovat vůbec v kanceláři?

Uzavřené prostory mohou být v mnoha případech hodně omezující, jak pro pohodu při práci, tak pro rozvoj kreativity. Jsou firmy, které své zaměstnance přesouvají jinam, třeba do parku. Čerstvý vzduch a okolní přírodu si užívali zaměstnanci v parku v St. James Park v Londýně v rámci kampaně, která měla za cíl lidem doporučit, aby více využívali veřejné zeleně.

Můžete pracovat kdekoliv, třeba i v parku. Zdroj

Pracovat však můžete i na jiných místech veřejného prostoru. Španělský návrhář Fernando Abellanas si postavil svoji kancelář ve Valencii pod mostem. Tento pracovní prostor, visící přímo nad rušnou ulicí, je pro něj paradoxně únikem od rušného města. 

Pod mostem nemusíte hned bydlet, stačí tam jen pracovat. Zdroj

Kavárna v kanceláři, nebo kancelář v kavárně?

Velmi netradiční pojetí kancelářských prostor, a zároveň zajímavý benefit pro své zaměstnance, nabízejí firmy, které zřizují ve svých firemních prostorách kavárny. Kavárna je pro zaměstnance místem relaxace, interních neformálních setkání či schůzek s klienty. Kavárny přímo v budově firmy najdete například v Raiffeisen stavební spořitelně či sídle firmy Alza.cz.

Na schůzku do kavárny nemusíte vystrčit paty z firmy. Zdroj

Budoucnost pracovního místa je ale možná úplně jinde. S rozvojem moderních technologií se mění způsob práce a mnoho zaměstnanců už nemusí sedět na jednom místě celý den. Můžou pracovat v podstatě odkudkoli, z domova, z jiného města nebo třeba z druhého konce světa. Mnoho zaměstnanců i freelacerů volí pro svoji práci či pracovní schůzky prostředí mezi lidmi, v restauracích nebo veřejných kavárnách. Dokonce už existují veřejné kavárny, které přímo na tyto zákazníky specializují. Příkladem může být pražská síť bister s názvem Home Office.

Home Office v kavárně. Zdroj

Když se ucházíte o práci, sledujte pracovní prostředí, ve kterém zaměstnanci pracují. Nejen, že zjistíte, jaké benefity můžete získat, ale především poznáte, jak si váží svých zaměstnanců. Hledejte takové firmy, které pro své zaměstnance připravily inspirativní prostředí s možnostmi relaxace.

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.