Pokud chcete vědět, jak je postaven svět kolem vás, stavebnictví je pro vás to pravé. | Absolvent.cz

Pokud chcete vědět, jak je postaven svět kolem vás, stavebnictví je pro vás to pravé.

Praxe je velmi důležitou součástí studia, která studentům může v budoucnosti nesmírně ulehčit hledání zaměstnání. Ve společnosti Strabag je to jistým odrazovým můstkem. Je to jedna z největších stavebnických firem na českém trhu a nabízí různorodé příležitosti pro studenty - začít můžete například jako brigádník, či na stáži různých zajímavých projektů. A jak se dá do stavebnictví vůbec dostat? Na to jsme se zeptali dvou mladých zaměstnanců ze Strabagu, Anastasiye a Josefa.

Jakou školu jste vystudovali?

Anastasiya: Střední školu jsem studovala na Ukrajině, obor Architektura. V Praze jsem pokračovala na bakalářském studiu na fakultě Architektury ČVUT a dále na studiu magisterském v oboru Architektura a Urbanismus, kde jsem se zároveň věnovala i Počítačovému navrhování, jehož součástí byl i BIM.

Josef: Navštěvoval jsem osmileté gymnázium. Během studia jsem začal s vlastními návrhy domů, bytů a kuchyní. Poté jsem pokračoval na stavební fakultě ČVUT, obor Stavební inženýrství. Následně jsem se věnoval specializaci v oboru Konstrukce a dopravní stavby.

 

 

Jaké praxi či stáži jste se při studiu věnovali?

Anastasiya: Během studia jsem dělala různé vizualizace pro VR, modelovala jsem pro online konstruktéry a databáze modelů různých výrobců.

Josef: Mojí první zkušeností byla dvoutýdenní praxe, kde jsem se podílel na realizaci vodovodního přivaděče Benešov – Sedlčany. V posledních dvou semestrech na vysoké škole jsem zpracovával DÚR pro projekt Městský okruh – Libeňská spojka.

 

 

Pomohla Vám tato zkušenost při hledání uplatnění přímo v společnosti Strabag?

Anastasiya: Myslím si, že mi pomohly znalosti, které jsem získala na magisterském studiu, hlavně na modulu Počítačového navrhování. Tam mi došlo, že mě více zajímá ztělesnění návrhu než jeho proces. 


Josef: Vzhledem ke komplexnosti stavebního procesu od myšlenky, přes soutěž až po realizaci a předání díla, kterým nekončí koloběh života stavby, jsou veškeré zkušenosti získané v praxi velmi cenné.

 

 

 

Jak moc svoje zkušenosti z praxe využíváte v nynějším zaměstnání?

Anastasiya: Zkušenosti s modelováním mi pomáhají rychleji přijít na příčiny některých chyb a následně je opravit nebo je dopředu eliminovat. Znalosti docela velkého množství softwaru mi pomáhají vymýšlet nové způsoby, dostávat potřebné informace a zkoušet nové věci. Také mi to pomáhá více pochopit práci kolegů.

Josef: Za svou krátkou působnost mohu snad jen říct, že se stále učím novým věcem a nikdy se nechci přestat učit.

 

 

 

 

Anastasiya Smolyaninova (26)
Je původně z Ukrajiny, ale 8 let už žije v Praze. Do ČR se přestěhovala hned po střední škole, a vystudovala zde FA ČVUT. Vyzkoušela hodně koníčků, ale pozemní stavitelství bylo součástí jejího života již od 14ti let. Jejím snem je si sama navrhnout a postavit útulný dům.  

 

 

 

 

Proč jste se rozhodli právě pro stavebnictví? Anastasiye, můžete mi říci, co byste poradila absolventkám, které o tento obor mají zájem?

Anastasiya: Dostala jsem k tomu přes architekturu. Volba byla docela jednoduchá: chtěla jsem mít prostor pro tvorbu a zároveň mám ráda, když si můžu něco spočítat, nakreslit, vidět výsledek a vědět, že je správný.
Určitě budou momenty, stejně jako v každém oboru, kdy nebude lehké se něco naučit, pochopit či udělat. Proto je potřeba mít hodně trpělivosti a sil. Ale nejdůležitější je motivace. Pokud děláte to, co máte rády, zvládnete všechno a dostane se tam, kam míříte. 

Josef: Díky mé lásce k silnicím a dálnicím bylo pro mě stavebnictví jasná volba. Možná bych rád ještě porozuměl blíže programování, a to zejména kvůli snadnějšímu automatizování rutinních úkolů/činností.

 


 

Jaká je náplň Vaší práce?

Anastasiya: Dělám BIM koordinátorku pro pozemní stavby. A také se podílím na vizualizacích.

Josef: Do STRABAGu jsem byl přijat jako kalkulant. Avšak v současnosti jsem byl dočasně umístěn na stavbu jako asistent stavbyvedoucího. Kromě částečného řízení stavby, jednání se subdodavateli a investorem, se snažím pečlivě vést detailní záznam o provádění jednotlivých činností v procesu výstavby.

 

 

 

Čeho byste chtěli v oboru stavebnictví do budoucna dosáhnout?

Anastasiya: Chtěla bych se podílet na vývoji. Myslím si, že BIM je ten správný přistup, jak by mělo stavebnictví v budoucnu fungovat. Znamená větší organizaci a přehlednost. Přála bych si, aby se do toho zapojovalo více a více lidí.

Josef: Mým snem je řídit mezinárodní projekty s implementací umělé inteligence. Nesmíme se bát s pokorou a odpovědností mířit vysoko. 

 

 

 

 

Josef Schreier (26)

Josef vystudoval Křesťanské Gymnázium a na fakultě stavební Českého Vysokého Učení Technického v Praze, obor konstrukce a dopravní stavby. Ve volném čase se věnuje cestování a hře na hudební nástroje. Rád obdivuje krásy přírody, hudby a umění.

 

Články ze stejné kategorie