PROČ SE VYPLATÍ CHODIT DO KNIHOVNY | Absolvent.cz

PROČ SE VYPLATÍ CHODIT DO KNIHOVNY

Potřebujete ke studiu stále další a další odborné knihy nebo ověřit pravdivost informací? Nevíte si rady s tím, jak získat přehled publikací nebo článků k tématu? Stačí zajít do knihovny, kde vám odborně vyškolené knihovnice či knihovníci poradí. Jaké jsou další služby, které knihovny nabízejí?

Za malý roční poplatek získáte přístup k tisícům knih

Ušetříte. Co si budeme povídat. Ceny knih, a především odborných publikací, rostou rok od roku. Kdybyste si měli koupit všechny ve škole doporučené knihy, nejspíš byste si museli vzít půjčku. Navíc v dnešní době nejste odkázání jen na půjčování knih, ale knihovny poskytují i audioknihy, filmy nebo hudební nahrávky.

Pošlou vám knihy i z jiných knihoven

Nemají ve vaší knihovně knihu, kterou nutně potřebujete? Žádný problém. Díky meziknihovní výpůjční službě vám knihu seženou v jiné knihovně a do té vaší ji doručí. Rázem tak máte přístup ke knihám v celé republice. 

Možná budete mít štěstí a knihu, kterou chcete, objevíte v digitální knihovně. Ta je velmi cenným zdrojem pro studenty, protože obsahuje mimo jiné, i fotokopie děl zahrnutých do povinné četby.

Získáte přehled odborných publikací a článků

V žádném knihkupectví vám neposkytnou ucelený přehled literatury k tématu. V knihovně je knihovní fond zpracován a odborně katalogizován. Knihy se dají najít nejen podle autorů, ale podle předmětových hesel. Hledáte všechny knihy o středověké architektuře? Stačí prohledat předmětový katalog a vybírat knihy, které pro vás budou nejpřínosnější. Většina knihoven má dnes už svoje on-line katalogy nebo zveřejňují své dílčí databáze v souborném digitálním katalogu ČR, ve kterých vyhledáváte, co vás zajímá, z pohodlí domova.  

Soupis nebo fakta?

Nemáte čas na zdlouhavé hledání nebo nemůžete najít, co potřebujete? Požádejte pracovníky knihovny o vyhotovení rešerše na dané téma. Podle toho, co potřebujete, vám rešeršisté vypracují:

  • Bibliografickou rešerši - přehledný soupis bibliografických záznamů relevantních knih, článků i webových odkazů k požadovanému tématu 
  • Faktografickou rešerši – bibliografické záznamy jsou navíc s anotací a dalšími důležitými informacemi o knihách

Odkud knihovníci čerpají? Primárně z katalogů vlastní knihovny, prověří tematické výstřižky, Českou národní bibliografii, souborný katalog ČR, katalogy odborných českých a zahraničních knihoven i českou databázi ANL, která obsahuje záznamy o článcích v českých novinách, časopisech a sbornících.

Rezervací ušetříte spoustu času

Vybrali jste si sami knihu, kterou si chcete přečíst nebo jste si vytipovali nejdůležitější knihy z rešerše? Knihy si můžete dopředu v knihovně rezervovat. Ve smluveném termínu si je vyzvednete a doma v klidu prostudujete. Vyhnete se tak tomu, že vám knihu vyfoukne před nosem někdo jiný.

Pestrý výběr deníků i dalších periodik

Jen těžko narazíte na jiných místech na rozsáhlou sbírku denního tisku, společenských i odborných časopisů.  V knihovně si je můžete zběžně prolistovat, důkladně přečíst od začátku až do konce, případně si nejdůležitější informace v textu okopírovat.

Všudypřítomné ticho

Mám kamarádku, budoucí lékařku, která se pravidelně každou sobotu vydává přes půlku Prahy do oblíbené knihovny, aby tam nerušeně mohla studovat. Pochvaluje si, že se v čítárně naučí mnohem více, než kdyby zůstala doma. Nikdo na ni nemluví, nikdo po ní nic nechce, může se několik hodin v kuse ponořit do odborných knížek.

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.