Toyota talent – aneb jak vybudovat s průměrnými zaměstnanci nejúspěšnější automobilku na světě | Absolvent.cz

Toyota talent – aneb jak vybudovat s průměrnými zaměstnanci nejúspěšnější automobilku na světě

Říká se, že na vrcholu automobilového průmyslu je Toyota, pak dlouho nic, a až pak jsou ostatní automobilky. Tento tradovaný názor nicméně potvrzují srovnávací studie. Tajemství úspěchu Toyoty není v zázračných technických vynálezech, ale v propracovaném systému rozvoje talentu svých zaměstnanců. Proč byste v takové firmě měli chtít pracovat i vy?

Od tkalcovského stavu k nejprodávanějšímu autu na světě

U zrodu firmy Toyota v roce 1894 byl pan Sakiči Toyoda. Její hlavní činností byla výroba tkalcovských stavů. Při svých cestách po Evropě a Americe však zjistil, že světem hýbou automobily. Proto se rozhodl založit divizi pro výrobu aut. Této části svého podniku se pak postupně začal věnovat čím dál víc, až se z něj stala, místo na stroje na tkaní, továrna na automobily. Jeho syn Kiičiro následně vybudoval světovou automobilku.

Otec a syn zakladatelé. Zdroj obrázku

28. srpna 1937 byla založena společnost Toyota Motor Company. Zdroj obrázku

Jak zaseješ, tak sklidíš

„Chceš-li rok blahobytu, pěstuj obilí. Chceš-li deset let blahobytu, pěstuj stromy. Chceš-li sto let blahobytu, pěstuj lidský talent.” Čínská moudrost

Systém, na kterém Toyota staví svůj úspěch, opravdu funguje. Dokazují to její každoroční výsledky na trhu s automobily.

Za rok 2017 získala Toyota podle studie J. D. Power IQS 2017 nejvyšší platinové ocenění za kvalitu výroby, tedy první místo. Ale také stříbro a bronz v asijsko-pacifickém regionu. 

Nejmenší poruchovost, tedy nejkvalitnější technologie, to je Toyota. Zdroj informací

Nejen technologická kvalita, ale i oblíbenost mezi uživateli je to, co Toyotu staví na trůn mezi automobily. Toyota se pravidelně umisťuje na předních příčkách žebříčku nejprodávanějších aut na světě.

Světově nejprodávanějším autem roku 2017 je Toyota Corolla. Zdroj obrázku

Dobré vztahy přinášejí dobré výsledky

Výrobní systém Toyoty se stal nedostižným příkladem celého automobilového průmyslu. A to díky důrazu na neustálé zlepšování, oddanost zaměstnanců a nejvyšší kvalitu.

Původní systém nazývaný „just-in-time production,” staví na postupech vytvořených zakladatelem koncernu Toyota, Sakiči Tojodou, jeho synem Kiičiró Tojodou a hlavním inženýrem automobilky Taiiči Óno.

Jedno z hesel, které můžete do dnes v Toyotě zaslechnout, zní: „Nebudujeme auta, budujeme lidi.” Každý program nového výrobku, každý prototyp, každý jakostní nedostatek, jsou pro Toyotu příležitostí pro rozvíjení lidí. Každý vedoucí ve firmě funguje automaticky i jako učitel. Výchova mimořádných lidí je pro Toyotu prioritou číslo jedna.

Výrobní systém Toyoty je založen na principech štíhlé výroby. Plýtvání v celém procesu výroby je vždy nežádoucí, a mohou mu zabránit pouze kvalitní a kreativní lidé.

Základní hodnotou Toyoty je touha po neustálém zdokonalování a hluboký respekt k zaměstnancům.

Výstupem tohoto systému je kultura jakosti, která je založena na kvalitní práci, nízkých nákladech a včasném dokončení.

„Nejsme těmi, kdo pouze vyrábí automobily. S japonským myšlením a zručností musíme stvořit automobilový průmysl,” řekl Kiičiro Toyoda, zakladatel Toyoty.

Technologicky nejkvalitnější auto světa nestaví svůj úspěch na strojích, ale na lidech. A vyplácí se mu to.

Hledejte si práci ve firmách, které se starají o své zaměstnance. Jenom taková firma může být opravdu úspěšná. 

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.