Vánoční večírky nemusí být nuda a šeď | Absolvent.cz

Vánoční večírky nemusí být nuda a šeď

S blížícím se příchodem Vánoc a nového roku bývá ve firmách frmol. Zaměstnanci dotahují do konce naplánované úkoly. Maká se na inventurách i účetních závěrkách, sestavuje se nový rozpočet. Lidé bilancují.

Odměny za celoroční práci

Aby to nebylo jen o práci, spousta firem předvánoční čas využije také k poděkování zaměstnancům za celoroční práci. Zvyklosti jsou různé. Nejjednodušší je lidem přidat k platu peněžní prémii. Více přemýšlení zabere, když se šéfové rozhodnout zaměstnance odměnit nějakým darem či dárkem. Může to být něco malého na památku i hodnotná poukázka na zahraniční dovolenou. Záleží jen na firmě, jakou formu zvolí.

Trapné vánoční večírky?

Spousta firem pořádá vánoční večírky. Někdo to bere jako možnost zadarmo se napít a najíst, někdo se jde dobře pobavit. Někdo skloubí všechny výhody do jednoho a užije si večírek se vším všudy. Mezi námi jsou i tací, kteří společné akce už z principu odmítají a společné akce jim nic neříkají. „Vidět, jak se lidi opíjejí? Jak jsou trapní? Trávit s lidmi z práce svůj volný čas? Ani náhodou. Nepotřebuji podlézat šéfovi.”

Vánoční večírek jako stmelovač kolektivu

Nebudeme si nic nalhávat. Na večírcích většinou teče alkohol proudem. Primárně jde ale o zábavu a společně strávený čas v uvolněné atmosféře. Ke kolegovi, se kterým jste se nasmáli a pobavili, budete v rámci práce ochotnější. Vyhovíte mu spíše než ubrblanému kolegovi, který se s nikým nebaví. Jako všude i tady platí, všeho s mírou. Bavit se tak, abych si na druhý den nic nepamatoval, se v případě firemních večírků nemusí vyplatit. Když si v podnapilém stavu budete hrát na hrdinu a půjdete si z očí do očí vyříkat šéfovi, co vás už dlouho štve, taky to nebude to pravé ořechové.

Jak může vypadat vánoční večírek?

Třeba takto jak ho popisuje Katka: „Měli jsme večírek v Moravském krasu. Na privátní prohlídku jeskyně se společným přípitkem nikdy nezapomenu. Bylo to skvělé.”

Nebo taky úplně jinak, bez velkých příprav jako na něj vzpomíná Denisa: „U nás máme v plánu celkem dlouhý program - navštívit vánoční trhy, zajít na společnou večeři a koncert.“

Někdo se jen domluví s kolegy a zajdou si společně na pivo. Některé firmy si pronajmou sál, objednají společné jídlo a pití a pak už nechají na lidech, ať se baví. Jinde si dají záležet a každý rok vymyslí nějaký tematicky zaměřený večírek. Zaměstnanci tak dostanou full servis v podobě jídla, pití i organizované zábavy.

Sandra: „Dělala jsem sama večírek pro 80 lidí na téma „filmoví hrdinové“. Byl to mazec. Sehnala jsem filmové plakáty, které se všude v prostoru večírku vyvěsily, domluvila jsem fotobudku. Všichni dostali za úkol přijít v kostýmech. Někteří sice prohlašovali, že se prostě převlíkat nebudou, ale nakonec jich bylo pomálu. Dokonce i hosté, kteří tam byli pozvaní, přišli docela v promyšlených kostýmech. Na to, že to byl první rok v kostýmech, se ten večírek povedl.”

Santa Claus už dorazil i na firemní večírky

Inspirovat se můžete i tím, jak probíhá večírek u Michaely: „U nás se nejvyšší šéf převlékne za Santa Clause. To proto, že máme mezinárodní tým. Každý účastník přinese jeden dárek. Z klobouku si vylosuje číslo, které určuje pořadí, ve kterém si dárek vybírá. Otevřený dárek může další v pořadí ukrást. Pravidlem je, že jeden může být ukradený maximálně dvakrát.   Někdy bývá u dárků pořádná mela. Každý se chce samozřejmě vyfotit se Santou. Bývají to velmi vydařené večírky.“

Někdy může mít večírek nádech tajemna. Nevíte, kde bude. Netušíte,  co vás čeká. Znáte jen čas a místo srazu, jako Tereza: „Čeká nás tajný Santa Claus. Program je záhadný. Víme jen, že máme přijít v šest do práce. Pak půjdeme někam pryč. Instrukce zní: oblečte se tak, aby vám bylo dobře vevnitř i venku.“

Vánoční večírek ve znamení rocku

Nejpodařenější večírek podle Markéty? „Já byla letos pozvaná na nejlepší vánoční večírek, co jsem kdy zažila. Firma šla na pohodu, udělala si ho jako koncert AC/DC. Pozvali si kapelu a už to jelo! Naprostá paráda! Vypadalo to jako na rockovém koncertě. Firemní večírek to nepřipomínalo. Lidé byli uvolnění, natěšení, nic neřešili a bavili se. Kluci balili holky, holky kluky, pilo se pivo, kofola a venku se kouřilo. Možná i jinde v budově, ale u toho jsem nebyla.“

Letos už to nejspíš nestihnete, ale pokud hledáte inspiraci na vánoční večírek pro příští rok, je z čeho vybírat. Lidé, kteří se chtějí bavit, dokážou vymyslet vždy něco originálního.

Články ze stejné kategorie

Potraviny vhodné při studiu

Aby mohlo tělo, včetně našeho mozku správně a naplno fungovat musíme mu dát dostatek kvalitního paliva. Když do benziňáku natankujete naftu, moc daleko s ním nedojedete.