PRO HILTI JE ROZVOJ A VEDENÍ LIDÍ VÁŠEŇ | Absolvent.cz

PRO HILTI JE ROZVOJ A VEDENÍ LIDÍ VÁŠEŇ

Hilti je rodinná firma, která má 30 tisíc zaměstnanců ve 120 zemích.

MGR. ING. KRYŠTOF ŠŤASTNÝ, MIM Vystudoval Podnikohospodářskou fakultu VŠE a University of St. Gallen – CEMS International Management (MIM, 2016). Během studia byl na praxi v DHL IT Services, kde pracoval jako projektový koordinátor pro IT Projekty. Jako úspěšný kandidát dvouletého Outperformer Trainee Programu dnes působí v mezinárodním projektu Hilti Schaan. Ve svém volném čase nejraději cestuje, čte beletrii a učí se cizí jazyky.

Jak ses, Kryštofe, dozvěděl o programu pro absolventy ve firmě Hilti? Při studiích na VŠE jsem se zúčastnil programu CEMS. Jedním z partnerů tohoto programu je firma Hilti. Už během školy partneři programu se studenty pracují a připravují pro ně různé semináře či workshopy. Tak jsem poznal firmu Hilti, a zaujala mě. Později mě z Hilti pozvali na výběrové řízení. To nejdřív probíhalo s personalistou, ale pak přímo s generálním ředitelem. Byla skvělá zkušenost zjistit, že i na nejvyšších místech jsou normální lidé. Po pohovorech jsem letěl do Moskvy, abych se tam zúčastnil dvoudenního assessment centra.

Na jakém zajímavém proj​ektu teď pracuješ? Teď pracuji přímo na globální centrále Hilti v Lichtenštejnsku na oddělení kvality. Snažíme se zlepšovat interní procesy od výroby až po logistiku. I když se někdy může zdát, že se snažíme vybrousit téměř dokonale vybroušený diamant, každé malé zlepšení může mít významné důsledky pro celou firmu a přinést velké úspory.

Protože spolupracuji s kolegy nejen v Evropě, ale například i v USA, Rusku nebo Číně, virtuální spolupráce je občas velká výzva – už jen naplánovat konferenční hovor na rozumný čas je téměř neřešitelný oříšek. Přidejme k tomu odlišné kulturní normy a jazykovou vybavenost členů týmu a o zábavu je postaráno.

Čím je pro tebe program v Hilti unikátní? Hlavně v tom, že se od nás od začátku očekávají výsledky a že se budeme rychleji profesně rozvíjet. Výběrové řízení do programu bylo složité. Pro mě to znamená, že firma se opravdu snaží vybrat ty správné lidi, a pak si jich váží. Řekl bych, že výjimečné je také to, že v rámci programu máme mentora. Mým mentorem je přímo generální ředitel Hilti Česká republika, Jan Radil. Potkáváme se osobně nebo na Skypu přibližně jednou za měsíc. Můžu se s ním radit o čemkoli. Od toho, jak skloubit osobní život s pracovním, až po to, kde se vidím za pět až deset let, a jak se tam dostat. Mám k němu respekt, ale také naprostou důvěru. Samozřejmě spolu neřešíme maličkosti, ale se složitějšími rozhodnutími mi poradí. 

Co tě čeká do budoucna? Po ukončení programu nastoupím na pozici produktového manažera v Manchesteru. Jak Anglie, tak severské země jsou pro mě srdcovou záležitostí, mají krásnou přírodu. Zatím jsem je navštěvoval jen soukromě, ale rád je poznám i z jiné perspektivy. Na VŠ jsem měl i několik semestrů švédštiny, třeba dostanu příležitost oprášit i ji.

-----------

MGR. JAKUB ŠTĚPÁNEK Získal titul bakalář a později inženýr na Vysokém učení technickém v Brně na Fakultě stavební, obor Konstrukce a dopravní stavby. Absolvoval v roce 2016. Od roku 2015 do roku 2018 pracoval jako projektant ve firmě IM-Projekt, inženýrské a mostní konstrukce s.r.o. V současné době jako úspěšný kandidát ELDP Trainee Programu působí na pozici account manažera v Brně. Ve volném čase běhá po horách, plave a cvičí jógu a rád si přečte severskou kriminálku.

Práce v Hilti si mě sama našla

Jakube, jak jsi se do dozvěděl o trainee programu v Hilti? Po skončení školy jsem pracoval v projekční kanceláři, kde jsem seděl 8 hodin u prkna. To mě nebavilo, a proto jsem si hledal jinou práci. Viděl jsem mnoho inzerátů, ale nic z toho nebylo ono. Už jsem to skoro vzdal, až na mě vyskočil inzerát na LinkedIn. Byla to nabídka od firmy Hilti s možností nastoupit do jejich trainee programu. Nabídka byla přesně podle mých představ. Absolvoval jsem tedy výběrové řízení a z mnoha kandidátů nakonec vybrali mě. Ta práce si mě prostě našla.

Co tě na té pozici zaujalo nejvíc? Miluji angličtinu. Tady je možnost mluvit anglicky a případně nakonec pracovat v zahraničí. Moc se mi líbí, že se naučím komunikovat s lidmi, protože první rok programu pracujete jako obchodní poradce v terénu. Navíc tady můžu uplatnit svoji odbornost, jsem totiž stavební inženýr.

Jak se potkávají znalosti ze školy s tím, co děláš v Hilti? Ve firmě Hilti pracuji neustále na stavbě, pomáhám klientům efektivně využívat naše produkty, a to mě baví. Zajímá mě stavební diagnostika, a právě mezi produkty Hilti jsou výrobky, které s touto oblastí souvisí. Do budoucna bych chtěl v Hilti pracovat v oblasti vývoje nových strojů.

Jak bys popsal firemní kulturu v Hilti? Myslím, že se vyznačuje především vzájemnou vstřícností a pomocí mezi zaměstnanci. Navenek je firma Hilti typická bezkonkurenční zákaznickou podporou. S ničím takovým jsem se nikde jinde nesetkal. Pro nás je spokojenost zákazníka na prvním místě. Není to jen fráze.

Jak se naplnilo tvoje očekávání z účasti v programu? Jsem tady teprve od května, ale už dnes můžu říci, že moje očekávání program rozhodně předčil. Největší strach jsem měl z práce v obchodě – z kontaktu s lidmi. Zjistil jsem ale, že mě to baví.

Máš nějaký vzkaz pro absolventy, kteří ještě váhají s přihlášením do programu Hilti? Jestli jim vyhovuje sedět dennodenně 8 hodin v kanceláři, tak to pro ně není. Tenhle program je pro lidi, kteří rádi komunikují, baví je obchod, chtějí cestovat a hledají nový přístup. Pro ty, co boří zavedené stereotypy. Pro mě přesně to, co jsem hledal.

 

Články ze stejné kategorie