Online kurzy | Absolvent.cz

Online kurzy

Jednou z možností, jak se vzdělávat během celého života, jsou online kurzy. Tyto kurzy mohou být jednak levnější, než kurzy klasické, (nebo dokonce zadarmo), jednak se můžete z tepla domova dostat ke kurzům, které zajišťují špičkové univerzity po celém světě. Mnoho online kurzů je v angličtině nebo jiných světových jazycích, v současnosti už ale můžete najít i kurzy v češtině.

Díky novým technologiím se tak můžete dostat k informacím a znalostem velmi jednoduše. Online kurzy dávají možnost vzdělání i lidem, kteří nemůžou z finančních či jiných důvodů za vzděláním cestovat a z hlediska globálního rozvoje mohou přispět k demokratizaci vzdělávání. Na druhé straně je pravda, že online kurz může zorganizovat také skoro kdokoliv, je tedy třeba mít se trochu na pozoru, jakého kurzu se zúčastníte (zejména jedná-li se o kurz placený).

Online kurzů je velké množství a jejich forma je velice různorodá. Může se jednat o jednorázové přednášky či demonstrace nějakého experimentu (taková videa najdete i na YouTube), nebo o dlouhodobé kurzy, v rámci kterých musíte zpracovávat úkoly a komunikovat s ostatními účastníky skoro jako v normální třídě. Někteří organizátoři vám také vystaví potvrzení o absolvování kurzu.

Je celkem jasné, že některé věci se přes online kurzy naučit nemůžete, minimálně pro teoretické znalosti je to ale určitě způsob vhodný. Zároveň je tento způsob vzdělávání vhodnější pro některé obory – sociální vědci si znalosti předávají spíše slovem (psaným či mluveným), takže mohou formu videa a psaní textů využít o něco lépe než lidé z přírodních věd. Nicméně i biologové a chemici potřebují umět psát – a to se mohou snadno naučit právě prostřednictvím distančního online kurzu. Online kurz pro vás také může být dobrou zkouškou toho, jestli zvládnete kurz v cizím jazyce – hodí se, pokud třeba uvažujete o studiu na zahraniční univerzitě anebo chcete zkusit pracovat v zahraničí.

Máte-li chuť se vzdělávat, určitě zkuste projít nabídku online kurzů - za minimum energie a peněz můžete dostat dobrý kurz a mimo jiné tak pěkně obohatit svůj životopis.

Kde hledat? Zkuste například:

Česky

  • Online výukové kurzy zdarma http://www.onlinekurzyzdarma.cz/ - portál shromažďující informace o online kurzech zdarma
  • Khanova akademie funguje primárně v angličtině, najdete zde ale i videa přeložená do češtiny. Je tu i hodně věcí pro základní a střední školy. http://khanovaskola.cz
  • Audiovizuální centrum studentů ČVUT – archiv materiálů ČVUT https://avc-cvut.cz/

Anglicky

 

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.