Studium MBA: Stojí statisíce, ale univerzitní diplom nedostanete. V čem se liší od vysokých škol? | Absolvent.cz

Studium MBA: Stojí statisíce, ale univerzitní diplom nedostanete. V čem se liší od vysokých škol?

Setkáváte se s inzeráty lákající na studium MBA a nevíte, co přesně to obnáší? MBA je formou studia, které je primárně zaměřeno na problematiku řízení podniku. Studovat školu nemůže každý. Musí splnit některá kritéria. Zajímá vás, která to jsou?

Co je ke studiu MBA potřeba?

V čem se liší od vysokých škol? V MBA programech se nebiflujete teorii, ale učíte se řešit praktické dovednosti, naučíte se přemýšlet v souvislostech. Nové vědomosti hned aplikujete v praxi. Na školu se nedostane každý. Nestačí složit přijímačky. Musíte mít nejméně bakalářský titul a prokazatelnou manažerskou praxi. A taky dost peněz.

Studium není zadarmo

Školné si platíte sami, nebo ho  za vás může uhradit zaměstnavatel . Počítejte s tím, že to není levná záležitost. Za akademický rok zaplatíte v průměru přibližně mezi 100 000 až 200 000 Kč..

Z práce do školy, ze školy do práce

Studium je uzpůsobené potřebám lidí z praxe. Proto je u nás nejrozšířenější formou kombinované studium při zaměstnání, které bývá zpravidla dvouleté. Náročnější na čas je denní studium, které je většinou jednoleté.

Nad kvalitou výuky nikdo nebdí

Po úspěšném dokončení studia získáte neakademický profesní titul psaný za jméno. MBA je anglická zkratka názvu Master of Business Administration. Ve světě je to forma vysokoškolského vzdělání, u nás patří do kategorie celoživotního kariérního vzdělávání. Co to znamená? Že tento typ vzdělání není nijak regulován zákonem. Nejsou jasné dané podmínky pro získání titulu, jako je to v případě vysokých škol. Zjednodušeně to znamená, že takový titul vám může vydat kde kdo.

Titul MBA bez studia nezískáte

I když si to někteří myslí. Často se totiž toto slovní spojení vyskytuje ve vyhledávačích. Stále jsou lidé, kteří předpokládají, že za peníze se dá koupit cokoliv. Ale vědomosti? Chlubit se pochybně získaným titulem bude jen hlupák. 

Kde se studium MBA vzalo?

Studium pochází z USA, kde počátkem 20. století industrializovaná společnost hledala vědecký přístup k řízení podniků. Předchůdce MBA byl poprvé udělen v roce 1900 absolventům Dartmouth College. V roce 1908 pak byl zahájen první cyklus MBA na Harvardu.  V Česku se studium MBA poprvé objevilo v 90. letech minulého století. Dnes máte na výběr z téměř šedesáti škol, které tento druh vzdělání poskytují. Studovat můžete na ryze českých soukromých školách, ale i těch prestižních, zahraničních, které fungují na našem území. Výuka probíhá nejčastěji v češtině nebo v kombinaci s angličtinou. Jsou ale školy, které komunikují pouze v angličtině. Ať tak či tak, bez angličtiny se na tomto studiu neobejdete.

Podle čeho školu vybírat?

Rozhodující je kvalita výuky, zkušených lektor a studijního zázemí, úroveň nabídky studijních programů. Nejde jen o titul, jde o školu. To, že máte titul MBA je jedna věc. Druhá věc je, na jaké škole jste ho získali. Ne titul, ale věhlas školy a kvalitní lektorský tým jsou zárukou kvalitního vzdělání. Přestože nad kvalitou českých škol nikdo nebdí, Česká asociace MBA škol poskytuje svým členským školám vlastní akreditaci.

Každopádně se před podáním přihlášky podívejte i na školy, které sdružuje tato asociace a na článek, ve kterém popisujeme, na co si dát pozor při výběru školy MBA.

 

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.